Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 22 2023

Βοήθεια στους δανειολήπτες το αίτημα Σταϊκούρα στις τράπεζες 

Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να ζητήσει σήμερα από τις τράπεζες να δώσουν πραγματική βοήθεια στους δανειολήπτες που έχουν δει τους τόκους των στεγαστικών δανείων τους να αυξάνονται κατακόρυφα μετά τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.

Θεωρητικά, ο κ. Σταϊκούρας μπορεί να επισείσει την απειλή της έκτακτης φορολόγησης των κερδών των τραπεζών αλλά τρίτοι παρατηρητές θεωρούν ότι είναι άσφαιρη.

«Τι θα κάνει; θα πάρει (το ΥΠΟΙΚ) π.χ. 1 δισ. από την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών στις οποίες το κράτος χρωστάει 30 δισ. (αναβαλλόμενοι φόροι;) σε βάθος 30 χρόνων;» ρώτησε ένας τραπεζίτης.    

Με δεδομένο το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στις αγορές λόγω των τραπεζικών αναταράξεων σε διεθνή κλίμακα, μια τέτοια απειλή  θα μπορούσε να αποδειχθεί μπούμερανγκ για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, το Χ.Α. και την ψυχολογία της αγοράς, αναφέρουν τρίτοι παρατηρητές.

Φυσικά, οι τράπεζες έχουν επωφεληθεί τα μέγιστα από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ καθώς έχουν δει τα έσοδα από τόκους να αυξάνονται κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό γιατί αυξάνουν με το σταγονόμετρο τα επιτόκια καταθέσεων ενώ αναπροσαρμόζονται άμεσα τα κυμαινόμενα επιτόκια δανεισμού λόγω συμβολαίων. 

Επομένως, ο ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να επιστρατεύσει άλλα επιχειρήματα για να πείσει τους τραπεζίτες να αναλάβουν δράση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v