Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 24 2020

Η Ερευνα, η Καινοτομία και η παραίτηση Δερμιτζάκη

Δεν είναι συνηθισμένο να παραιτείται κάποιος που κατέχει υψηλές θέσεις ευθύνης στον Δημόσιο τομέα στην Ελλάδα. Πολύ περισσότερο να μιλά δημοσίως με ειλικρίνεια για τους λόγους που τον οδήγησαν σ' αυτή την απόφαση.

Γι' αυτό ήταν έκπληξη όταν (μας το επισήμαναν) διαβάσαμε τη συνέντευξη που έδωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ελβετία κ. Μανώλης Δερμιτζάκης στο Κυριακάτικο Βήμα.

Ο κ. Δερμιτζάκης παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας για λόγους που εξηγεί στη συνέντευξή του.

Πολλοί θα σταθούν στη δήλωσή του ότι ούτε ο αρμόδιος υφυπουργός ούτε ο πρωθυπουργός ζήτησαν τη γνώμη του για θέματα έρευνας.

Ομως, για μας (το μπλογκ), πιο σημαντικά είναι τα άλλα θέματα που θίγει στη συνέντευξή του.

Αυτά άπτονται της χάραξης εθνικής στρατηγικής για R&D και του μοντέλου που ο κ. Δερμιτζάκης πρεσβεύει. Ο τελευταίος θεωρεί ότι πρώτα θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην παραγωγή γνώσης και μετά στην εκμετάλλευσή της από εταιρείες κ.λπ. και όχι το αντίθετο όπως καταγγέλλει ότι προωθείται σήμερα.

Θα ήταν χρήσιμο να ακουσθεί κι η άλλη άποψη, για να μπορούν οι τρίτοι να σχηματίσουν ολοκληρωμένη εικόνα.

Το θέμα είναι σοβαρό και μακάρι η παραίτηση του κ. Δερμιτζάκη, που τον τιμά, να δώσει το έναυσμα για πιο ουσιαστική συζήτηση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v