Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 14 2022

Οι ρωσικές εισβολές και ο «μαύρος» χρυσός

Η συμπεριφορά των πετρελαιοπαραγωγών χωρών με γεωπολιτικές φιλοδοξίες, όπως η Ρωσία, καθορίζεται συχνά από τα λεφτά που εισπράττουν από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ισχυρίζονται ειδικοί. Ένας εξ αυτών είναι ο Cullen Hendrix, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ και συγγραφέας αρκετών βιβλίων για τα ορυκτά καύσιμα και τις συγκρούσεις.

Κοινός παρονομαστής των εισβολών της Ρωσίας και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης σε ξένες χώρες είναι οι εισπράξεις από τις εξαγωγές πετρελαίου, ισχυρίζεται ο Hendrix.

Λίγες εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε ότι τα κρατικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είχαν υπερβεί τον στόχο πάνω από 51% το 2021, λόγω των υψηλών τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ πλήρωσε περισσότερα λεφτά και λόγω της επιβράδυνσης των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς αυτήν.

Το 2014, όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν σε υψηλά αλλά ευμετάβλητα επίπεδα, η Ρωσία προχώρησε στην προσάρτηση της Κριμαίας. Και το 2008, όταν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι τώρα, η Ρωσία εισέβαλε στη Γεωργία. 

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι η εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν συνέβη με τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη λόγω των γεγονότων στο Ιράν και τον πόλεμο που επακολούθησε μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ.   

Τυχαία όλα αυτά; Προφανώς όχι. Μια πολεμική μηχανή χρειάζεται χρηματοδότηση...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v