Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 26 2022

Τι γλιτώνουμε λόγω εξόδου από τη μεταμνημονιακή εποπτεία

Η έξοδος της Ελλάδας από το μεταμνημονιακό καθεστώς επιτήρησης στα τέλη του προσεχούς Αυγούστου δεν θα αποφέρει μόνο τα οφέλη των επιστροφών χρημάτων από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει το ευρωσύστημα. Θα γλιτώσει επίσης τη χώρα από τα πέναλτι που θα πλήρωνε, αν δεν τα κατάφερνε. Κι αυτά είναι μεγαλύτερα ποσά σε βάθος χρόνου από τις δόσεις των επιστροφών.

Αναφερόμαστε στο επιπρόσθετο κουπόνι των 2 ποσοστιαίων μονάδων επί του EFSF επιτοκίου που θα έπρεπε να πληρώνει για τα εναπομείναντα χρόνια του δανείου των 11,7 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Ελλάδα για να επαναγοράσει τα ομόλογά της το 2012. Για όσους θυμούνται, η χώρα δανείστηκε 11,7 δισ. για να επαναγοράσει ελληνικά ομόλογα από την αγορά και να μειώσει το δημόσιο χρέος της κατά 20 δισ. ευρώ περίπου στα τέλη του 2012.

Το δυνητικό πέναλτι είναι 110 εκατ. ευρώ κάθε εξάμηνο, δηλαδή 220 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Σε βάθος χρόνου, το ποσό ανέρχεται σε 4-5 δισ. ευρώ ή 2-3 δισ. σε τρέχουσα αξία.

Η αλήθεια είναι πως το έξτρα κουπόνι πληρώνεται από το 2018, αλλά τα χρήματα επιστρέφονται υπό την προϋπόθεση της συμμόρφωσης με τους κανόνες. Με την «αποφοίτηση» από την αυστηρή επιτήρηση, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να το σκέφτεται πλέον.

Είναι ένα από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στα οποία αναφέρονταν διάφορα πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου.

Το άλλο είναι οι τελευταίες επιστροφές από τα ομόλογα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v