Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 23 2023

Ποιος οίκος θα αναβαθμίσει πρώτος την Ελλάδα;

Αν το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαιώσει τις δημοσκοπήσεις, η χώρα θα έχει σταθερή κυβέρνηση από την επόμενη εβδομάδα.

Με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί κάτω απο 3,6% την Παρασκευή και τη διαφορά επιτοκίου από τη Γερμανία να διαμορφώνεται στις 109 μονάδες βάσης -1 μονάδα ίση με 100 μονάδες βάσης-, η αγορά δείχνει να προεξοφλεί ακόμη περισσότερο την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.

Ταυτόχρονα, επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος ξένος οίκος αξιολόγησης θα αναβαθμίσει πρώτος την Ελλάδα.

Με βάση τον προγραμματισμό που υπάρχει, προηγείται ο οίκος DBRS τον Σεπτέμβριο και ακολουθεί ο S&P. Και οι δύο έχουν την Ελλάδα στον προθάλαμο της αναβάθμισης με «θετικές προοπτικές» και βαθμολογία ΒΒ+, δηλαδή ένα σκαλί κάτω από το ΒΒΒ-.

Ομως, το αουτσάιντερ είναι ο γερμανικός οίκος Scope, που περιμένει τις επόμενες εβδομάδες την έγκριση της ΕΚΤ, ώστε να συμπεριληφθεί σε εκείνους που η Φρανκφούρτη λαμβάνει υπόψη της.

Ο γερμανικός οίκος έχει επίσης την Ελλάδα στον προθάλαμο της αναβάθμισης και δεν αποκλείεται να εκπλήξει πρώτος.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι το σημαντικό είναι να κάνει κάποιος το πρώτο βήμα και θα ακολουθήσουν οι επόμενοι. Ο μόνος ξένος οίκος αξιολόγησης που απέχει πολύ ακόμη είναι η Moody's, που εμφανίζεται πιο αυστηρή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v