Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 8 2023

Πώς τα πήγε διεθνώς η Ελλάδα στον βιομηχανικό PMI

O βιομηχανικός δείκτης PMI δείχνει την κατεύθυνση των οικονομικών τάσεων στη βιομηχανία και εκδίδεται σε μηνιαία βάση. Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε πώς τα πήγε η χώρα μας με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Ο ελληνικός βιομηχανικός PMI ανέβηκε σε 49,2 τον Ιανουάριο από 47,2 τον προηγούμενο μήνα, που σηματοδοτεί αύξηση της τάξης του 4,2%. Όμως, παρέμεινε κάτω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.

Κοιτάζοντας τα σχετικά στοιχεία της Deutsche Bank, διαπιστώνουμε ότι οι περισσότερες χώρες κατέγραψαν άνοδο σε μηνιαία βάση. Μεγάλες μειώσεις μεταξύ 4% και 6% καταγράφηκαν σε λίγες χώρες, με την Ελβετία, την Ουγγαρία και την Κολομβία να ηγούνται κατά σειρά και την Ινδία, το Μεξικό και τη Μαλαισία να ακολουθούν. 

Στον αντίποδα των χωρών με τις μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις διακρίνουμε την Ισπανία, την Τσεχία και την Τουρκία, αλλά όχι την Ελλάδα. Από την επιμέρους ανάλυση του βιομηχανικού δείκτη PMI για κάθε μία χώρα διαπιστώσαμε ότι η μηνιαία αύξηση ήταν ίδια με εκείνη της Ελλάδας.        

Επιπλέον, ο δείκτης PMI ήταν κάτω από το 50 για όλες εκτός της Τουρκίας, που πέρασε οριακά πάνω από τη διαχωριστική γραμμή στο 50.1 τον Ιανουάριο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v