Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 6 2020

Προκαταβολή ναι, επιστρεπτέα όχι για τους επιτήδειους

Η πρόθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας μπορεί να ήταν καλή με την επιστρεπτέα προκαταβολή, όμως η μεθόδευση μοιάζει να είναι άστοχη. Κι αυτό γιατί διάφοροι επιτήδειοι έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες, ώστε σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών τους να κατευθυνθεί σε εταιρεία/ες με άλλο/α ΑΦΜ, ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουν μόνο το 70% της ενίσχυσης που θα λάβουν.

«Απορώ πώς δεν σκέφθηκαν (στην κυβέρνηση) τι θα γίνει», ανέφερε άνθρωπος της αγοράς. «Μόνο επιστρεπτέα δεν θα είναι η προκαταβολή».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε σήμερα πως 90.000 δικαιούχες επιχειρήσεις θα λάβουν από 2.000 έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους. Η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ανοίγει παράθυρο επιστροφής μόνο του 60%-70% της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα λάβουν οι δικαιούχες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επιστρέψουν μόνο ποσοστό 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών τους ένα χρόνο μετά τη λήξη της ενίσχυσης είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς, στη βάση των οποίων εγκρίθηκε η ενίσχυση.

Επιπρόσθετα, παρέχεται η δυνατότητα επιστροφής ποσού μόνο 60% της ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν 31/3/2020 περισσότερους από 20 εργαζομένους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν στις 31/3/2020, βάσει των στοιχείων της Εργάνη, έως και την 31/3/2021.

Από τον Ιανουάριο του 2022, το ποσό της ενίσχυσης επιστρέφεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεoλυτικές μηνιαίες δόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v