Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 1 2023

Ιαπωνία: Τι επενδύσεις να περιμένεις χωρίς συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας;

Γιατί να επενδύσει μια ιαπωνική εταιρεία στην Ελλάδα, όταν θα έπρεπε να πληρώνει φόρους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιαπωνία, πριν κάνει οτιδήποτε άλλο; Αυτό το απλό ερώτημα θέτουν άτομα που έχουν γνώση του θέματος. Οι ίδιοι προσθέτουν ότι οι λίγες ιαπωνικές εταιρείες που το τόλμησαν στο παρελθόν, έπρεπε να πάνε μέσω τρίτων χωρών που είχαν συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας με την Ιαπωνία.

Φυσικά, δεν είναι το μοναδικό εμπόδιο που συναντούν στην υλοποίηση ιαπωνικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Η ιστορία του Ιάπωνα φιλέλληνα ο οποίος προσπάθησε να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον της εταιρείας του για επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1990 και την πρώτη δεκαετία του 2000, δηλ. μια 10ετία και πάνω, είναι γνωστή, αλλά κατέληξε σε αποτυχία παρά την εμπλοκή δύο πρωθυπουργικών γραφείων.

Επομένως, η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ιαπωνία μετά από 17 χρόνια, με τη συνοδεία υπουργών και κάπου 20 επιχειρηματιών, θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών για την προσέλκυση ιαπωνικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ξεκινώντας από το πιο απλό: την υλοποίηση της συμφωνίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας.

Κάποιοι που είναι πιο κυνικοί ισχυρίζονται ότι το θέμα της φορολογίας θα είχε λυθεί προ πολλού, αν ένας ή περισσότεροι μεγαλοεπιχειρηματίες ή επιφανείς πολιτικοί είχαν συμφέρον και ενδιαφέρονταν. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v