Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 5 2020

Η Ολλανδία τα έχει «στυλώσει» για το πακέτο των 750 δισ. ευρώ

Η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει σε κυβερνητικούς και άλλους πολιτικούς κύκλους στην Ελλάδα είναι πως η πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου, πιο γνωστού ως Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, θα περάσει με κάποιες μικρές προσαρμογές. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, έχει τη στήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας και επομένως θα είναι δύσκολο να μην περάσει.

Ομως, η εικόνα που έχει η στήλη από άτομα που έχουν εικόνα των διεργασιών στην ΕΕ δεν είναι ακριβώς η ίδια. Αν και οι διεργασίες συνεχίζονται, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως η τελική μορφή του εργαλείου θα είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με την αρχική.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση της Κομισιόν ήταν για 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια. Η Ελλάδα έχει λαμβάνειν κάπου 22 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 10 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση της αλλαγής του εργαλείου-πακέτου διαδραματίζει η Ολλανδία, ενώ συμμάχους φαίνεται πως έχει και μέσα στη Γερμανία, παρότι η καγκελάριος Μέρκελ έχει λάβει ήδη θέση.

Από τις άλλες χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις, η Σουηδία εμφανίζεται να ακολουθεί μια πιο ήπια στάση όπως και η Δανία, ενώ η Αυστρία έχει κάποια άλλα βαρίδια που δεν της επιτρέπουν να επιμείνει τόσο πολύ, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες.

Ουσιαστικά, η Ολλανδία σπρώχνει αυτή τη στιγμή προς την κατεύθυνση της μείωσης του πακέτου προς τα 500 δισ. ευρώ, που ήταν η γαλλογερμανική πρόταση πριν από την Κομισιόν, με ταυτόχρονη αλλαγή της σύνθεσης ώστε να περιλαμβάνει περισσότερα δάνεια και λιγότερες επιχορηγήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία εμφανίζεται να είναι... στα κάγκελα -κατά τη γνωστή έκφραση- μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία.

Πού θα καταλήξει η υπόθεση; Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος, εκτός από τη διαπίστωση ότι η τελική μορφή της πρότασης της Κομισιόν θα είναι πολύ διαφοροποιημένη σε σχέση με την αρχική, για να περάσει από το ολλανδικό κοινοβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v