Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 25 2020

H EBRD, η ΤτΕ και η bad bank

Θα μπορούσε μια πρόσκληση ενδιαφέροντος της EBRD για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) να σημαίνει πολύ περισσότερα από αυτό που φαίνεται εκ πρώτης όψεως;

Αυτό φαίνεται να πιστεύουν ορισμένοι από τους servicers των προβληματικών δανείων στην ελληνική αγορά.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος αφορούσε συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ίδρυση του προγράμματος στήριξης δομικών αλλαγών (Structural Reform Support Programme) για τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τη διευκόλυνση του Fin Tech και της Καινοτομίας στην Ελλάδα.

Η καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το πρότζεκτ που χρηματοδοτείται από την ΕΕ έληξε την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με στελέχη κάποιων servicers, το πρότζεκτ ίσως στοχεύει, εκτός των άλλων, στην υποβοήθηση της φημολογούμενης εθνικής bad bank, που η ΤτE προωθούσε μέχρι τουλάχιστον πριν λίγο καιρό.

Υπενθυμίζεται ότι είχε γίνει τηλεδιάσκεψη με αναλυτές ξένων επενδυτικών στελεχών και στελέχους της TτE, όπου τέθηκε το θέμα μιας ολιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων στη Ελλάδα υπό τη μορφή μιας εθνικής bad bank.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε τέτοια εγχειρήματα είναι οι «διεπαφές» μεταξύ της bad bank και των τραπεζών που έχουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Κάθε τράπεζα έχει συνήθως το δικό της σύστημα και διαφορετικό τρόπο σύνταξης των φακέλων που αφορούν δάνεια του παρελθόντος. 

Επομένως,  η ομαλή λειτουργία μιας bad bank προϋποθέτει τις αποτελεσματικές «διεπαφές».

Δεν γνωρίζουμε αν είναι έτσι. Όμως, η παρατήρηση έχει ενδιαφέρον.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v