Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 26 2020

Αυξάνουν τα ταμειακά διαθέσιμα μέσω εντόκων γραμματίων

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αβγατίσουν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους. Ένας από αυτούς είναι να μειώνεται το στοκ των εντόκων γραμματίων που διακρατούν ταμεία και άλλοι φορείς του δημοσίου καθώς δεν επανεπενδύουν τα λεφτά που εισπράττουν από έντοκα που λήγουν.

Αυτό ακριβώς συνέβη στη σημερινή δημοπρασία εντόκων με το Κοινό Κεφάλαιο στην ΤτΕ. Το τελευταίο φέρεται να είχε τοποθετήσει κάπου 300 εκατ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια 26 εβδομάδων τον περασμένο Φεβρουάριο, που λήγουν οσονούπω, χωρίς να πάρει καθόλου έντοκα από τη σημερινή δημοπρασία. Αύξησε λοιπόν τη ρευστότητά του κατά 300 εκατ. ευρώ.

Τα έντοκα γραμμάτια διάρκειας 26 εβδομάδων πουλήθηκαν στη σημερινή δημοπρασία με μηδενικό επιτόκιο. Οι ξένοι επενδυτές (τράπεζες) φέρονται να έλαβαν τη μερίδα του λέοντος, δηλαδή άνω του 70% της έκδοσης.

Το συνολικό ποσό που έγινε αποδεκτό στη δημοπρασία ανήλθε σε 812,5 εκατ. ευρώ, αλλά αν ληφθεί υπόψη ότι το δημόσιο θα κάνει αποδεκτές επιπλέον προσφορές αύριο, το τελικό ποσό θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ περίπου.

Όσα δηλαδή είναι τα έντοκα γραμμάτια 26 εβδομάδων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, που λήγουν και είχαν εκδοθεί στις 26 Φεβρουαρίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v