Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 3 2023

Εφυγε ο πατέρας της σύγχρονης θεωρίας χαρτοφυλακίου

Πλήρης ημερών, στην ηλικία των 95 ετών, έφυγε πρόσφατα από τη ζωή ο Χάρι Μάρκοβιτς (Harry Markowitz). Ο κάτοχος του νομπέλ στα οικονομικά, ο οποίος άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη χρηματοοικονομική (finance) με τη Σύγχρονη Θεωρία Χαρτοφυλακίου (Modern Portfolio Theory).

Ο γεννηθείς το 1927 από Εβραίους γονείς, Χάρι Μάρκοβιτς, ξεκίνησε τις σπουδές του, δείχνοντας ενδιαφέρον για τη φυσική και τη φιλοσοφία. Ομως, αργότερα στράφηκε στα οικονομικά, ενσωματώνοντας τα μαθηματικά.

Ο Μάρκοβιτς δεν ήταν ικανοποιημένος με το μοντέλο της τωρινής αξίας για την επιλογή μετοχών που χρησιμοποιείτο στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και τη δεκαετία του 1950, γιατί δεν λάμβανε υπόψη το ρίσκο. Αυτό ακριβώς τον οδήγησε στη διατύπωση μιας νέα θεωρίας για τη διαχείριση χαρτοφυλακίων που χρησιμοποιούν τα διάφορα μοντέλα μέχρι σήμερα. Το επιστημονικό άρθρο που δημοσίευσε στην Journal of Finance γι’ αυτό το θέμα το 1952 έμελλε να μείνει στην ιστορία.

Ο ίδιος δούλεψε για τη RAND Corporation και έλαβε το Ph.D στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου το 1954, με θέμα της διατριβής του τη σύγχρονη θεωρία χαρτοφυλακίου. Εν συνεχεία δίδαξε στο Baruch College στη Ν. Υόρκη και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Εκτός από τη θεωρία χαρτοφυλακίου, ο νομπελίστας έκανε επίσης έρευνα στις μεθόδους sparse matrix και στη γλώσσα προγραμματισμού SIMSCRIPT.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v