Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 13 2023

Η Ελλάδα και ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης που εγκρίνει η ΕΚΤ 

Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope έγινε ο πρώτος ευρωπαϊκός του οποίου η πιστοληπτική διαβάθμιση των χρεογράφων των χωρών της ευρωζώνης θα λαμβάνεται πλέον υπόψη από την ΕΚΤ. Μετά λοιπόν τους S&P, Moody’s, Fitch και DBRS, η Scope γίνεται ο πέμπτος οίκος που αποδέχεται η ΕΚΤ. 

Αν αυτό είχε γίνει πριν ή λίγο μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα τον περασμένο Αύγουστο, όλοι θα μιλούσαμε γι’ αυτό.  Τώρα θα περάσει στα ψιλά.

Θυμίζουμε ότι Scope, S&P, DBRS και ο ιαπωνικός οίκος R&I έχουν αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία «ΒΒΒ-» με σταθερές προοπτικές.  Η Fitch αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της την 1η Δεκεμβρίου.

Η περίπτωση της Scope δείχνει ότι καμιά φορά, μια μικρή επένδυση της τάξης των 50 χιλιάδων ευρώ τον χρόνο μπορεί να πιάσει τόπο. Αυτό είναι το ποσό που πληρώνει η Ελλάδα στη Scope για την αξιολόγηση.

Το ποσό μπορεί να είναι μικρό αλλά η μνεία και το συμβόλαιο από την Ελλάδα ήταν πολύτιμο, στην προσπάθεια που έκανε η Scope για να πάρει το πράσινο φως από την ΕΚΤ.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v