Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημήτρης Κοντογιάννης

Είναι κάτοχος Ph.D στα μακροοικονομικά και την διεθνή χρηματοοικονομική από το City University της Ν. Υόρκης και κάτοχος M.Phil. Κατέχει επίσης M.B.A. και ΒΒΑ στη χρηματοοικονομική από το Baruch College.

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 19 2026

Κεφαλαιοποίηση Nvidia vs ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

H Nvidia είναι η επιτομή της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης  (ΑΙ) και αυτό αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό καθώς είναι η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία του κόσμου ύψους 5,4 τρισ. δολαρίων περίπου χθες. 

Η επενδυτική κοινότητα περιμένει με ανυπομονησία τα εταιρικά αποτελέσματα του 1ου τριμήνου για να διαπιστώσει αν η εταιρεία-σύμβολο της ΑΙ θα συνεχίσει να υπεραποδίδει, ξεπερνώντας τα εμπόδια που βάζουν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, το γεωπολιτικό ρίσκο κ.τ.λ.

Ο Peter Mallouk συνέκρινε πρόσφατα την συνολική κεφαλαιοποίηση της Nvidia με εκείνες άλλων εθνικών χρηματιστηριακών αγορών όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα. Αν και οι κεφαλαιοποιήσεις είναι της 8ης Μαίου δεν διαφέρουν πολύ από τις τωρινές. 

Ως εκ τούτου, κάποιος μπορεί να διαπιστώσει ότι η Nvidia δεν είναι μόνο μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση, συγκρινόμενη με άλλες μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές, π.χ. Βρετανίας, Καναδά και Ν. Κορέας.

Είναι επίσης μεγαλύτερη από το άθροισμα του γερμανικού και του ιταλικού χρηματιστηρίου που δίνουν συνολικά λίγο πάνω από 4,2 τρισ. δολάρια.   Μάλιστα, η Nvidia ξεπερνά ελαφρώς την γερμανική οικονομία καθώς το ΑΕΠ της τελευταίας ανέρχεται σε 5,1 τρισ. δολάρια.    Υπερβολικό; ‘Ισως. ‘Ομως, μπορεί και όχι αν οι προσδοκίες για την ΑΙ δεν διαψευσθούν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο