Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 12 2020

Βγάζουν ήδη κέρδος οι τράπεζες από το 10ετές ομόλογο

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου που πούλησε η Ελληνική Δημοκρατία πριν απο λίγες μέρες έχει υποχωρήσει κοντά στο 1,44%, στην επονομαζόμενη «γκρίζα» αγορά.

Οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν ομόλογα αξίας 250 εκατ. ευρώ και μαζί με τα ομόλογα που πήραν οι εγχώριες ασφαλιστικές ανεβάζουν το ποσό αρκετά πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ. Ενα μικρό ποσό, κάπου 60 εκατ. ευρώ, φέρεται να έλαβε το Κοινό Κεφάλαιο των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Η αξία των ομολόγων που πουλήθηκαν σε ελληνικές νομικές οντότητες υπερέβη τα 500 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κατά την πώληση ήταν γύρω στο 1,57%, οι κάτοχοι των ομολόγων καταγράφουν ήδη κέρδη.

Οι τράπεζες μπορούν να είναι ακόμη πιο ευχαριστημένες καθώς μπορούν να κερδίσουν τουλάχιστον μισή μονάδα (50 μονάδες βάσης), αν πάνε τα ομόλογα στην ΕΚΤ για ενέχυρο.

Καθόλου άσχημα για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο ιταλικό, παρότι η πιστοληπτική διαβάθμιση της Ιταλίας είναι υψηλότερη (επενδυτική βαθμίδα) σε σύγκριση με εκείνη της Ελλάδας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v