Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κέβιν Γουόρς από τον πρόεδρο Τραμπ για την προεδρία της Fed προκάλεσε αρχικά αναστάτωση στις αγορές.
Η κύρια εξήγηση ήταν πως ο Γουόρς θεωρείται «γεράκι» στο θέμα του πληθωρισμού. Επομένως είναι πιο πιθανό να αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια στο μέλλον, ακόμη κι αν χρειασθεί να τα μειώσει δυο φορές μέσα στο 2026 όπως προβλέπουν οι αγορές τώρα.
Γιατί θα το κάνει; Είτε γιατί θέλει να βγάλει την υποχρέωση στον πρόεδρο Τραμπ ο οποίος τον πρότεινε για πρόεδρο της Fed όπως ισχυρίζονται μερικοί Δημοκρατικοί π.χ. ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν, είτε γιατί πραγματικά πιστεύει ότι η αύξηση της παραγωγικότητας λόγω ΑΙ δικαιολογεί την μείωση των επιτοκίων του δολαρίου, είτε και τα δυο.
Οι παλιοί συνάδελφοί του στη Fed στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα θυμούνται ότι ο Γουόρς ήταν υπέρ των διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η κατάληξη είναι γνωστή.
Όμως, υπάρχει κάτι ακόμη. Ως φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο Γουόρς ήταν φοιτητής του νομπελίστα Μίλτον Φρήντμαν και ο ίδιος έχει δηλώσει «ευλογημένος να είναι μαθητής του (Φρήντμαν)».
Στο συντηρητικό Ινστιτούτο Χούβερ, ο πιθανός νέος πρόεδρος της Fed μελέτησε τις επιστολές που είχαν ανταλλάξει ο Φρήντμαν, ο Πολ Βόλκερ και ο Άλαν Γκρήνσπαν.
Ο Κέβιν Γουόρς μπορεί να μην ασπάζεται όλες τις απόψεις του Μ. Φρήντμαν, όπως η κατάργηση της Fed, όμως έχει προφανώς επηρεασθεί. Η φράση του «ο πληθωρισμός είναι επιλογή» προσομοιάζει στη φράση του Φρήντμαν «ο πληθωρισμός είναι πάντοτε και παντού νομισματικό φαινόμενο».
Επομένως, θα μπορούσε κάποιος να συμπεράνει ότι ο Κέβιν Γουόρς είναι «παιδί» της Σχολής του Σικάγου. Όμως, στη Fed και ειδικότερα στην αρμόδια επιτροπή FOMC που καθορίζει τα επιτόκια, όση επιρροή κι αν ασκεί ο πρόεδρος δεν φτάνει αν δεν έχει μαζί του την πλειοψηφία του συμβουλίου.