Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή αγοραστών στις εφεδρείες του 20αρη

Ηπια πτώση και αυξημένες συναλλαγές στη Σοφοκλέους. Αρνητικός πρωταγωνιστής ο ΟΠΑΠ με απώλειες 18,37%,  έκλεισε στα 4,31 ευρώ. Κέρδη για ΔΕΗ (3,16%), Πειραιώς, Βιοχάλκο. Στο "κόκκινο" ΕΤΕ, Eurobank.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με “ουρά ενδιαφέροντος”, μετά το χθεσινό εντυπωσιακό “come back” και με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ροή της ρευστότητας στην πρώτη ώρα των συναλλαγών ήταν έως και εντυπωσιακή, με το πρώτο τέταρτο να ολοκληρώνεται με συναλλαγές 10 εκατ. ευρώ, το ημίωρο με 19,6 εκατ. και η πρώτη ώρα με τζίρο 32,2 εκατ.

Ήταν πλέον εμφανές ότι κάποια “γρήγορα χαρτοφυλάκια” εκμεταλλευόμενα το αυξημένο ενδιαφέρον, προχωρούσαν σε “διανομή χαρτιών” και αν ο τζίρος κατέβαζε ρυθμούς (κάτι που στην συνέχεια έγινε), θα έμεναν “εκτεθειμένοι” οι πρωινοί αγοραστές.

Ασφαλώς και σήμερα, η μετοχή της ημέρας δεν ήταν άλλη από τον τίτλο του Οργανισμού Προγνωστικών, που αν και ξεκίνησε ανοδικά, γρήγορα βυθίστηκε σε “άβυσσο ασφυκτικών πιέσεων”, μόλις έγινε ευρύτερα γνωστή η απόφαση για την νέα φορολόγηση.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι σε συνέχεια οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει έρθει σε συμφωνία μαζί της σε σχέση με την εναρμόνιση της φορολογίας στην Αγορά των παιγνίων, περιλαμβανομένων των παιγνίων που διεξάγονται από την ΟΠΑΠ Α.Ε.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές για τον ΟΠΑΠ

Η Αγορά έχει ήδη ενσωματώσει στην τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ την σημερινή εξέλιξη καθώς ο τίτλος έχει υποχωρήσει σημαντικότατα, σημειώνει σε ανάλυσή του ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta AEΠΕΥ.

Όπως αναφέρει η Beta: "Σε ότι αφορά την επιβολή του φόρου παρατηρούμε τα εξής:

Η απόφαση εξασφαλίζει το μονοπώλιο στα υφιστάμενα παιχνίδια έως το 2030.
Το ύψος του φόρου αν και είναι το υψηλότερο το οποίο επιβάλλεται σε Χώρα της Ευρωζώνης δημιουργεί σοβαρό εμπόδιο εισόδου σε άλλους διοργανωτές διαδικτυακού στοιχήματος καθώς οι αποδόσεις των παικτών είναι σημαντικά υψηλότερες περιορίζοντας (ή και μηδενίζοντας) το περιθώριο κέρδους. Ο φόρος θα επιβληθεί από την χρήση του 2013.

Σε ότι αφορά την αποτίμηση μειώνεται σημαντικά τo δυνητικό περιθώριο στην αποτίμηση του ΟΠΑΠ. Η επιβολή του φόρου εκτιμάται ότι θα αυξήσει κατά 350 – 360 εκατ. ευρώ το κόστος πωληθέντων μειώνοντας αντίστοιχα τα λειτουργικά κέρδη (από τον τρόπο υπολογισμού εξαιρεί τις επιστροφές των πρακτόρων).

Ο ΟΠΑΠ θα μπορούσε να αλλάξει την εμπορική πολιτική και να περιορίσει τα έξοδα διάθεσης (στα οποία περιλαμβάνονται και οι χορηγίες) οι οποίες το 2012 διαμορφώθηκαν σε 120 εκατ. ευρώ.

Αν στην χρήση του 2012 εφαρμοζόταν ο φόρος παιγνίων η τελική γραμή θα επηρεαστεί κατά 360 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΠΑΠ θα έκλεινε την χρήση με λειτουργικά κέρδη 250 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 120 εκατ. ευρώ. Ωστόσο δεν περιλαμβάνονται τα κέρδη από τα VLT’s και το διαδικτυακό στοίχημα τα οποία θα έχουν πλήρη ετήσια συνεισφορά στην τελική γραμμή από το 2014 τα οποία με μετριοπαθείς εκτιμήσεις κινούνται στα 160 εκατ. ευρώ για τα VLT’s και 50 εκατ. ευρώ για το διαδικτυακό στοίχημα. Άρα η τελική γραμμή θα μπορούσε με βάση τα όσα είναι γνωστά να διαμορφωθεί σε 330 εκατ. ευρώ.

Βέβαια υπάρχει και η πιο αρνητική θεώρηση της παραπάνω εξέλιξης και αυτή φάνηκε να υπερισχύει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, στο Χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Σύμφωνα με τους σημερινούς επιθετικούς πωλητές, συνολικά η συμφωνία είναι αρνητική για τους μετόχους του ΟΠΑΠ.

Η διαφαινόμενη μείωση του “valuation” δεν αποκλείεται να βάλει σε κίνδυνο και την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η άμεση έκθεση της UBS με τίτλο “ Τα νέα από τη φορολόγηση στον ΟΠΑΠ μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες”. Ο διεθνής οίκος υποστηρίζει ότι το φορολογικό καθεστώς που επιβάλλεται στον Οργανισμό θα έχει σημαντική επίπτωση στο “cash flow” της Επιχείρησης και επισημαίνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν ένας τόσο υψηλός φόρος θα πάρει την τελική νομική έγκριση, αλλά ούτε και το εάν η Κυβέρνηση θα καταφέρει να προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση.

“Η επίσημη ανακοίνωση υποδεικνύει την αύξηση της φορολογίας αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρη η ακριβής επίπτωση”, αναφέρει η UBS, προσθέτοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι αλλαγές θα επηρεάσουν όλα τα παιχνίδια του Οργανισμού.

Αν πάντως η φορολόγηση φτάσει συνολικά στο 30% το ποσό θα είναι της τάξης των 350 εκατ. ευρώ ή το 54% των EBITDA (!)

Η εικόνα στις άλλες μετοχές

Με τον τίτλο του ΟΠΑΠ “βαθύτατα τραυματισμένο”, τις Τραπεζικές μετοχές να αδυνατούν να διακρατήσουν τα πρωινά τους κέρδη, την Coca-Cola να θέλει “πολλή δουλειά” για να ξεπεράσει την σημαντικότατη αντίσταση στα 15,00 – 16,00 ευρώ και τον ΟΤΕ να παρουσιάζει “υψοφοβικά σύνδρομα” μόλις πλησιάζει τα 3,50 – 3,60 ευρώ, μοιραία το ενδιαφέρον μεταφέρθηκε στις “εφεδρείες” του 20αρη.

Μάλιστα η μετοχή της Coca-Cola έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν οι Jumbo, Alpha Bank, Eurobank, ΟΤΕ, Εθνική και Κύπρου.

Από το σημερινό “rotation”, φυσιολογικό ήταν να ευνοηθούν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Τιτάν, Μέτκα , Motor Oil και Folli Follie Group.

Μάλιστα τρεις από αυτούς τους τίτλους και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο, Motor Oil και Folli Follie Group, φαίνεται η κίνησή τους να δίνει και ενθαρρυντικά τεχνικά διαγράμματα.

Στην περίπτωση της Folli Follie, που ανέβασε σημαντικά όγκους, ο τίτλος άφησε πίσω του την κάτω άκρο της ζώνης αντίστασης 8,30 – 8,90 ευρώ, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και όλα θα “παιχτούν” στα 8,90 – 9,00 ευρώ.

Κινητικότητας συνέχεια και στην Motor Oil που συμπλήρωσε Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Έχει μπροστά της την ζώνη αντίστασης που οριοθετείται στα 6,30 – 6,40 ευρώ.
Εντυπωσιακή κίνηση από την μετοχή της Βιοχάλκο, που έδειξε ότι ξεπέρασε τις “φοβίες” που την χαρακτήριζαν όταν συναντούσε επίπεδα τιμών υψηλότερα των 3,00 ευρώ.

Ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, χτύπησε υψηλά πενταμήνου και έκλεισε ακριβώς επάνω στην αντίσταση των 3,20 ευρώ, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στα 3,50 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και παρά το θετικό ξεκίνημα, η σημερινή συνεδρίαση δεν έδωσε το τεχνικά ζητούμενο που ήταν το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα της ζώνης 770 – 790. Ο Δείκτης προσέκρουσε στο κάτω όριο της εν λόγω ζώνης και τελικά έκλεισε και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, με αρνητικό πρόσημο.

Επίσης το κλείσιμο του FTSE, ακριβώς, στο χαμηλό ημέρας, μάλλον δημιουργεί υπόνοιες ότι θα υπάρξει και άλλο “crash test” στη ζώνη στήριξης 265 – 260 μονάδες.

Απόλυτα μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του 20αρη, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Βιοχάλκο (+11,5%) και Folli Follie Group (+8,56%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 5% για Ελ. Πετρέλαια και Τιτάνα, του 3% για ΔΕΗ, Μέτκα, Μυτιληναίο και Motor Oil, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Ελλάκτωρ και Πειραιώς.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για ΟΠΑΠ (-18,37%), Κύπρου (-5,86%) και CPB (-4,65%). Με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων έκλεισαν οι Εθνική και Eurobank και με μικρότερες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 20 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 750,99 (11.04) και υψηλό τις 770,32 μονάδες (11.39). Στις 17.00 βρέθηκε στις 759,49 και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 753,06 μονάδες με απώλειες 0,39%, ενώ ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 101 εκατ. από τα οποία τα 0,96 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” (ΟΠΑΠ, Ευρωσύμβουλοι).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 76 ανοδικές μετοχές έναντι 59 πτωτικών και 21 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα τους 5%.

Από τους θετικά διακριθέντες, ξεχώρισαν οι Eurodrip και Fourlis.

Η πρώτη κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, κλείνοντας σε υψηλά 27 μηνών.

Ο δεύτερος, συνεχίζει να αιφνιδιάζει και τους πλέον αισιόδοξους, αφού από τα σχετικά πρόσφατα χαμηλά των 0,6420 ευρώ (κλείσιμο 1/6) σημειώνει άνοδο 118,07%. Άφησε πίσω την αντίσταση των 1,34 ευρώ και αν διασπάσει ανοδικά και την επόμενη στα 1,54 ευρώ, βάζει σαν πρώτο στόχο τα 1,75 ευρώ.

Το triple witching και η αναθεώρηση από MSCI

Από την άλλη, οι ενεργοί “παίκτες” δεν πρέπει να ξεχνούν το επερχόμενο, την Παρασκευή, triple witching Σεπτεμβρίου, αλλά και την αξιολόγηση του Χ.Α. από τον οίκο FTSE, μία εξέλιξη για την οποία έχει προϊδεάσει αρνητικά, εδώ και περίπου τρεις μήνες η Morgan Stanley.

Υπενθυμίζεται ότι στη λίστα των προς υποβάθμιση δεικτών, στην κατηγορία των αναδυόμενων Αγορών, προσέθεσε τον δείκτη MSCI Greece η MSCI Group (Morgan Stanley Capital International) στο πλαίσιο της ετήσιας αναθεώρησης που θα ολοκληρωθεί το 2013. Όπως αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση, ο δείκτης MSCI Greece Index δεν ανταποκρίνεται πλέον δομικά στις προϋποθέσεις μεγέθους των δεικτών των ανεπτυγμένων Αγορών, καθώς περιλαμβάνει μόλις δύο μετοχές (Coca-Cola 3E και ΟΠΑΠ).

Αν το μέγεθος των δύο αυτών εισηγμένων συρρικνωθεί περαιτέρω, τότε είναι πιθανό η MSCI να διακόψει τον υπολογισμό του MSCI Greece Index, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, του οποίου η βαρύτητα για τον παγκόσμιο MSCI World Index έχει περιοριστεί στο 0,03% (Μάιος 2012) από 0,16% (Μάιος 2010).

Μεταξύ άλλων, η MSCI κάνει λόγο για απαγορεύσεις (μεταβιβάσεις in-kind και συναλλαγές off-exchange) που μόνο στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά συνεχίζουν να ισχύουν, μεταξύ του συνόλου των Αγορών που κατατάσσονται στις “ανεπτυγμένες”, ενώ σημειώνεται ότι και οι πρακτικές του δανεισμού μετοχών και του “short-selling” είναι προβληματικές, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες στους μετέχοντες της Αγοράς και κυρίως στους παθητικούς διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

“Οι Ελληνικές αρχές δεν έχουν υπάρξει δεκτικές στις επανειλημμένες καταγγελίες από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα δεν έχουν καταφέρει να εισαγάγουν ρυθμίσεις και πρακτικές σύμφωνα με τα εξελισσόμενα πρότυπα των ανεπτυγμένων Αγορών”, ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι εξελίξεις στην Εμπορική

Από την άλλη, στην τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Credit Agricole στις 26 Σεπτεμβρίου θα εξετασθούν οι συμπληρωματικές προσφορές που κατέθεσαν Εθνική, Eurobank και Alpha προσφέροντας εγγυήσεις για τη διατήρηση από το Γαλλικό όμιλο ανοικτής γραμμής ρευστότητας ύψους περίπου 1,9 δισ. ευρώ.

Οι εγγυήσεις που προσφέρουν οι τρεις ενδιαφερόμενες Τράπεζες, θα κρίνουν, όπως όλα δείχνουν, το νικητή της “μάχης” για την Εμπορική Τρ. καθώς, όπως διαμηνύουν στελέχη της Credit Agricole, η ποιότητα των ενεχύρων, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση των Γάλλων.

Η κίνηση στις διεθνείς αγορές

Χωρίς ιδιαίτερα “κέφια” η σημερινή κίνηση στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street, παρά την θεματική κίνηση της BoJ και τα σχετικά καλύτερα του αναμενομένου νέα από την Αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, σε επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ώστε να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα αγοράς τίτλων θα αυξηθεί κατά 10 τρισ. γεν (126,7 δισ. δολ.) στα περίπου 80 τρισ. γεν. Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο που κυμαίνεται μεταξύ 0 και 0,1%.

Όπως αναφέρθηκε στην σχετική ανακοίνωση, «η οικονομική δραστηριότητα “έχει σταματήσει” ενώ παράλληλα εντείνεται η επιβράδυνση στη διεθνή οικονομία. Η Τράπεζα εκτιμά ότι σε συνδυασμό και με τις προηγούμενες κινήσεις, η σημερινή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα εξασφαλίσει την επιστροφή της οικονομίας σε ένα βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης και σταθερότητας τιμών».

Σε μαζική φυγή από τις Τράπεζες των τεσσάρων Χωρών που βρίσκονται στη δίνη της Ευρωπαϊκής κρίσης τρέπονται οι καταθέτες. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το πρακτορείο Bloomberg κατά τους 12 μήνες, μέχρι τις 31 Ιουλίου, η Τραπεζική αιμορραγία από Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ελλάδα άγγιξε τα 326 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως, καταγράφεται αύξηση των καταθέσεων στις Χώρες του Ευρωπαϊκού Πυρήνα κατά 300 δισ. ευρώ.

Το Bloomberg κάνει λόγο για κατακερματισμό της πίστωσης και Τραπεζικό Σύστημα δύο ταχυτήτων στην Ευρωζώνη. “Η φυγή των κεφαλαίων οδηγεί σε αποσύνθεση της Ευρωζώνης και σε μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ του Πυρήνα και της Περιφέρειας” εξηγεί ο Alberto Gallo, της Royal Bank of Scotland και συμπληρώνει: “Οι Επιχειρήσεις πληρώνουν 1% - 2% περισσότερο για να δανειστούν στην Περιφέρεια. Δεν μπορεί να ανακάμψει η ανάπτυξη με τέτοιες αποκλίσεις”.

Οι Κυπριακές αρχές προβλέπουν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1% το 2013, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας “Πολίτης”. Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Κυπριακή Κυβέρνηση αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την οικονομία, εκτιμώντας παράλληλα πως η ανεργία θα εκτιναχθεί σε ποσοστό ρεκόρ, στο 11,5%.

Απίθανη θεωρεί την υποβάθμιση της Ισπανίας στην κατηγορία "junk" ο Moritz Kraemer, επικεφαλής αναλυτής της S&P. "Πιστεύουμε ότι είναι απίθανο να υποβαθμιστεί η αξιολόγηση σε μη επενδυτική βαθμίδα στο βραχυπρόθεσμο μέλλον" δήλωσε ο κ. Kraemer στο Reuters. "Bέβαια, το μέλλον είναι αβέβαιο και οι προκλήσεις τεράστιες και πολιτικά είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν" πρόσθεσε. "Αλλά αυτή τη στιγμή, ειδικά με όσα έχουμε δει από την ΕΚΤ, οι προϋποθέσεις για επιτυχία είναι υψηλότερες από ένα μήνα πριν" τόνισε.

Άνοδο εμφάνισαν τον Αύγουστο οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ μετά την υποχώρηση του Ιουλίου, ωστόσο τα επίσημα στοιχεία δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών σημείωσαν άνοδο 2,3% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 750.000 σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου.

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο οι ενάρξεις σημειώνουν άλμα 29%. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση 2,5% στις ενάρξεις στις 765.000 μονάδες.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν 7,8% τον Αύγουστο στην Αμερικανική Αγορά ακινήτων. Πρόκειται για πολύ μεγαλύτερη αύξηση από το +2% περίπου που περίμεναν οι αναλυτές. Οι μεταπωλήσεις παλαιών και όχι νεόδμητων κατοικιών, είχαν αυξηθεί 2,3% τον Ιούλιο.

Το παγκόσμιο ράλι στις μετοχές δεν θα κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η διαμάχη στο Αμερικανικό Κογκρέσο για την μείωση του ελλείμματος και οι εκλογές του Νοεμβρίου θα κάμψουν τον ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ, σύμφωνα με την BankInvest.

Ο δείκτης MXWO, ο οποίος καταγράφει την πορεία μετοχών σε 24 ανεπτυγμένες Χώρες, ανήλθε στις 14 Σεπτεμβρίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, μετά την ανακοίνωση του Q3 από τη Fed και το σχέδιο της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων.

"Oι μετοχές δεν μπορούν να πάνε πολύ υψηλότερα μέσω νομισματικής τόνωσης” ανέφερε ο Frank Velling, chief strategist της εταιρείας με έδρα την Κοπεγχάγη. "Οποιαδήποτε νέα άνοδος στα Χρηματιστήρια θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγω από την ανάκαμψη της ανάπτυξης στις ΗΠΑ" πρόσθεσε.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η BankInvest πρότεινε στους πελάτες της να περιορίσουν τις θέσεις τους σε μετοχές, ενώ πούλησε μετοχές από το χαρτοφυλάκιο της, με το σκεπτικό ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα αποτρέψει τις Αμερικάνικες εταιρείες να προβούν σε προσλήψεις και επενδύσεις ως την αρχή του 2013.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Η τάση της Αγοράς έχει αλλάξει, επισημαίνει ο Θεόδωρος Κρίντας. Η περίοδος της παρατεταμένης απαξίωσης, τουλάχιστον για την παρούσα φάση, έχει ολοκληρωθεί.

Ο κύριος λόγιος για αυτό είναι ότι η αβεβαιότητα για την παραμονή της Χώρας στην ζώνη του ευρώ έχει περιοριστεί αισθητά, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από την αποκλιμάκωση των πιστωτικών περιθωρίων κατά περίπου 1000 μονάδες βάσης, μέσα σε τρεις μήνες.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η επιστροφή των βραχυπρόθεσμων επενδυτών, στο Χ.Α., κυρίως σε τίτλους του 20αρη, πράγμα που ενίσχυσε την ανοδική αντίδραση και υποστήριξε αισθητά τις υψηλότερες συναλλαγές.

Εισερχόμενοι στην παραδοσιακά “μέτρια” χρηματιστηριακή περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, τα μακροοικονομικά νέα, εφ΄ όσον είναι καλά, μπορούν να διατηρήσουν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, η ακόμα και να υποστηρίξουν την συνέχιση της θετικής πορείας του Χ.Α., με αποτέλεσμα το 2012 να είναι η πρώτη θετική χρηματιστηριακή χρονιά, κατά την τελευταία 5ετία, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management.

Η εικόνα στο ΧΠΑ και ο δανεισμός τίτλων

Συνεδρίαση σχετικής υποχώρησης, που συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη μείωση των συναλλαγών και σημαντικά ρολλαρίσματα θέσεων, με τους “long” να γυρίζουν επιθετικότερα τις θέσεις τους.

Μειωμένες οι συναλλαγές και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών όπου διακινήθηκαν συνολικά 99.586 συμβόλαια. Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αυξάνοντας την υπερτίμηση στο 1,9%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12.794, τιμή εκκαθάρισης 282,75), κινήθηκαν μεταξύ 280 και 292,25 μονάδων.
Επέστρεψαν στην ακινησία τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (16.700 Ελ. Πετρέλαια, 50.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (15.972), Alpha Bank (15.507), Κύπρου (10.908), ΔΕΗ (3.319), ΟΤΕ (17.583), ΟΠΑΠ (12.669), CPB (3.312), Πειραιώς (10.158), Ελλάκτωρα (776), Μυτιληναίο (546), Intralot (1.320), Eurobank (1.250), ΓΕΚ (1.010), MIG (3.414), Motor Oil (343), Ελ. Πετρέλαια (286), Μέτκα (276), Coca-Cola (730).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 αυξήθηκε στο 56% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 684 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (569 δικαιώματα αγοράς και 115 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (5.013.349 τεμ.).

Να σημειωθεί ότι 8.394 συμβόλαια, του 20αρη, λήξεως Σεπτεμβρίου δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v