Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 18 2023

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής εντόκων στην Ελλάδα

Τα 12 δισ. ευρώ προσεγγίζουν τα έντοκα γραμμάτια που έχει εκδώσει η Ελλάδα σε ετήσια βάση, για να χρηματοδοτήσει μέρος των κρατικών αναγκών. Στο παρελθόν, συνήθως, οι ξένοι αγόραζαν το μεγαλύτερο κομμάτι όταν τα πράγματα πήγαιναν καλά και το υπόλοιπο πήγαινε στις εγχώριες τράπεζες και τους επενδυτές κάθε φύσεως. Όταν οι συνθήκες δεν ήταν καλές, οι ξένοι αποχωρούσαν και τα περισσότερα έντονα διακρατούνταν από τις ελληνικές τράπεζες κ.λπ.  

Πού βρισκόμαστε σήμερα; Πάνω από το 50% των εντόκων, δηλ. κάπου 5,5-6 δισ. ευρώ, έχουν αγορασθεί από εγχώριες οντότητες, σύμφωνα με έγκυρη πηγή.

Υπάρχει όμως μια μεγάλη ιδιαιτερότητα σε σχέση με το παρελθόν. Ο μεγαλύτερος αγοραστής δεν είναι εμπορική τράπεζα αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος. Η ΤτE εκτιμάται πως κατέχει έντοκα αξίας άνω των 3 δισ. και ενδεχομένως άνω των 3,5 δισ. ευρώ.  

Το ερώτημα είναι γιατί η ΤτΕ  έχει αγοράσει τόσα πολλά έντοκα; Η απάντηση είναι απλή. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτελεί τις εντολές της ΕΚΤ και επειδή δεν κυκλοφορούν πολλά ελληνικά ομόλογα, η ΤτE αγοράζει έντοκα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v