Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 10 2022

Το «καλάθι του νοικοκυριού» να γίνει χρηματιστηριακός δείκτης (indexed)

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες επιτρέπουν την εύκολη σύγκριση των επιδόσεων μετοχών και ομολόγων μεταξύ διαφορετικών χρηματιστηρίων.

Το ίδιο concept θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης για να διευκολύνει τη σύγκριση της αξίας του «καλαθιού του νοικοκυριού» που προσφέρουν διαφορετικές αλυσίδες σουπερμάκετ από τους καταναλωτές. Με άλλα λόγια, να γίνει το «καλάθι του νοικοκυριού» indexed όπως αναφέρει αναγνώστης σε e-mail που μας έστειλε.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τη μεταβολή της αξίας του «καλαθιού του νοικοκυριού» από τις αλυσίδες των σουπερμάρκετ που συμμετέχουν.

Μάλιστα, επισκέφθηκε σήμερα κατάστημα της αλυσίδας Μασούτης που είχε το φθηνότερο «καλάθι», σε μια προφανή προσπάθεια παροχής κινήτρου μέσω δημοσιότητας στις συμμετέχουσες αλυσίδες.

Ομως, δεν είναι το ίδιο πράγμα, όπως εξηγεί ο αναγνώστης που είναι στέλεχος σε μεγάλη εισηγμένη εταιρεία.

Παραθέτουμε το e-mail που λάβαμε την προηγούμενη εβδομάδα, πριν δηλ. γνωστοποιηθεί η πρωτοβουλία του ΥΠΑΝ.

«Θέλω να σου αναφέρω κάτι που θα άξιζε να προταθεί, σχετικά με το "καλάθι του νοικοκυριού" που θεσπίστηκε τo τελευταίο διάστημα.

Το καλάθι σχηματίστηκε με την ελεύθερη επιλογή από κάθε super market chain ενός προϊόντος για κάθε μία αντιπροσωπευτική κατηγορία.

Το καλάθι λοιπόν έχει μία συγκεκριμένη αξία κατά την ημερομηνία εκκίνησης, αλλά διαφορετική για κάθε αλυσίδα. Επομένως δεν είναι ευθέως συγκρίσιμη.

Θα μπορούσε λοιπόν να γίνει indexed αυτή η αξία, και αντί να λέμε ότι κοστίζει πχ 123,45 ευρώ σήμερα και 124,56 ευρώ αύριο για την Α αλυσίδα, και κάποιες άλλες τιμές για τις άλλες αλυσίδες, να λέμε ότι την πρώτη μέρα ήταν 1.000,00 μονάδες και αύριο είναι 1001,23 ή 998,56 μονάδες.

Κι έτσι να μπορεί να γίνεται μία ευθεία σύγκριση των τιμών των ανταγωνιστικών αλυσίδων αλλά και μέτρηση ενός άτυπου πληθωρισμού.

Και πιθανόν να θέλουν να το εφαρμόσουν εκούσια και άλλες αλυσίδες, για να μπουν στον ανταγωνισμό.

Τη διαδικασία θα μπορούσε εύκολα να την αναλάβει το υπουργείο με καθημερινή τιμοληψία για όλα τα προϊόντα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v