Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 11 2023

Θα πούμε το ρύζι, ρυζάκι;

Η τιμή του ρυζιού αυξήθηκε στο υψηλότερο σημέιο των τελευταίων 12 ετών τον Ιούλιο σύμφωνα με τον δείκτη τιμών ρυζιού του Food and Agriculture (FAO) του ΟΗΕ.

Ο δείκτης ανέβηκε 2,8% στις 129,7 μονάδες που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο απο τον Σεπτέμβριο του 2011 και είναι πάνω 19,7% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022.

Χθες, η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων αναφοράς στο άσπρο ρύζι Thai της Ταϋλάνδης αυξήθηκε 5%, σκαρφαλώνοντας στα 648 δολάρια ο τόνος, σηματοδοτώντας το υψηλότερο επίπεδο απο το 2008.

Οι ειδικοί αποδίδουν αυτη την εξέλιξη κυρίως στις επιπτώσεις του φαινομένου El Nino στη παραγωγή ρυζιού. Το φαινόμενο El Nino χαρακτηρίζεται απο ακραίες θερμοκρασίες και καιρικές συνθήκες.

Οι τελευταίοι εκτιμούν ότι οι τιμές θα αυξηθούν κι άλλο, ιδιαίτερα αν οι εξαγωγικές χώρες, όπως η Ινδία που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας απαγορεύσουν τις εξαγωγές, και οι χώρες που εισάγουν αρχίσουν να ενισχύουν τα αποθέματά τους.

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει η προτροπή της κυβέρνησης της Ταϋλάνδης, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, προς τους γεωργούς της χωρας να καλλιεργήσουν μικρότερες ποσότητες για να εξοικονομήσει νερό λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v