Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 1 2022

Ελληνικό spread: Η Moody's «νίκησε» την ΕΚΤ

Moody's εναντίον ΕΚΤ σημειώσατε 1.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα συνεχίσει να δέχεται ως επιλέξιμες εξασφαλίσεις τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα που δεν βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα για τουλάχιστον όσο συνεχίζονται οι επανεπενδύσεις των ελληνικών ομολόγων, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP). H EKT σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024.

Η ανακοίνωση συμπίεσε λίγο την επιτοκιακή διαφορά Ελλάδας-Γερμανίας στα 10 χρόνια από τις 226-227 μονάδες βάσης μέχρι τις 220 περίπου στο χαμηλότερο επίπεδο.

'Ομως, εκείνη που πραγματικά έκανε τη διαφορά ήταν η αναβάθμιση πέντε ελληνικών τραπεζών από τη Moody's λίγες μέρες αργότερα. Πιθανόν γιατί θεωρείται προάγγελος της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον πιο «δύσκολο» οίκο αξιολόγησης.

Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης της Moоdy's, το ελληνικό spead μειώθηκε πολύ περισσότερο και έφθασε στις 207 μονάδες βάσης σήμερα, 1η Απριλίου.

Υπό αυτή την έννοια, ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας «νίκησε» την ΕΚΤ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v