Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 14 2023

Είναι το ασήμι επενδυτική ευκαιρία;

Η τιμή του χρυσού ανά ουγκιά βρίσκεται κοντά στα 1.950 δολάρια, με υψηλό έτους τα 2.048 δολάρια ενώ βρέθηκε πάνω από τα 2.000 δολάρια τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο. Από την άλλη πλευρά, το ασήμι τελεί υπό διαπραγμάτευση λίγο κάτω από τα 24 δολάρια, με υψηλό έτους τα 26 δολάρια.

Αρκετοί επενδυτές αποφασίζουν να τοποθετηθούν στο ασήμι με κριτήριο τον λόγο της τιμής του χρυσού προς το ασήμι. Οσο υψηλότερος είναι ο λόγος τόσο μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου έχει το ασήμι ενώ όσο χαμηλότερος ο λόγος τόσο καλύτερη θεωρείται η επένδυση στον χρυσό, σύμφωνα με τον επενδυτικό κανόνα που ακολουθούν αρκετοί διεθνώς.

Από το 2000 μέχρι σήμερα, ο λόγος της τιμής του χρυσού προς το ασήμι κυμαίνεται μεταξύ 14 και 100 ως επί το πλείστον, με τον μέσο όρο κοντά στο 55. Επί αιώνες, ο λόγος ήταν σταθερός κοντά στο 16. Μερικοί υποστηρίζουν ότι η αναλογία χρυσού προς ασήμι είναι 16 προς 1 στη Γη και αυτό είναι μια δίκαιη τιμή για τον λόγο. Ομως, περισσότερο ασήμι εξορύσσεται από χρυσό καθώς χρησιμοποιείται στη βιομηχανία και επομένως ο λόγος θα υποχωρήσει, ισχυρίζονται οι ειδικοί.

Ομως, οι άνθρωποι που παρακολουθούν τις διακυμάνσεις του λόγου ισχυρίζονται ότι το ασήμι είναι σχετικά φθηνότερο, όταν ο λόγος είναι πάνω από 80 και ιδιαίτερα πάνω από 90.

Σήμερα, ο λόγος χρυσός προς ασήμι είναι λίγο πάνω από το 81. Επομένως, το ασήμι έχει ενδιαφέρον, αν και όχι το ίδιο που είχε όταν ο λόγος ήταν πάνω από το 90, όπως συνέβη πέρυσι τον Σεπτέμβριο και φέτος τον Μάρτιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v