Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη συνεδρίαση για Χρηματιστήριο και ΧΠΑ

Υψηλού ενδιαφέροντος η συνεδρίαση, καθώς εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές και τα warrants της Εθνικής, ενώ επιστρέφουν προς διαπραγμάτευση τα παράγωγα προϊόντα για Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank. Ανοιγμα με πτώση 80% για το warrant ΕΤΕ.

Η είσοδος των νέων μετοχών, που προέκυψαν από την πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, της Εθνικής, αλλά και η είσοδος των warrants της ίδιας τράπεζας, δεν βρίσκουν το ελληνικό χρηματιστήριο στο καλύτερο δυνατό κλίμα, εντείνοντας έτσι το ενδιαφέρον για τη σημερινή συνεδρίαση.

Πολλαπλασιαστικά για την αύξηση του ενδιαφέροντος, θα λειτουργήσει και η επιστροφή των παραγώγων προϊόντων στο ΧΠΑ για Εθνική και Alpha Bank. Το Δ.Σ του ΧΑ αποφάσισε την εισαγωγή των παρακάτω νέων Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) και Δικαιωμάτων Προαίρεσης (ΔΠ) και των αντίστοιχων ημερομηνιών έναρξης διαπραγμάτευσης αυτών:

 
A/A
Εταιρεία
Σύμβολο Υποκείμενου τίτλου 
(Αγορά Παραγώγων)
Παράγωγο Προϊόν
Ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης
ΣΜΕ
ΔΠ
1
«ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.»
ALPHA*
X
X
27/6/2013
2
«ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ»
ETE*
X
X
27/6/2013
 

 

*Από την ίδια ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των Προϊόντων ΣΜΕ και ΔΠ θα εισαχθούν και τα αντίστοιχα Προϊόντα Δανεισμού επί των συγκεκριμένων μετοχών.

Χαρακτηριστικά ΣΜΕ και ΔΠ
1. Τα ειδικότερα χαρακτηριστικά των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης - ΣΜΕ παρατίθενται στον ακόλουθο πίνακα:

 
Σύμβολο Υποκείμενου Τίτλου
Σειρές
ISIN Code Υποκείμενου Τίτλου
Commodity Code
Ελληνικό
Αγγλικό
ΑΛΦΑ
ALPHA
ALPHA3I
GRS015013006
11
ALPHA3L
ALPHA4C
ALPHA4F
ΕΤΕ
ETE
ETE3I
GRS003003019
101
ETE3L
ETE4C
ETE4F
 

2. Τα ειδικότερα χαρακτηριστικά των Δικαιώματα Προαίρεσης (ΔΠ) θα εισαχθούν έξι (6) λήξεις για το κάθε προϊόν:
- Τρείς (3) κοντινοί μήνες λήξης
- Τρείς (3) από τον τριμηνιαίο κύκλο (Μαρ-Ιουν-Σεπ-Δεκ) εκτός των κοντινών μηνών.
Πιο αναλυτικά, στο σύστημα διαπραγμάτευσης θα υπάρχουν διαθέσιμες σειρές για τις λήξεις: Ιουλίου 13, Αυγούστου 13, Σεπτεμβρίου 13, Δεκεμβρίου 13, Μαρτίου 14, Ιουνίου 14.

Από εκεί και πέρα, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα ρευστή και στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, καθώς και η χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων της Emma Delta με τους εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ δεν έβγαλε «άσπρο καπνό». Μάλιστα οι εκπρόσωποι της Emma Delta κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν αιφνιδιασμούς και τετελεσμένα και επέμειναν από την πλευρά του ΟΠΑΠ και του ΤΑΙΠΕΔ έχουν γίνει στο παρελθόν χειρισμοί που ενδεχομένως επιδέχονται σοβαρής νομικής αμφισβήτησης.

Επόμενος τίτλος του 25άρη που δείχνει να προβληματίζει ιδιαίτερα είναι αυτός της Intralot, με την Moody's να επανέρχεται για την εισηγμένη, τονίζοντας ότι η αξιολόγηση «B1» εξαρτάται άμεσα και από την επιτυχή έκβαση ομολόγων ύψους 300 εκατ. ευρώ, με τον οίκο να επισημαίνει ότι τα κεφάλαια είναι απαραίτητα για την πληρωμή των τίτλων που λήγουν τον Δεκέμβριο του 2013 και μέρους των χρεών που ωριμάζουν τον Δεκέμβριο του 2014.

Μετά από επτά ώρες συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών των 27 χωρών της ΕΕ κατέληξαν στο τελικό σχέδιο για το κλείσιμο ή την αναδιάρθρωση προβληματικών τραπεζών. Το σχέδιο ορίζει ότι οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα πρέπει να επωμίζονται το κόστος της διάσωσης των τραπεζών.

Την ίδια ώρα, η Barclays σε σημερινή έκθεσή της δεν αναμένει αποφάσεις για haircut στις καταθέσεις των ελληνικών και λοιπών ευρωπαϊκών τραπεζών μέχρι τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο για την μετά την γερμανική κάλπη εποχή.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, θεωρείται βέβαιο ότι η σημερινή συνεδρίαση θα είναι αυξημένου συναλλακτικού ενδιαφέροντος, με τους τίτλους και τα warrants της Εθνικής να αποσπούν την μερίδα του λέοντος στις συναλλαγές.

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς θεωρούν εξαιρετικά πιθανό το σενάριο πιέσεων και για τους δυο τίτλους, τονίζοντας ότι παραμένει ζητούμενο η μη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα της ζώνης 820-810 μονάδων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v