Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 6 2022

Τι συμβαίνει στη Γαλλία με το ηλεκτρικό ρεύμα

H είδηση ότι η Γαλλία επιβάλλει περιορισμούς και διακοπές στην κατανάλωση ρεύματος έγινε αντικείμενο εκτενούς σχολιασμού στη χώρα μας μετά το σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle και ήταν φυσιολογικό.

Στον Τύπο είχε γραφτεί αρκετές φορές ότι η Γερμανία ετοιμάζει «δελτίο» στο ρεύμα, σε περίπτωση ανάγκης τον φετινό χειμώνα, αλλά η Γαλλία θεωρείτο ασφαλής καθώς το 70% περίπου της ηλεκτρικής της ενέργειας προέρχεται από τα πυρηνικά της εργοστάσια. Οταν όμως 25 από τους 54 πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας δεν λειτουργούν λόγω συντήρησης, είναι επόμενο να υπάρχει θέμα. Κι αυτή ακριβώς είναι η αιτία του προβλήματος.

Σε πολλές πόλεις και χωριά της Γαλλίας, τα φώτα των δρόμων κλείνουν το βράδυ για κάμποσες ώρες προκειμένου να εξοικονομηθεί ρεύμα από τον Οκτώβριο. Οι Αρχές έχουν επίσης εκδώσει κάποιες οδηγίες, π.χ. να μη λειτουργεί το πλυντήριο ρούχων και πιάτων τις βραδινές ώρες, όταν όλοι σχεδόν είναι στην κουζίνα και μαγειρεύουν. Είναι καλύτερα να λειτουργούν τις πιο βραδινές ώρες, όταν οι Γάλλοι πάνε για ύπνο. Επίσης, η θερμοκρασία δωματίου πρέπει να είναι στους 19 βαθμούς, αν και πολλοί διαφοροποιούνται.

Οι διακοπές ρεύματος θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο κατά πάσα πιθανότητα και θα είναι διαφορετικές μέρες σε διαφορετικές πόλεις. Σύντομα, θα βγει σχετικό ημερολόγιο διακοπών ρεύματος που θα ενημερώνει. Στις πόλεις που θα υπάρχουν διακοπές, τα σχολεία θα πρέπει να κλείσουν το πρωί. Οι διακοπές ρεύματος θα διαρκούν μέχρι 2 ώρες την ημέρα, αλλά αυτό δεν θα γίνεται καθημερινά. Οι Αρχές θα γνωστοποιούν τις ώρες την 5η μ.μ. της προηγούμενης μέρας.

Στην περίπτωση της Γαλλίας ταιριάζει το ρητό, «όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά».

Στην Ελλάδα, που εξαρτάται περισσότερο από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ρεύματος, οι υπεύθυνοι είναι καθησυχαστικοί...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v