Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 21 2022

Το ΤΧΣ και τα ΔΣ των τραπεζών

Δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις 4 με 5 εργαζομένων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που λήγουν μέχρι το τέλος του έτους, όπως μαθαίνουμε. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι η πρώτη μετά την ψήφιση του νέου νόμου που παρέτεινε τη ζωή του ΤΧΣ ως το 2025. 

Ως γνωστόν, με τον νέο νόμο καταργούνται ορισμένα μετοχικά δικαιώματα που είχε το Ταμείο στις τράπεζες, όπως η αρνησικυρία σε λήψη οιασδήποτε απόφασης του ΔΣ τράπεζας σχετικά με την επιχειρηματική στρατηγική.

Πάντως, η γενικότερη εντύπωση που υπάρχει ότι έχει γίνει πολύ ευκολότερος ο διορισμός προσώπων που έχουν ασκήσει σημαντικό δημόσιο λειτούργημα ως μέλη ΔΣ ή επιτροπής τραπεζών δεν είναι ακριβής. Κι αυτό γιατί ο υποψήφιος θα πρέπει να πληροί κι άλλα κριτήρια, όπως υψηλή τραπεζική θέση τα τρία πρόσφατα χρόνια και 10 χρόνια για την προεδρία επιτροπής, σύμφωνα με το «Guide to fit and proper assessments» της ΕΚΤ.

Ίσως γι’ αυτό τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θέλουν να μπαίνουν στη διαδικασία αλλαγής των μελών του ΔΣ τους καθώς είναι απαιτητική και χρονοβόρα, λόγω των ελέγχων από τον SSM και την ΤτΕ

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ, το οποίο ιδρύθηκε με νόμο το 2010 σε συνέχεια του 1ου μνημονίου, θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει την αποστολή του αρκετά χρόνια πριν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v