Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 10 2023

Ο «διχοτομημένος» πληθωρισμός

Η πτώση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο -σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της αγοράς- έκανε πολλούς να ανασάνουν με ανακούφιση. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε σε 9,2% τον τελευταίο μήνα από 9,5% που ήθελαν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς και 10,1% τον Νοέμβριο.

Η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας και η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Ομως, δεν είναι όλα καλά στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού, ακολούθησε αντίθετη πορεία. Για την ακρίβεια, ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός ανέβηκε στο 5,2% τον Δεκέμβριο του 2022 απο 5% που τον ήθελαν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις. Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός βρισκόταν στο 5% τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο.

Είναι λοιπόν επόμενο να αναρωτιούνται πολλοί αν η υποχώρηση του πληθωρισμού θα έχει διάρκεια ή θα αποδειχθεί κάτι προσωρινό. Είτε το ένα ισχύει είτε το άλλο, η περαιτέρω αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ μοιάζει αναπόφευκτη και μάλλον θα έχει διάρκεια.

Ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 8,8% τον Νοέμβριο και ο εθνικός στο 8,5%, με τον δομικό εθνικό πληθωρισμό στο 5,9%. Με τον εναρμονισμένο πληθωρισμό του Δεκεμβρίου στο 7,6%, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat, ο εθνικός μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 7,5%.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν ο δομικός (εθνικός) πληθωρισμός τον περασμένο Δεκέμβριο θα ακολουθήσει την ευρωπαϊκή ανιούσα, φθάνοντας και ξεπερνώντας το 6%, ή θα αυτονομηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v