Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 17 2022

Ποιες κεντρικές τράπεζες έχουν μείνει πίσω από τον πληθωρισμό

Πολλοί από εκείνους που συμμετέχουν στις αγορές χρησιμοποιούν την έκφραση ότι η τάδε κεντρική τράπεζα έχει μείνει πίσω από την καμπύλη (των επιτοκίων). Ουσιαστικά, η έκφραση υπονοεί πως η κεντρική τράπεζα «τρέχει» πίσω από τις οικονομικές εξελίξεις. Κοινώς, η νομισματική πολιτική άγεται και φέρεται από τις εξελίξεις αντί να τις καθοδηγεί.

Στην παρούσα φάση, η σημαντικότερη οικονομική εξέλιξη είναι η κατακόρυφη άνοδος του πληθωρισμού. Η Oxford Economics κατέταξε τις κεντρικές τράπεζες ανάλογα με τις επιδόσεις τους.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν πως πρωταθλήτρια στις κακές επιδόσεις, υπό την έννοια ότι έχει μείνει πίσω από την αγορά (καμπύλη επιτοκίων), είναι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας και ακολουθεί η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου.

Στο αντίποδα, οι καλύτερες επιδόσεις ανήκουν στην κεντρική τράπεζα της Τσεχίας και ακολουθούν του Περού(!), της Βραζιλίας και της Πολωνίας

Η Fed και η ΕΚΤ δεν έχουν συμπεριληφθεί αλλά δεν χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες για να κατανοήσει κάποιος ότι η Fed θα έπαιρνε πολύ καλύτερο βαθμό. Όταν ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 8% και το βασικό επιτόκιο στο 3%-3,25% από τη μια πλευρά και από την άλλη, ο πληθωρισμός στο 9% και το βασικό επιτόκιο στο 0,75%, η συζήτηση περιττεύει.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v