Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 30 2020

Η «σιωπηλή» έξτρα χρηματοδότηση του δημοσίου 

Πολλοί δεν φαίνεται πως το παρατήρησαν. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα, το δημόσιο δανειζόταν από την αγορά εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια και αντλώντας μικρότερα ποσά σε σύγκριση με τα έντοκα που έληγαν. Αυτή η τακτική εξηγεί γιατί το στοκ των εντόκων μειώθηκε λίγο πάνω από τα 10 δισ. ευρώ έναντι 12,6 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019.

Όμως, οι αυξημένες δανειακές ανάγκες του δημοσίου εξαιτίας των δαπανών για την αντιμετώπιση της κρίσης και την υστέρηση των ασφαλιστικών και φορολογικών εσόδων έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα.

Το κράτος θέλει λεφτά και αλλάζει ρότα, αντλώντας σταδιακά περισσότερα λεφτά από τις νέες εκδόσεις εντόκων σε σύγκριση με αυτές που λήγουν.

Η νέα τακτική φαίνεται πως εγκαινιάσθηκε στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων. Το δημόσιο άντλησε συνολικά 1,3 δισ. ευρώ έναντι 600 εκατ. ευρώ στη προηγούμενη δημοπρασία εντόκων 26 εβδομάδων στις αρχές του μήνα και σίγουρα περισσότερων από τις λήξεις. 

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι ελληνικές τράπεζες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη χθεσινή δημοπρασία καθώς μπορούν πλέον να αναχρηματοδοτούν τις αγορές ελληνικών κρατικών χρεογράφων στην ΕΚΤ, κερδίζοντας τη διαφορά στο επιτόκιο.

Όλα δείχνουν λοιπόν πως η «σιωπηλή» επιπρόσθετη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού με την έκδοση περισσότερων εντόκων ξεκίνησε. Αν θα οδηγήσει στα επίπεδα που το στοκ των εντόκων ήταν στα τέλη του 2019, απομένει να φανεί.

Αν αυτό είναι το σχέδιο, το δημόσιο θα πρέπει να αντλήσει συνολικά  περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ επιπλέον από την έκδοση νέων εντόκων μέχρι τα τέλη του 2020 κι αυτό σημαίνει έξτρα ρευστότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v