Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 14 2020

Ωρα για αμυντικές σπουδές στην Ελλάδα;

Είναι επιτακτική ανάγκη για την ελληνική εθνική άμυνα να δημιουργηθούν σπουδές για αμυντικά θέματα (defense studies) σε εγχώρια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, αναφέρει εργασία του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η εργασία, την οποία υπογράφει ο Αντώνης Καμάρας, υποστηρίζει ότι η έλλειψη αμυντικών σπουδών έχει ευνοήσει το κατεστημένο και συνεισφέρει στην καθυστέρηση του εκσυγχρονισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Δύο θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες τέτοιων σπουδών. Η σύγκριση και η απομυθοποίηση. Η πρώτη αναφέρεται στη σύγκριση των όπλων, της δομής και της φιλοσοφίας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, R&D που συνδέεται με την άμυνα. Η απομυθοποίηση αναφέρεται στη χρήση αναλυτικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται σε άλλους τομείς όπως η δημόσια υγεία και η δημόσια εκπαίδευση, σύμφωνα με τον συγγραφέα.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την απόκτηση 18 γαλλικών αεροσκαφών Ραφάλ, η μελέτη παρατηρεί ότι δεν έχει αξιολογηθεί πόσο συμφέρει η προμήθεια αεροσκαφών από περισσότερες από μία χώρες που δεν ευνοεί τις οικονομίες κλίμακας, π.χ. περισσότερα διαφορετικά ανταλλακτικά, εκπαίδευση κ.λπ. με άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ και η Ιαπωνία, που αγοράζουν όπλα από μία χώρα.

Οι επισημάνσεις έχουν ενδιαφέρον. 

Από την άλλη πλευρά, μερικές φορές, η δημιουργία ινστιτούτων για κάποιο αντικείμενο σπουδών στην Ελλάδα αποτελεί στην ουσία περισσότερο πρόσχημα για να αποκτήσουν εισόδημα οι εμπλεκόμενοι, π.χ. από κοινοτικά κονδύλια, παρά να μεταφέρουν γνώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v