Πριν ανακοινωθεί η τελευταία εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2021, ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ επρόκειτο να υποχωρήσει κοντά στο 198% από 206% περίπου το 2020.
Όμως, τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ οδήγησαν τον λόγο στο 192% περίπου πέρυσι. Ακόμη κι έτσι απέχει αρκετά από το 180,5% του 2019, αλλά πρόκειται για μεγαλύτερη του αναμενόμενου υποχώρηση.
Το ερώτημα είναι τι θα γίνει φέτος. Οι αβεβαιότητες πολλές, με δεδομένες τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία από τις υψηλές διεθνείς τιμές των καυσίμων και αρκετών εμπορευμάτων και μετάλλων και τη στήριξη προς εταιρείες και άτομα.
Είναι λοιπόν πιθανό το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού να είναι μεγαλύτερο από το 0,5%-1% του ΑΕΠ. Επιπλέον, το κόστος δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας να είναι μεγαλύτερο του προϋπολογισθέντος, αν και η επιβάρυνση εδώ θα είναι ανεπαίσθητη, λόγω των μικρών δανειακών αναγκών.
Το βάρος πέφτει στο ονομαστικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ). Η Κομισιόν προέβλεπε τον Φεβρουάριο ανάπτυξη 4,9% το 2022 και πληθωρισμό 3,1% για το 2022.
O πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει τα δεδομένα. Όμως, το ονομαστικό ΑΕΠ ίσως δεν αλλάξει πολύ γιατί ο μεν πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης θα μειωθεί, αλλά ο πληθωρισμός θα αυξηθεί.
Αυτό σημαίνει ότι ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ θα πέσει κι άλλο λόγω πληθωρισμού.