Η Ελλάδα ξανά σε ηγετικό ρόλο

Η χώρα αποκαθιστά την ιστορική της θέση στα Βαλκάνια και γίνεται γέφυρα του δυτικού πολιτισμού και της οικονομικής ανάπτυξης. Aρθρο του αμερικανού πρέσβη Geoffrey Pyatt.

  • του Geoffrey R. Pyatt
Η Ελλάδα ξανά σε ηγετικό ρόλο

Η πόλη της Θεσσαλονίκης αποτελούσε για αιώνες σημαντικό κέντρο για το εμπόριο και τις μεταφορές λόγω της στρατηγικής της θέσης στην Εγνατία Οδό, που διευκόλυνε τη μεταφορά αγαθών και υπηρεσιών μέσω της Βόρειας Ελλάδας μεταξύ των μεγάλων εμπορικών κέντρων της Ρώμης και του Βυζαντίου. Σήμερα, καθώς η Ελλάδα αναδύεται από την κρίση, η ιδιωτικοποίηση αυτού του σύγχρονου οδικού έργου βοηθά στον συμβολισμό της ευκαιρίας της Βόρειας Ελλάδας να ξανακερδίσει την ιστορική της ηγετική θέση ως εμπορικού και ενεργειακού κόμβου των Βαλκανίων.

Με πολλούς τρόπους η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας, αναλαμβάνει να καθοδηγήσει το μέλλον της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, η αμερικανική κυβέρνηση βλέπει την Ελλάδα ως κινητήρια δύναμη ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και ως χέρι βοηθείας στην πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στην ευρω-ατλαντική μας κοινότητα.

Όπως και στη Σύνοδο Κορυφής 3+1 στην Ιερουσαλήμ, στην οποία ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo εκπροσώπησε τις ΗΠΑ, ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην προαγωγή της περιφερειακής συνεργασίας ήταν εμφανής και στην τετραμερή συνάντηση της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Σερβίας στο Παλάτι Σναγκόφ. Χαιρετίζω τις προσπάθειες της Ελλάδας για την προαγωγή καλών σχέσεων με τους γείτονές της και τον οραματισμό ενός κοινού μέλλοντος.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα υπήρξε ηγέτιδα στην προσπάθεια να διαφοροποιηθούν οι δρόμοι και οι πηγές ενέργειας στην περιοχή των Βαλκανίων. Είναι σημαντικό να πούμε ότι ο αγωγός ΤΑΡ, το μεγαλύτερο ξένο επενδυτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, ξεκίνησε υπό την αιγίδα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας τη συναινετική στήριξη που απολαμβάνει στην Ελλάδα. Η γραμμή διασύνδεσης Ελλάδας - Βουλγαρίας, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία το φετινό καλοκαίρι, θα αποτελέσει ένα σημαντικό περαιτέρω βήμα για την απελευθέρωση των αγορών κατά μήκος του συνεχώς επεκτεινόμενου κάθετου αγωγού φυσικού αερίου της Ευρώπης. Η ενεργειακή ασφάλεια των Ευρωπαίων εταίρων και συμμάχων μας αποτελεί μακροχρόνια στρατηγική προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, γι’ αυτό συγχαίρω την Ελλάδα για την πρόοδο που έχει σημειώσει για την επέκταση της περιφερειακής διασυνδεσιμότητας.

Μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών, οι ελληνικές εταιρείες ενέργειας και οι αντίστοιχες της Βόρειας Μακεδονίας είναι πιθανό να είναι μεταξύ των πρώτων οικονομικών δικαιούχων του ενεργειακού διαδρόμου που έχει τώρα ξεκλειδωθεί. Η επανέναρξη του υφιστάμενου πετρελαιαγωγού Vardax από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια για την εξαγωγή διυλισμένου προϊόντος από την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια όχι μόνο θα μειώσει το κόστος και θα φέρει μεγαλύτερη διαφάνεια στον τομέα, αλλά και θα ανοίξει δυνατότητες επέκτασης των συνδέσεων με τους γείτονες της Βόρειας Μακεδονίας. Η σύνδεση του δικτύου φυσικού αερίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) με τη Macedonian Energy Resources θα ωφελούσε ομοίως τις δύο χώρες, όπως και οι διασυνδέσεις μεταξύ των ηλεκτρικών δικτύων της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα και οι βόρειοι γείτονές της έχουν επίσης πολλά να κερδίσουν από την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων και τη συνεργασία στην έρευνα και την καινοτομία -έναν άλλο τομέα όπου η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο, όπως είδαμε στην περιφερειακή υπουργική συνάντηση που φιλοξένησε ο υπουργός Ψηφιακής Τεχνολογίας στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Με εμπνέει το γεγονός πως μια ζωντανή κουλτούρα επιχειρηματικότητας δημιουργήθηκε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς οι νέοι αναζητούσαν νέες αγορές για το ταλέντο και τη δημιουργικότητά τους. Τώρα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για την οικοδόμηση αξίας σε αυτή τη χώρα όσο ποτέ άλλοτε. Και καθώς κατευθυνόμαστε προς τη Σύνοδο Κορυφής για την Παγκόσμια Επιχειρηματικότητα στην Ολλανδία τον Ιούνιο του 2018, με ιδιαίτερη έμφαση στις νεοφυείς επιχειρήσεις αγροτικής τεχνολογίας και τροφίμων, ανυπομονώ να ακούσω την Ελλάδα να μοιράζεται την εντυπωσιακή ιστορία της στην παγκόσμια σκηνή. Πρόκειται για μια ιστορία επιτυχίας, την οποία υποστήριξε ενεργά η Πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η ελληνική σημαία ανεμίζει στη Βουλή των Ελλήνων. Η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης, αναλαμβάνει να καθοδηγήσει το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.

Μία από τις αγαπημένες μου πρωτοβουλίες αγροτικής τεχνολογίας, το πανεπιστημιακό πρόγραμμα «Νέα γεωργία για μια νέα γενιά» του Πανεπιστημίου Rutgers, έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη. Η συνεργασία αυτή με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί στρατηγική επένδυση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στη βιομηχανία γεωργικών ειδών διατροφής, όπου η Ελλάδα έχει ιστορικά διακριθεί. Οι συνεργαζόμενες ομάδες αγροτών στο Βροντού, στην Κρύα Βρύση, στο Κιλκίς και στην Καβάλα έχουν φέρει επανάσταση στον πολύ ελπιδοφόρο τομέα των επιτραπέζιων σταφυλιών, δημιουργώντας ένα σύστημα με τεχνολογίες αισθητήρων τελευταίας τεχνολογίας. Το νέο σύστημα όχι μόνο θα βελτιώσει την ποιότητα της παραγωγής σταφυλιών, αλλά θα προσθέσει και λογοδοσία με ανθρώπινο άγγιγμα: οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα μπορούν να δουν τα ονόματα και τα πρόσωπα των αγροτών που τα προμηθεύουν, καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς παράγουν τα σταφύλια τους. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτές οι πρωτοποριακές ομάδες επιλέχθηκαν για μελέτη από την Πλατφόρμα Έξυπνης Εξειδίκευσης της Ε.Ε. για τη δημιουργία ενός πρωτοκόλλου για την καλλιέργεια σταφυλιών για την επόμενη δεκαετία.

Από τη στιγμή που οι άνθρωποι είπαν ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη, νομίζω ότι είναι σωστό να πούμε ότι στην περιοχή αυτή όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ελλάδα.

*Ο Geoffrey R. Pyatt είναι διπλωμάτης καριέρας του State Department που ορκίστηκε Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία τον Σεπτέμβριο του 2016. Υπηρέτησε ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία από το 2013 έως το 2016. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις Διεθνείς Σχέσεις από το Yale και B.A. στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο της California, Irvine.

 

v