Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 3 2020

Το «γερμανικό νούμερο» και η «χαμένη» δόση

Ως γνωστόν, το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση του ποσού των 750 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα που συνδέονται με την επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί το ευρωσύστημα. Ομως, η Αθήνα δεν έχει δει ακόμη το χρήμα καθώς η διαδικασία των εγκρίσεων από τα κοινοβούλια κάποιων χωρών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί παρότι έχει περάσει αρκετός καιρός από την έγκριση.

Μοιάζει κάτι σαν "γερμανικό νούμερο" που λέμε στο στρατό που μας κάνουν κάποιες χώρες, π.χ. Ολλανδία, παρότι ανεπίσημα το αρνούνται.

Υπενθυμίζουμε ότι στα 750 εκατ. ευρώ υπάρχει το ποσό των 120 εκατ. ευρώ περίπου που αντιστοιχεί σε τοκομερίδιο (step up coupon) που πλήρωσε η χώρα γιατί υπήρξε καθυστέρηση στη διαδικασία έγκρισης της δόσης και της το επιστρέφουν. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί.

Ομως, υπάρχει κάτι ακόμη που θα αποζημιώσει για την όλη καθυστέρηση αν φυσικά οι «σκληροί» των εταίρων-δανειστών το αποδεχθούν. Η Ελλάδα δεν έλαβε τη δόση των 640 εκατ. ευρώ περίπου από την επιστροφή κερδών (ANFAs, SMPs) τον Δεκέμβριο του 2018 γιατί δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα. Να θυμίσουμε ότι η χώρα βγήκε από το 3ο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

H συγκεκριμένη δόση επρόκειτο να δοθεί στο τέλος της μεταμνημονιακής εποπτείας το 2022. Όμως, η Αθήνα φέρεται να επιδιώκει την εκταμίευση της ανωτέρω δόσης νωρίτερα σύμφωνα με το Λουξεμβούργο, ποντάροντας στο γενικότερο κλίμα λόγω πανδημίας.

Για να δούμε αν θα τα καταφέρει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v