Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε "Τζόκερ" και "Νερά" τα πονταρίσματα

Πήραν κέρδη στις τράπεζες μετά από δυο ανοδικές συνεδριάσεις, εν μέσω έκδοσης εντόκων. Σε ΟΠΑΠ, εν μέσω προσδοκιών από το τζακ ποτ στο Τζόκερ, και ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, λόγω σεναρίων μετοχοποίησης, τα "πονταρίσματα".

Το εντυπωσιακό τζακ – ποτ των 19 εκατ. (ιστορικό υψηλό) στο “Τζόκερ”, ασφαλώς και έφερε αγοραστικά “πονταρίσματα” στον ΟΠΑΠ ο τίτλος του οποίου συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ οι εκτιμήσεις για σύντομη μετοχοποίηση του 23% της ΕΥΑΘ και του 10% της ΕΥΔΑΠ, με ταυτόχρονη παραχώρηση του management σε ιδιώτες, επανασυγκέντρωσε τους αγοραστές στους εν λόγω τίτλους.

Να σημειωθεί ότι τα νερά της Θεσ/κης συμπλήρωσαν τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και της Αθήνας δύο.

Όμως από εκεί και πέρα η εικόνα στο ταμπλό του Χ.Α. ήταν από διορθωτική έως και απογοητευτική.

Καμία ουσιαστική βοήθεια και από τις δημοπρασίες. Αντίθετα μάλιστα έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τις Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Αγροτική, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Intralot, MPB και πολύ κοντά σε αυτό τις ΔΕΗ, Πειραιώς, Alpha Bank, MIG.

Η Εθνική για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση απέσπασε το 44% του τζίρου, ενώ ο συγκεντρωτισμός συνέχισε να δείχνει ισχυρός με τους τίτλους του 20αρη να αποσπούν το 91% της μικτής αξίας συναλλαγών.

Και αν στο Τραπεζικό ταμπλό “δικαιολογούνται” οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, μετά από μιάμιση έντονα ανοδική συνεδρίαση, στη μέση και χαμηλότερα το “σεληνιακό τοπίο” απλά επιβεβαιώνει το ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της Αγοράς έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη του.

Μόλις τρεις οι διασωθέντες από το ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΟΠΑΠ (+1,6%), Ελλάκτωρ (+1,22%) και Motor Oil (+1,6%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Βιοχάλκο (-5,56%) και Alpha Bank (-5,33%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Τιτάνα, Εθνική, Πειραιώς και MIG, του 3% για Αγροτική και MPB και του 2% για ΔΕΗ, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο και Eurobank.

Με αρνητικό πρόσημο και μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Coca-Cola, Intralot, Ελ. Πετρέλαια και ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης δεν άφησε περιθώρια αμφισβητήσεων όσον αφορά το πρόσημο, αφού κινήθηκε μόνιμα στο “κόκκινο”. Υποχώρησε μέχρι τις 2011,65 μονάδες (16.56) και έκλεισε τελικά στις 2015,56 με απώλειες 2,21%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα μειωμένος (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων) έφθασε τα 150 εκατ. από τα οποία τα 8,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Επιστροφή στις κακές εμφανίσεις, όσον αφορά την τελική εικόνα, με 47 ανοδικές μετοχές έναντι 132 πτωτικών και 24 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 16,67%.

Ασφαλώς, όπως είχε αναφερθεί και στο χθεσινό σχόλιο, η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση θα “φανέρωναν” την “ποιότητα” των πρόσφατων επιθετικών αγοραστών και βέβαια η σημερινή κίνηση του συνόλου των Τραπεζικών τίτλων επιβεβαίωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εμπλεκομένων στην παρούσα φάση με την Σοφοκλέους συνεχίζει να κινείται σε αυστηρά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Ασφαλώς και σημαντικό ρόλο έπαιξαν η “μουδιασμένη” εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών (τα αποτελέσματα της Alcoa μόνο φρενίτιδα ενθουσιασμού δεν προκάλεσαν, ενώ διστακτικά ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street), από την άλλη εντός των τειχών τα “τσουχτερά” επιτόκια στα ετήσια έντοκα γραμμάτια που εκτοξεύτηκε στο 4,85% και στους τίτλους της 6μηνης διάρκειας που διαμορφώθηκε στο 4,55%, μόνο υποστηρικτικά στην ψυχολογία των εμπλεκομένων δεν επέδρασαν.

Και σαν αν μην έφτανε αυτό ήλθε η ανακοίνωση της Pacific Investment Management σύμφωνα με την οποία το “πακέτο” διάσωσης που αποφασίστηκε πρόσφατα στο Eurogroup δεν αντιμετωπίζει το μακροπρόθεσμο πρόβλημα δανεισμού της Ελλάδας και δεν θα είναι αγοραστής Ελληνικών ομολόγων και βέβαια ο “μπαμπούλας” της Moody΄ς που απειλεί με νέα υποβάθμιση της Χώρας.

Για το Ελληνικό Χρηματιστήριο καταλύτης της μελλοντικής του συμπεριφοράς θα αποτελέσουν οι όποιες εξελίξεις προέρχονται όχι μόνο από το εγχώριο αλλά και από το περιβάλλον της Ευρωζώνης, της οποίας η πολιτική και οικονομική βιωσιμότητα θα συνεχίσει να είναι υπό αμφισβήτηση, εκτιμούν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου που τονίζουν ότι ο δρόμος όπως διαμορφώνεται και τον οποίο καλείται να “περπατήσει” η Ελλάδα, από τις τρέχουσες πολιτικοοικονομικές παραμέτρους παραμένει δύσβατος.

Εν τω μεταξύ και παρά τις εκτιμήσεις, τα spreads παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα και αυτό αναγκάζει αρκετούς αναλυτές να υποθέσουν ότι οι Αγορές και οι δανειστές της Χώρας, μας σπρώχνουν στο να κάνουμε χρήση του μηχανισμού στήριξης.

Δεν μας έχουν εμπιστοσύνη οι ξένοι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας υποστηρίζουν κάποιοι αναλυτές και θέλουν η Ελλάδα να κάνει άμεση χρήση του μηχανισμού.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να “συσσωρεύει” χρέος και η αναχρηματοδότησή του θα γίνει πολλαπλά πιο δύσκολη στην διετία 2011 – 2012 εκτιμούν οι απαισιόδοξοι που θεωρούν σίγουρη την επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών της Χώρας αλλά και την αβεβαιότητα για την μακροπρόθεσμη φερεγγυότητά της.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιδεικτικά απαισιόδοξων, η νευρικότητα και η αβεβαιότητα θα συνεχίσουν να κυριαρχούν εφόσον τα υψηλά επιτόκια δανεισμού αλλά και το επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας θα δυσχεράνουν την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής και διαχείρισης του δημοσίου χρέους.

Εφόσον τα δημόσια έσοδα είναι συνάρτηση του ΑΕΠ, η επιδείνωση της οικονομικής ύφεσης τα επόμενα 2 χρόνια τουλάχιστον, αναμένεται να καταστήσει δύσκολη την επίτευξη των στόχων του ΠΣΑ εκτός και αν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα περικοπής των δαπανών ή προωθηθούν διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη.

Στην πλευρά αυτών που δηλώνουν προβληματισμό και η Citigroup, σύμφωνα με την άποψη της οποίας το ρίσκο χρεοκοπίας της Ελλάδας μπορεί να έχει ματαιωθεί, για την ώρα, ωστόσο η διαδικασία προσαρμογής της οικονομίας και επιστροφής της σε ένα πιο διατηρήσιμο ανοδικό μονοπάτι, μόλις ξεκίνησε.

"Γνωρίζουμε, από προηγούμενη εμπειρία αντίστοιχων προγραμμάτων του ΔΝΤ, ότι μια χρεοκοπία μπορεί πάντα να συμβεί, όταν το πρόγραμμα του Ταμείου γίνει τόσο επίπονο, οικονομικά και πολιτικά, που η χρεοκοπία θα αποδειχθεί ως η μόνη βιώσιμη εξέλιξη", τονίζει ο διεθνής οίκος που εκτιμά ότι η ενεργοποίηση του πακέτου στήριξης δεν θα επιχειρηθεί τώρα από την Ελλάδα. "Ωστόσο, οι χρηματοδοτικές της ανάγκες για τον επόμενο μήνα (στα 11 δισ. ευρώ) και για τον επόμενο χρόνο (επιπλέον 18 δισ.) είναι τόσο υψηλές, που η Ελλάδα ίσως ζητήσει τα Ευρωπαϊκά funds μέχρι το τέλος του έτους". 

Κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της βραχυχρόνιας ανοδικής αντίδρασης κρίνεται η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση καθώς η Αγορά απέχει οριακά από το να ενεργοποιήσει μια σειρά από τεχνικά σήματα αγορών που συνήθως αφορούν πιο μεσοπρόθεσμες κινήσεις, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ωστόσο τα σημαντικά κέρδη των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων σε συνδυασμό με την σχεδόν μονόπλευρη Τραπεζική άνοδο ενδεχομένως να αυξήσουν την προσφορά μετοχών αποδυναμώνοντας την ορμή της ανόδου, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Η τάση θα εξακολουθεί να επηρεάζεται από την διακύμανση του spread το οποίο παρά την σημαντική απόκλιση από τα πρόσφατα υψηλά του εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα. Ο λόγος αυτός είναι και η βασική αιτία διατήρησης της επιφυλακτικής στάσης η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις τοποθετήσεις σε βραχυπρόθεσμη λογική, ενώ οι εμπλεκόμενοι δεν αποκλείεται να “ξανακοιταχτούν στα μάτια” στην περιοχή των 2010 μονάδων.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Πήγασος η Χώρα μέρα με την ημέρα θα “βλέπει” εάν θα χρειαστεί την προσφυγή στο μηχανισμό δανειοδότησης, αλλά στην παρούσα φάση χρειάζεται να περάσει η θετική ψυχολογία στην Αγορά και στην πραγματική οικονομία, κάτι που εξαρτάται από τις “κάνουλες χρηματοδότησης”, τις οποίες κρατούν οι Τράπεζες.

Για τη Χρηματιστηριακή Αγορά, το στέλεχος της Πήγασος, ανέφερε ότι ασφαλέστερα συμπεράσματα ενδεχομένως να προκύψουν την Τετάρτη, όταν θα πρέπει να κλείσουν τα “Τ+3” και οι “σοβαροί” επενδυτές θα βγουν για να “προστατεύσουν” τις θέσεις τους.

“Σηματωρός” της Αγοράς θα παραμείνει η μετοχή της Εθνικής, από τη “συμπεριφορά” της οποίας θα προκύψει και το πόσο “ποιοτικά” ήταν τα κεφάλαια που αγόρασαν πρόσφατα.

Αν στην σημερινή αρνητική συνεδρίαση προστεθεί και αύριο συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, θα επιβεβαιωθεί ότι η κύρια τάση παραμένει αρνητική.

Όσον αφορά την πραγματική οικονομία ο κ. Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι παρούσα συγκυρία χρειάζονται απαραιτήτως αναπτυξιακά μέτρα, καθώς ότι έχει ακουστεί μέχρι σήμερα για τα μακροοικονομικά έχει ήδη εμπεδωθεί από τον κόσμο, ενώ απαιτείται ένα βήμα μπροστά για να αλλάξουν τα πράγματα.

Οι Αγορές περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τις ιδιωτικοποιήσεις, κυρίως με εκείνες που μας “ματώνουν”, όπως ο ΟΣΕ και τα ακίνητα του δημοσίου, ενώ οι μέχρι τώρα ιδιωτικοποιήσεις αφορούσαν επιχειρήσεις που μπορούσαν να προσφέρουν κάτι, κι όχι αυτές που επιβάρυναν τους προϋπολογισμούς.

Λιγότερο ανήσυχος δηλώνει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος που θεωρεί την προοπτική στην έντονα πτωτική πορεία μειωμένη.

Από την άλλη και σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust το Χ.Α. πρέπει να βρει λόγους πειστικής ανόδου και τεχνικά να επιστρέψει το γρηγορότερο στο βραχυχρόνιο ανοδικό κανάλι που έχασε σήμερα. Για να συμβεί αυτό απαιτούνται συνεχή κλεισίματα υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών που οριοθετείται στις 2059 μονάδες.

Κατά την άποψη του κ. Σωτηρόπουλου η Κυβέρνηση κατάφερε μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις των αρμοδίων οργάνων της Ε.Ε., να ξεκαθαρισθεί πλήρως ο τρόπος λειτουργίας του μηχανισμού, το ποσό που θα είναι άμεσα διαθέσιμο και το συγκεκριμένο επιτόκιο.

Η κατάσταση των Ελληνικών Αγορών για τους ξένους επενδυτές συνεχίζει να δείχνει συγκεχυμένη. Έτσι δεν μπορούν να αποκλειστούν άμεσες και μεγάλες διακυμάνσεις τιμών μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς παραμένει ρηχή η δυνατότητα των εγχωρίων θεσμικών να αντιμετωπίσουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των ξένων.

Τώρα, πλέον, είναι στο χέρι της Κυβέρνησης να πείσει τους ξένους θεσμικούς ότι τα μέτρα που σταδιακά λαμβάνονται θα εφαρμοσθούν τουλάχιστον για όσο διάστημα χρειάζεται, ώστε η οικονομία να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και να αρχίσει να ανακάμπτει.

Η τρέχουσα εβδομάδα θα δείξει αν οι ξένοι επενδυτές έχουν πειστεί ότι κάτι αλλάζει ή θα επιμένουν στην προσφυγή της Ελλάδας στη Ε.Ε. και στην ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Δυστυχώς αυτοί κινούν τα νήματα.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Fitch στο ΒΒΒ-, είναι άλλο ένα μεγάλο χτύπημα για την Χώρα και άλλη μία ώθηση προς την αίτηση βοηθείας προς την Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πλέον, οι τάσεις των τιμών των μετοχών έχουν ταυτιστεί πλήρως με τις τάσεις των Ελληνικών ομολόγων, τους τελευταίους μήνες.

Αντίθετα με την Ελλάδα στις ξένες Αγορές το ράλι συνεχίζεται κανονικά. Όλα τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνονται συνηγορούν στην ανάκαμψη, έστω και βραδεία, των οικονομιών. Από χθες Δευτέρα άρχισαν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών στην Αμερική και ακολουθούν τα της Ευρώπης. Οι προβλέψεις των αναλυτών αναμένουν μία άνοδο των κερδών των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500 της τάξεως του 36%.

Δανεισμός Τίτλων - Short Selling

Διεκόπη το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων και επέστρεψαν οι πιέσεις επιχορηγούμενες και από την νέα άνοδο των spreads, ενώ σε χαμηλότερο επίπεδο κινήθηκαν οι συναλλαγές.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE γύρισαν σε υποτιμήσεις 0,55%, αν υπολογιστούν και οι αποκοπές μερισμάτων.

Μικτές και σημαντικά λιγότερες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11087, τιμή εκκαθάρισης 980,43) κινήθηκαν μεταξύ 977 και 1016 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (55000 ΟΤΕ, 20000 Alapis), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3410), Alpha Bank (1273), Πειραιώς (443), Eurobank (1245), ΟΤΕ (288), ΔΕΗ (191), Κύπρου (272), MPB (104), MIG (344), Μυτιληναίος (146), ΟΠΑΠ (177), Ταχ. Ταμιευτήριο (167), Αγροτική (138), Τιτάν (134).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 13/4 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε MIG 100000 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 5575 τεμ., Πειραιώς 48000 τεμ., Τιτάνα 5250 τεμ., Coca-Cola 5188 τεμ., Alapis 20000 τεμ., Εθνική 63552 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Εθνική 37512 τεμ., Alpha Bank 13615 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (10563876 τεμ.), Eurobank (10198251 τεμ.), Alpha Bank (8853934 τεμ.), Πειραιώς (9405561 τεμ.), Κύπρου (5315904 τεμ.), MIG (5712323 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v