Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 10 2023

Από τα επαρχιακά ρωμαϊκά νομίσματα στα τοπικά νομίσματα

Τα τοπικά νομίσματα έγιναν θέμα πρόσφατα, με αφορμή την αντιπαράθεση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ για σχετικές αναφορές της κίνησης των 53 στην οποία συμμετέχει ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος.

Όμως, λίγοι γνωρίζουν -συνήθως συλλέκτες νομισμάτων- τα ρωμαϊκά επαρχιακά νομίσματα (Roman regional coinage), που ήταν κάτι σαν τα τοπικά νομίσματα. Τα τελευταία ήταν συνήθως ασημένια και χάλκινα, αλλά όχι χρυσά. Οι περιοχές της Ανατολικής Αυτοκρατορίας έβγαζαν χάλκινα νομίσματα, ενώ η περιοχή της Ρώμης από ασήμι.

Όπως αναφέρει αναγνώστης-συλλέκτης τέτοιων νομισμάτων, «... οι Ρωμαίοι έδιναν το δικαίωμα σε συγκεκριμένες επαρχίες να κόβουν τοπικά νομίσματα, συνήθως από χαλκό και συνήθως (αλλά όχι απαραίτητα) με την κεφαλή του εκάστοτε αυτοκράτορα και στην άλλη πλευρά με θεματολογία τοπικής σημασίας. Αυτό γινόταν και για πρακτικούς λόγους, καθώς δεν μπορούσαν να μεταφέρονται γιγάντιες ποσότητες μεταλλικών νομισμάτων σε μακρινές επαρχίες για να πληρώνουν τα έξοδα της τοπικής διοίκησης και στρατού, αλλά και για να δίνουν μία ψευδαίσθηση αυτονομίας στις τοπικές κοινωνίες».

Βλέπουμε λοιπόν πως το παρελθόν συνδέεται με το παρόν στα νομίσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v