Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική υπόθεση οι αντοχές στις 1.600 μονάδες

Μάχη με το χρόνο για να αποφύγουν την προδιαγεγραμμένη βύθιση δίνουν οι αγορές διεθνώς. Στις 1600 μον. δίνεται η μάχη στο ΧΑ, με την Εθνική να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Μάχη με το χρόνο για να αποφύγουν την προδιαγεγραμμένη τους βύθιση σε χαμηλότερα επίπεδα δίνουν οι αγορές, διεθνώς.

Η «άρνηση» των δύο βασικότερων δεικτών της Wall, Dow Jones και S&P, να παραδοθούν αναδεικνύει την ένταση της αντιπαράθεσης μεταξύ πωλητών-αγοραστών. Στη συνεδρίαση της 23/1 ο Dow Jones υποχώρησε για ακόμη μια φορά προς τα χαμηλά, αυτή τη φορά των 7909,03 μονάδων.

Πλέον, η μετοχή της Citigroup «παλεύει» τα 3,5 δολάρια και -αλήθεια ποιος το φανταζόταν πριν από ένα χρόνο- ότι κολοσσοί όπως οι Citigroup, Bank of America θα «γονάτιζαν» τόσο εύκολα.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανόμενης και της ελληνικής. Με συνέπειες απρόβλεπτες σε μια κρίση χειρότερη από κάθε πρόβλεψη, με τα αλλεπάλληλα πακέτα στήριξης να οδηγούν σε εκτροχιασμό τα δημοσιονομικά των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την ανεργία, σύμφωνα με τους Financial Times, να υποθηκεύει το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης.

Από αυτό το σφιχτό εναγκαλισμό δεν μπορεί να φύγει ούτε η ελληνική αγορά, που λόγω φύσεως και θέσεως πιο αδύνατη, αγωνίζεται να αποφύγει τα χειρότερα.

Όλα αυτά αποτυπώνονται και στην πορεία των βασικών δεικτών, μετοχών του Χρηματιστηρίου. Βραχυπρόθεσμα, παρατηρούμε και στην Αθήνα μια «άρνηση» της αγοράς να υποχωρήσει χαμηλότερα των 1600 μονάδων.

Για να είμαστε όμως πιο ακριβείς, η «άρνηση» αυτή οφείλεται στο…πείσμα της Εθνικής να κρατήσει το ΧΑ στα πόδια του. Δεν είναι τυχαίο, όπως μας υπενθυμίζει ο φίλος Βασίλης Γεώργας, πως από τα χαμηλά της 24-27/10/08 η μετοχή της Εθνικής γράφει απώλειες μόλις 3,1%. Την ίδια περίοδο η Πειραιώς έχει υποχωρήσει 33%, η Eurobank 34% και η Alpha Bank 43%.

Άρα για ποια αγορά και ποιον Γενικό Δείκτη μιλάμε, όταν πρόκειται για Εθνική υπόθεση και συνεκτιμώντας το γεγονός πως από τα χαμηλά των 11,2 ευρώ η Εθνική έδωσε απόδοση κοντά στο 70% μέχρι τις 5/11/08 όταν έπιανε τα 20,5 ευρώ.

Κατά συνέπεια όσο κρατά η Εθνική κρατά ο Δείκτης, κρατά ο 20αρης και συντηρείται η μόχλευση στην αγορά παραγώγων.

Μένει να φανεί στη συνέχεια εάν και πόσο θα κρατά τα 11,2-11,4 ευρώ η Εθνική και πόσο χαμηλότερα μπορεί να διαμορφωθεί η αποτίμηση τραπεζικών ομίλων, για παράδειγμα της Eurobank, της Alpha Bank, της Πειραιώς.

Η αποτίμηση της αγοράς δεν ξεπερνά πλέον τα 63 δισ. ευρώ, όταν στα υψηλά τους η κεφαλαιοποίηση των πέντε τραπεζικών ομίλων, Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και Κύπρου προσέγγιζε τα 73 δισ. ευρώ.

Τότε, η αποτίμηση των μετοχών του 20αρη έπιανε 160 δισ. ευρώ, ενώ τώρα έχει συρρικνωθεί κατά 115 δισ. ευρώ.

Αυτά αναφέρονται για να τρέφουμε τις ελπίδες που πρέπει και που αρμόζουν στη σοβαρότητα της κρίσης. Βραχυπρόθεσμα πάντα, οι 1713 μονάδες παραμένουν τοπική αντίσταση που δεν αποκλείεται να προσεγγιστεί εάν βελτιωθεί κάπως το κλίμα, διεθνώς, την επόμενη εβδομάδα.

Θα πρέπει ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση να συνεκτιμήσουμε πως οι αναδυόμενες αγορές, μεταξύ αυτών υπολογίζουμε και την ελληνική, σημειώνουν από την αρχή του χρόνου απόδοση συγκριτικά καλύτερη από αυτή των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων.

---

Όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Δεν περνά απαρατήρητη η µερική αυτονόµηση του κλάδου ενέργειας µε πρωτοστατούντα τίτλο την ?ΕΗ η οποία έχει πλέον το προβάδισµα των προτιµήσεων εντός και εκτός συνόρων. Αν και είναι ακόµα νωρίς για µια τέτοια εκτίµηση η ?ΕΗ και γενικά οι εταιρίες που σχετίζονται µε την ενέργεια έχουν το πλεονέκτηµα λόγω ανελαστικών συνθηκών ζήτησης, χαµηλότερου κόστους παραγωγής σε σχέση µε πέρυσι και µεγάλων περιθωρίων ανάπτυξης της γεωγραφικής περιοχής που βρίσκεται η έδρα τους. Οι αποτιµήσεις παραµένουν ακόµα φθηνές, τα δε ενεργειακά έργα βρίσκονται ακόµα σε πολύ πρώιµο στάδιο για τον κορεσµό της ζήτησης και µε πολύ καλή πρόσβαση σε χρηµατοδότηση.

Τεχνικά ο Γενικός ?είκτης οδεύει προς την λύση του τριγωνικού σχηµατισµού ο οποίος θα δώσει νέα επιτάχυνση προς την πλευρά της διέλευσης του Γενικού ?είκτη. Η διάσπαση των 1.625 µονάδων ή των 1.750 µονάδων θα σηµάνει το τέλος της συσσώρευσης και θα δώσει μεγάλες πιθανότητες για ένα περιθώριο επιπλέον 200 µονάδων.

Χρονικά, το τρίγωνο ολοκληρώνεται µέσα στο Φεβρουάριο εκτός αν οι τάσεις ή η εγχώρια ειδησεογραφία ωθήσουν τις τιµές γρηγορότερα προς το ένα ή το άλλο άκρο. Οι πωλητές έχουν µε το µέρος τους την τάση, την ψυχολογία και την χαµηλή ορατότητα κερδών για το 2009.

Οι αγοραστές παίζουν µε τις πιθανότητες απέναντι τους, τις αποτιµήσεις σε ιστορικά χαµηλά και τα τεχνικά δεδοµένα σε φάση υποτιµητικής υπερβολής. Η επόµενη εβδοµάδα θα είναι καθοριστική και θα τηρούσαµε στάση αναµονής προς το παρόν συντονίζοντας την επενδυτική µας στάση µε το νικητή της αναµέτρησης στο τέλος της ερχόµενης εβδοµάδας όπου θα είχαµε πιο ξεκάθαρη εικόνα των δυνάµεων που διατηρούν την αγορά στα ίδια επίπεδα του τελευταίους
τρεις µήνες.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.663,39 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 4,95%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να διευρυνθούν στο -6,89%. Ο FTSE 20 σημείωσε απώλειες 8,57%, ο Mid 40 υποχώρησε 9,01%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 7,40% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, μόλις τέσσερις ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη, με δύο εξ’ αυτών να εμφανίζουν άνοδο μεγαλύτερη των πέντε ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι υπόλοιποι δεκατρείς υποχώρησαν, με έναν εξ’ αυτών να καταγράφει απώλειες άνω του 10%.

Ειδικότερα, στην πρώτη θέση των κερδισμένων βρίσκεται ο κλάδος των Χημικών (6,49%), ενώ με αξιόλογα κέρδη έκλεισε και ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών (5,63%).

Αντίθετα, τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Ασφαλειών (-13,55%), της Υγείας (-9,38%), των Τραπεζών (-9,29%) και των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (-8,54%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ευρωσυμμετοχές (26,09%), Ξυλεμπορία (ΠΑ)(25,35%), Βις (17,24%), Logismos (17,14%), Σάος (12,77%), Πειραιώς ΑΕΕΑΠ (12,39%), Μάρακ Ηλεκτρονική (11,11%), Βαρβαρέσος (10,53%), Ειδησεοφωνική Ελλάς (10,00%) και Ξυλεμπορία (ΚΑ) (8,93%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βωβός Μπάμπης (-28,76%), Σπύρου Αγρ. Οικ. (-23,46%), Χαϊδεμένος (-23,21%), Altec (-22.22%), Αγροτική Ασφαλιστική (-21,68%), Δίας Ιχθ/γειες (-20,69%), Attica Συμμετοχών (-20,53%), Λιβάνης (-19,05%), Frigoglass (-18.44%) και Σέλμαν (-17,39%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v