Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τσουχτερά» τα επιτόκια, επανέρχονται οι πιέσεις

«Τσουχτερό» το επιτόκιο για τα έντοκα, που δεν «πολυάρεσε» στις αγορές. Στο εάν, πότε και με ποιους όρους θα προσφύγει στο μηχανισμό η χώρα παίζεται το επόμενο στοίχημα στο ΧΑ. Ο ΓΔ υποχωρεί άνω του 2% προς τις 2.010 μονάδες.

Ποσό ύψους 1,56 δισ. ευρώ, αλλά με «τσουχτερό» επιτόκιο, άντλησε το Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 και 26 εβδομάδων. To επιτόκιο στα ετήσια έντοκα γραμμάτια εκτοξεύτηκε στο 4,85% από 2,2% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία της 12ης Ιανουαρίου, ενώ στους τίτλους της 6μηνης διάρκειας διαμορφώθηκε στο 4,55% από 1,38% στην αντίστοιχη δημοπρασία στις αρχές του χρόνου.

Αυτά αναφέρονται σε σχετικό θέμα της Ελενας Λάσκαρη εξηγώντας σε μεγάλο βαθμό την συντήρηση επιφυλάξεων και πιέσεων σε τραπεζικές μετοχές και βασικούς δείκτες.

Σχεδόν 1,4% χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης στις 2.030 και 1,8% για τον FTSE 20 που υποχωρεί στις 1.005 μονάδες καθώς οι τράπεζες παραμένουν κολλημένες 2,7% χαμηλότερα στις 2.185 μονάδες.

Ωστόσο η αξία των συναλλαγών στα 80 εκατ. ευρώ θα πρέπει να θεωρηθεί μετριότατη, πόσο μάλλον που τα 42 από αυτά έχουν πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Εθνικής και άλλα 9 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank.

Στο ΧΑ αλλά και στον ευρύτερο χώρο της αγοράς πληθαίνουν οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις για τον χρόνο και τον τρόπο, που θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει χρήση του μηχανισμού βοήθειας.

Μία τάση είναι της άποψης, πως θα πρέπει να αντληθούν άμεσα χρήματα-τώρα που υπάρχουν- και πριν ξεσπάσει κάποια νέα «επίθεση» σε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Άλλοι υπεραμύνονται της λογικής του…βλέπουμε και κάνουμε, αν και η σημερινή ένδειξη δεν θα πρέπει να ήταν αυτή που περίμεναν στο υπουργείο Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ.

Στις τράπεζες παραμένει η πίεση, ρευστοποιήσεις με την Εθνική στα 14,02 ευρώ, την Alpha Bank στα 6,72 ευρώ, την Eurobank στα 6,59 ευρώ και τις Πειραιώς στα 6,25, την Κύπρου στα 4,78, την Marfin Popular στα 2,02 ευρώ, την ΑΤΕ στα 1,58 ευρώ (0,64%) και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 3,78 ευρώ. Με τον ΟΠΑΠ (κυρίως) επιχειρείται η όποια αντιστάθμιση του 20άρη, με τη μετοχή του Οργανισμού να κερδίζει έως 1,8% στα 17,15 ευρώ.

Κατά την εκτίμηση καλά ενημερωμένων πηγών και στο ΧΑ διαμορφώνονται εκ νέου χαμηλότερες τιμές εν όψει του επόμενου πονταρίσματος που αφορά στο εάν, πότε και με ποιους όρους θα κάνει η Ελλάδα χρήση της βοήθειας.

Από αυτή την άποψη η κατάσταση θα μένει πιεστική στις αγορές, μεγάλο μέρος των οποίων επιδιώκει την ταχύτερη δυνατή προσφυγή της ελληνικής πλευράς.

Παράλληλα σημειώνουν, πως η πρωτοβουλία του διοικητή της ΤτΕ θα έχει συνέχεια με ανάλογες κινήσεις και στον τραπεζικό κλάδο, όπου είναι εμφανές ότι από κυβερνητικής πλευράς προωθούνται σχέδια συγκέντρωσης- συσσώρευσης τραπεζικών δυνάμεων. Σχέδια, που πιθανότατα θα αρχίσουν να εκτυλίσσονται σε… δεύτερη φάση της αγοράς.

Στα 6,35 και 4,74 ευρώ κυμαίνεται η τιμή των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ αντίστοιχα, της Motor Oil στα 10,13 ευρώ, της Frigoglass στα 9,71 ευρώ, του Ελλάκτορα στα 4,13 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 5 με μόλις 30 μετοχές να αντιδρούν και περισσότερες από 130 να υποχωρούν.

Περίπου την ίδια ώρα τα Συμβόλαια του Dow Jones παρέπεμπαν σε οριακή κίνηση συντήρησης των 11.000 μονάδων και για τον S&P 500 έως 0,3% υψηλότερα προς τις 1.196 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v