Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 20 2022

Τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος και η διαχείριση του ρίσκου

Το θέμα των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν οι καταναλωτές έχει κάπως υποχωρήσει στην επικαιρότητα, μετά τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις περί επιδοτήσεων.

Ένα από τα θέματα που τέθηκαν στον υπολογισμό των υπερκερδών των καθετοποιημένων ομίλων ήταν το κόστος από τη διατήρηση των σταθερών τιμολογίων σε επίπεδα προ κρίσης.

Οι προμηθευτές θεωρούν πως πρόκειται για «έμμεση έκπτωση» προς τους καταναλωτές  και θα πρέπει να αφαιρεθεί. Σε διάφορα ρεπορτάζ στον Τύπο έχει αναφερθεί πως το κόστος της  διατήρησης των σταθερών τιμολογίων (κυρίως από τη ΔΕΗ) διαμορφώνεται στα 300 εκατ. ευρώ.

Όμως, δεν συμφωνούν όλοι στην αγορά με αυτή την άποψη.

«Αν μια επιχείρηση προσφέρει σταθερά τιμολόγια στους πελάτες της, θα πρέπει να αναλάβει το ρίσκο που συνεπάγεται και να το διαχειρισθεί  αναλόγως», τονίζει στέλεχος με εμπειρία σε μεγάλο ξένο χρηματοοικονομικό όμιλο.

«Υπάρχουν χρηματοοικονομικά προϊόντα για διαχείριση ρίσκου σε ξένες αγορές, από τη στιγμή που δεν είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα. Η λογική να αναλαμβάνει κάποιος το ρίσκο και ό,τι κάτσει, δεν είναι σωστή», κατέληξε.

Θυμίζουμε ότι η ΔΕH είχε παλαιότερα διευκρινίσει σε ανακοίνωσή της ότι τα σταθερά συμβόλαια «δεν υπόκεινται σε καμία ρήτρα και η ΔEΗ δεν έχει προβεί σε καμία αλλαγή όρων της σύμβασης σταθερού συμβολαίου πριν από τη λήξη της για τους περισσότερους από 500.000 πελάτες της, που έχουν επιλέξει προϊόντα σταθερού τιμολογίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v