Ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα

Πρωτεύων και πολυδιάστατος ρόλος για την Ελλάδα στο επενδυτικό πλάνο της British American Tobacco.

  • του Juan José Marco
Ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα

Πιστή στη δέσμευσή της να στηρίξει την ελληνική οικονομία στην ανάκαμψή της, η British American Tobacco συνεχίζει να συμβάλλει στην Ελλάδα με επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, ενισχύοντας τους Έλληνες λιανέμπορους, προμηθευτές και εργαζόμενους και παράλληλα επεκτείνοντας περαιτέρω το Διεθνές Διαμετακομιστικό Κέντρο στον Πειραιά. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει μια στρατηγική αγορά για την British American Tobacco, τον κορυφαίο όμιλο προϊόντων καπνού παγκοσμίως και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον κλάδο των ταχέως κινούμενων καταναλωτικών αγαθών (FMCG).

Η στρατηγική σημασία της Ελλάδας ενισχύεται από την απόφαση της British American Tobacco να φέρει το 2018 στην ελληνική αγορά τα Προϊόντα Επόμενης Γενιάς του ομίλου. Η περσινή χρονιά ήταν μια χρονιά-ορόσημο, καθώς η Ελλάδα επελέγη ως μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που διαθέτει ολόκληρο το καινοτόμο χαρτοφυλάκιο προϊόντων του ομίλου, με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο, το οποίο περιλαμβάνει το προϊόν θερμαινόμενου καπνού glo και το προϊόν ηλεκτρονικού ατμίσματος Vype.

Η εξέλιξη στον τομέα της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές αλλαγές και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τη δημόσια υγεία, δίνουν την ευκαιρία να γίνει ένα σημαντικό άλμα μπροστά, προς αυτή την κατεύθυνση: να παρέχουμε στους καταναλωτές προϊόντα καπνού και νικοτίνης με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο. Η κατηγορία αυτή αναπτύσσεται ραγδαία παγκοσμίως χάρη στην τεχνολογική πρόοδο και καινοτομία, αλλά και στην Ελλάδα, η οποία, έχοντας μεγάλες δυνατότητες και ανακάμπτοντας από την κρίση, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή του πυρός κατά τη μετάβαση στη νέα αυτή εποχή.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που, παρά την οικονομική κρίση, έχει μοναδικό ανθρώπινο κεφάλαιο και είναι πάντα ανοιχτή στις νέες τεχνολογικές τάσεις και καινοτομίες. Φυσικά, υπάρχουν εμπόδια, όπως η γραφειοκρατία και η δυσανάλογη φορολογία σε σχέση με την αγοραστική δύναμη της πλειονότητας των πολιτών, τα οποία έχουν πλήξει σημαντικά τις καπνοβιομηχανίες.

Παρά τις εκτιμήσεις για το αντίθετο, η υπερφορολόγηση, που φτάνει το 86% κατά μέσο όρο, έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των κρατικών εσόδων, με αποτέλεσμα οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι να είναι όσοι εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο καπνού, το οποίο ακόμα και σήμερα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά, ο όμιλος, ενωμένος στην απόφασή του να στηρίξει την ελληνική οικονομία στην ανάκαμψή της, αναπτύσσει περαιτέρω την παρουσία του στη χώρα, συμβάλλοντας έτσι σε αυτή την προσπάθεια.

Η απόφαση για την έλευση των Προϊόντων Επόμενης Γενιάς στην Ελλάδα σηματοδοτεί τη συνέχεια της σημαντικής συμβολής της British American Tobacco τα τελευταία χρόνια. Από το 2013, η εταιρεία έχει συμβάλει με 2,3 δισ. ευρώ στα κρατικά έσοδα, στηρίζοντας σημαντικά την ελληνική οικονομία εν μέσω κρίσης. Την ίδια περίοδο, έχει επίσης στηρίξει με 320 εκατ. ευρώ τις ελληνικές επιχειρήσεις και με περίπου 80 εκατ. ευρώ τους Έλληνες αγρότες, αγοράζοντας περίπου το 20% βασικών ελληνικών ποικιλιών καπνού.

Παράλληλα, το νέο καινοτόμο χαρτοφυλάκιο προϊόντων με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο θα αυξήσει σημαντικά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο Διεθνές Διαμετακομιστικό Κέντρο της British American Tobacco στον Πειραιά και θα στηρίξει περαιτέρω την επέκταση του λιμανιού. Το Διεθνές Διαμετακομιστικό Κέντρο, που διακινεί μέσω του Πειραιά προϊόντα αξίας 1,1 δισ. ευρώ ετησίως σε άλλες χώρες, αναμένεται να επεκταθεί σημαντικά. Σήμερα, περίπου 2,5 εκατ. εμπορευματοκιβώτια έρχονται ετησίως από τα εργοστάσια της British American Tobacco στην Ελλάδα.

Σημαντική ενίσχυση της κίνησης στο Λιμάνι του Πειραιά από το 2016, με τη λειτουργία του Διαμετακομιστικού Κέντρου της British American Tobacco, το οποίο αυτή τη στιγμή διανέμει προϊόντα αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παγκοσμίως, η British American Tobacco έχει επενδύσει πάνω από 2,5 δισ. δολάρια από το 2012 στην έρευνα και την ανάπτυξη εναλλακτικών στο κάπνισμα προϊόντων με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο, όπως είναι τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού και τα προϊόντα ατμίσματος.

Στην British American Tobacco Hellas, η επιχειρηματική δράση είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την εταιρική κοινωνική ευθύνη, με στόχο να δίνει αξία στον άνθρωπο. Ο όμιλος έχει λάβει 14 διακρίσεις τα τελευταία οκτώ χρόνια σε θέματα απασχόλησης, ενώ δίνει έμφαση σε καινοτόμες πρωτοβουλίες στην ελληνική αγορά, εστιάζοντας σε καίρια προβλήματα της χώρας, όπως η στέγαση και η απασχόληση.

Ενδεικτική δράση αυτής της προσέγγισης αποτελεί η δημιουργία και λειτουργία του πρώτου πανελλαδικά Κέντρου Επανένταξης στην αγορά εργασίας (Job Center) για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, η ανάπλαση των Κοινωνικών Κατοικιών του δήμου, η αναβάθμιση ζωτικών για τον αστικό ιστό περιοχών όπως το ρέμα της Πικροδάφνης στον Αγ. Δημήτριο, αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ποιότητας ζωής στην πόλη.

*Ο Juan José Marco είναι Περιφερειακός Διευθυντής για τη Νότια Ευρώπη της British American Tobacco. Ξεκίνησε την καριέρα του το 2004, στο τμήμα Marketing της British American Tobacco Iberia. Από τότε έχει αναλάβει σειρά ρόλων ευθύνης τόσο στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου στο Λονδίνο όσο και σε χώρες όπου έχει παρουσία η ΒΑΤ. Έχει διατελέσει Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της British American Tobacco Hellas, με ευθύνη για τις αγορές της Ελλάδας, της Μάλτας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

v