Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κέρδισαν κατά κράτος οι πωλητές

Ισχυρές απώλειες στην αγορά, που «αποχαιρέτισε» τις 1.000 μονάδες με απώλειες 3,78% και ισχυρό τζίρο. «Βαρίδι» ο τίτλος της Coca Cola (-4,62%), ο ΟΤΕ και οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει 6,84%. Άνοδος 4,9% για Eurobank Properties.

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση, η τελευταία της εβδομάδας, που συνδυάστηκε με νέα αύξηση των συναλλαγών και κλείσιμο του Δείκτη και αρκετών Δεικτοβαρών μετοχών στα χαμηλά ημέρας, δημιουργώντας κάποιες πρώτες ανησυχίες στους αναλυτές, όχι μόνο λόγω της έντασης της πτωτικής κίνησης και της απόλυτης υπεροπλίας των πωλητών που εντάθηκε σε υπερθετικό βαθμό την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και στις τελικές δημοπρασίες, αλλά και λόγω της αξιοπρόσεκτης αύξησης της μικτής αξίας συναλλαγών.

Ξεκινώντας από τον τζίρο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σημερινός ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μία πτωτική συνεδρίαση. Από τα συνολικά 94,6 εκατ. τα 3,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΠΕΙΡΤΠ, ΟΤΕ, ΕΥΠΡΟ, ΟΠΑΠ), ενώ το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από μόλις έξι τίτλους (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ).

Ξεκινώντας από τις μετοχές του 25αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Eurobank Properties, ο οποίος έκλεισε και στο υψηλό ημέρας, αναγκάζοντας την στήλη να προχωρήσει (παρακάτω) σε τεχνική ανάλυση.

Αντίθετα 13 τίτλοι του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank, MIG, EEE, Intralot, Frigoglass, Εθνική, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας και πλην της Eurobank Properties, έκλεισε ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ. Αντίθετα, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Jumbo, Εθνική, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια και Σωλ. Κορίνθου.

Ο Γενικός Δείκτης (που ερχόταν από 4 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έχοντας από την αρχή της συνεδρίασης "βαρίδι" τον τίτλο της ΕΕΕ που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 21,61 ευρώ (-5,88%) και χρειάζεται προσοχή αν τελείωσαν οι "υποχρεωτικές" τοποθετήσεις λόγω εισόδου στον FTSE100, στις 13.45 και στην διακοπή λόγω του triple witching Σεπτεμβρίου βρέθηκε στις 1004,82 μονάδες, για να ανοίξει στις 14.00 στις 999,31 μονάδες.

Ακολούθησε προσπάθεια αντίδρασης με τριπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 1008 μονάδων, όμως μετά τις 16.05 ο Δείκτης έχασε οριστικά την "μάχη" του 1000ρικου, στις 17.00 βρέθηκε στις 988 μονάδες (-3,4%) και τελικά έκλεισε στις 984,04 με απώλειες 3,78%.

Το τελικό -3,78% του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 18 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 27/8 (-4,08%). Ακόμα χειρότερα τα πράγματα για τον Τραπεζικό δείκτη που έκλεισε με απώλειες 6,84%, που είναι και η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 60 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 27/6 (-12,96%).

Η τελευταία συνεδρίαση, διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης, σε εβδομαδιαία βάση, να σημειώσει απώλειες 0,75% και ο Τραπεζικός απώλειες 3,78%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 8,39% και ο Τραπεζικός απώλειες 34,04%.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στην Ασία, μετά την απροσδόκητη άνοδο του βασικού επιτοκίου κατά 0,25% από το 7,25% στο 7,5% από την Royal Bank of India και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, με ελεγχόμενες απώλειες δείχνουν να κινούνται οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές.
 
Επιστρέφουν οι σημαντικές πιέσεις στον χρυσό, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της  St. Louis Fed, James Bullard, που θεωρεί πιθανή τη μείωση του προγράμματος τον Οκτώβριο και την παραχώρηση συνέντευξης τύπου από τον Ben Bernanke μετά τη λήξη της συνάντησης. Ωστόσο, επισήμανε πως ανησυχεί για το γεγονός ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το στόχο του 2% εκφράζοντας την απορία του εάν θα είχε νόημα η μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. 
 
Ο Πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 θα σημειώσει ράλι της τάξης του 10% από σήμερα και μέχρι τα τέλη του 2014, αγγίζοντας της 345 μονάδες, καθώς η Ευρωπαϊκή οικονομία και η εταιρική κερδοφορία αρχίζουν σιγά σιγά να ενισχύονται, όπως επισημαίνει σε νέα της έκθεση η Deutsche Bank.
 
Από την άλλη, η Morgan Stanley συστήνει, από την πλευρά της, τοποθετήσεις στις Αγορές της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ελβετίας.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

--Στρατής Πολυχρονέας
 
Νέα ιστορικά υψηλά για τους βασικούς ξένους δείκτες αναφοράς καταγράφηκαν την τρέχουσα εβδομάδα, μετά την απόφαση της FED να μην περιορίσει την ποσοτική χαλάρωση των $85 δισ. μηνιαίως, σημειώνει ο Στρατής Πολυχρονέας.
 
Η επιφυλακτικότητα της FED για την πορεία της Αμερικανικής οικονομίας και τις περισσότερες αποδείξεις που χρειάζεται προκειμένου να μειώσει τις αγορές χρεογράφων δεν μπόρεσαν να κάμψουν τη ζήτηση για μετοχές. Ωστόσο, στοιχεία όπως η μείωση του πραγματικού εισοδήματος των Αμερικανών για πέμπτο συνεχόμενο έτος και η αύξηση του ΑΕΠ κάτω από το επιθυμητό 2-2.5% προβληματίζουν. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι περί τα μέσα Οκτωβρίου θα επανέλθει στο προσκήνιο η ανάγκη αύξησης του ορίου χρέους των ΗΠΑ, η οποία προς το τέλη του προηγούμενου έτους πίεσε τις Αγορές.
 
Όσον αφορά την Ευρώπη, το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στις Γερμανικές εκλογές και την πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος Κυβερνητικός συνασπισμός. Ζητούμενο για τις Χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου είναι η χαλάρωση των μέτρων λιτότητας και η έμφαση στην ανάπτυξη, προκειμένου να ενισχυθούν οι πιθανότητες εξόδου των Κρατών-Μελών από την κρίση.
 
Άλλωστε, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί είναι δύσκολη, με τους ξένους οίκους αξιολόγησης να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στις Χώρες αυτές (η S&P έθεσε την Πορτογαλία υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική).
 
Στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τις εισηγμένες εταιρείες και η απόφαση της FED για την ποσοτική χαλάρωση οδήγησε τον ΓΔ σε υψηλά διμήνου, με τη συναλλακτική δραστηριότητα ωστόσο να κινείται κάτω από τα €100 εκατ. Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, με το έως τώρα απεργιακό μέτωπο να μην προβληματίζει την Κυβέρνηση.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ σχετικά με τη συνέχεια της χρηματοδότησης της Χώρας, λόγω  του πολύ υψηλού χρέους.
 
Τεχνικά και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec. για τον ΓΔ ζητούμενο είναι η διατήρηση της στήριξης των 936 μονάδων (ΚΜΟ 200 ημερών), ενώ για το FTASE25 η διατήρηση των 316 μονάδων.                                                                                                                                                                                        
---Μάνος Χατζηδάκης
 
Η διάσπαση των 1000 μονάδων ήταν θέμα χρόνου από την στιγμή που η Αγορά αρνήθηκε να διορθώσει παρά τους χαμηλούς τζίρους στο ξεκίνημα της εβδομάδας και το σχετικά υποτονικό περιεχόμενο νέων, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.
 
Αν και η Αγορά έδειξε να ενεργοποιείται μετά την ανακοίνωση για αμετάβλητη διατήρηση της πολιτικής της FED την Τετάρτη, η εικόνα δείχνει μάλλον ότι στο παρασκήνιο υπάρχουν ζυμώσεις και για εσωτερικά καλά νέα τα οποία ενισχύθηκαν από την παρουσία της Moody’s και τις συναντήσεις με Κυβερνητικούς αξιωματούχους.
 
Το αντίκτυπο αυτών των θετικών "ζυμώσεων" δεν περιορίστηκε στην Χρηματιστηριακή Αγορά αλλά αποτυπώθηκε και στα spreads των Ελληνικών ομολόγων τα οποία σε επίπεδο αποδόσεων έπεσαν και πάλι κάτω από το 10%.  Η επίδραση μιας θετικότερης αξιολόγησης της Ελληνικής οικονομίας δεν περιορίζεται ωστόσο στην διακύμανση των Κρατικών ομολόγων στην δευτερογενή Αγορά αλλά καθορίζει το "πάτωμα" από το οποίο οι Ελληνικές εισηγμένες ξεκινούν να δανείζονται, τον συντελεστή ρίσκου με τον οποίο προεξοφλούνται μελλοντικές ταμειακές ροές και άρα επηρεάζει την αποτίμηση των εταιρειών.
 
Υπό αυτό το πρίσμα το επίπεδο στήριξης έχει ανέβει στις 980 μονάδες όπου παρατηρείται το προηγούμενο επίπεδο συσσώρευσης πριν την υπέρβαση των 1.000 μονάδων. 
 
Την ερχόμενη εβδομάδα η τρόικα θα ξεκινήσει την αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος, στις 24/9 αναμένεται η απόφαση του FTSE για την κατηγοριοποίηση της Ελληνικής Αγοράς από ώριμη σε αναδυόμενη ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των δύο ομολογιακών δανείων της Emma Delta,  νικήτρια κοινοπραξία του διαγωνισμού του ΟΠΑΠ, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. 

Επιστροφή στην ελληνική οικονομία και στο ΧΑ

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος συναντήσεων μεταξύ της DG Comp και των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, παρουσία του ΤΧΣ και του Υπουργείου Οικονομικών. Η διαδικασία έγκρισης των σχεδίων αναδιάρθρωσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων "stress-tests" των Τραπεζών.

Η απόδοση των Ελληνικών τιτλοποιήσεων που στηρίζονται σε ενυπόθηκα δάνεια (RMBS) συνέχισε να δείχνει σημάδια αδυναμίας στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο σύμφωνα με τη Moody΄s. Στα συγκεκριμένα δάνεια καταγράφεται αύξηση των επισφαλειών (καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) αλλά σε μικρό εύρος μεταξύ 1,4% και 3,0%.

Η τύχη της Ελλάδας μπορεί να βρίσκεται μέσα στη Γερμανική κάλπη, αναφέρει ρεπορτάζ του CNBC με τίτλο τα "προβλήματα της Ελλάδας παραμένουν προβλήματα της Γερμανίας". Η Γερμανία είναι ως γνωστόν η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, άρα κρατάει το μερίδιο του λέοντος στα πακέτα διάσωσης των Χωρών της Ευρωζώνης και την τελευταία λέξη στη διαμόρφωση της πολιτικής διάσωσής τους.

Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, παρά μόνο εάν υπάρξει ένα νέο "κούρεμα", επισημαίνεται σε μελέτη της Τράπεζας DZ, η οποία θεωρεί υπερβολικά αισιόδοξες τις διαφορετικές εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Τράπεζα προκρίνει την λύση ενός ακόμη "κουρέματος", το οποίο θα επιβαρύνει μεν τους δημόσιους πιστωτές με 100 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά είναι η μοναδική εγγύηση ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει η Ελληνική οικονομία.

Μεταφερόμενοι στο Χ.Α. και ξεκινώντας χαμηλότερα του 25αρη, πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Creta Farm, που σήμερα αύξησε σημαντικά τον όγκο συναλλαγών. Εντύπωση έκανε το "bid" από πλευράς αγοραστών, αλλά και μία εντολή πώλησης 121500 τεμ. στα 0,7000 ευρώ.

Λίγες οι μετοχές άξιες αναφοράς από το ταμπλώ του 25αρη. Ξεκινώντας από την Eurobank Properties, την οποία προλογίσαμε, ο τίτλος συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και μάλιστα εν μέσω αντίξοου κλίματος. Η σημαντική αντίσταση στα 7,75 ευρώ (προηγούμενη κορυφή) θα κρίνει πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Από εκεί και πέρα και πλην της ΕΥΔΑΠ που συνεχίζει να παρουσιάζει εξαιρετική μετοχική συμπεριφορά, κάποια προσπάθεια κινητοποίησης των αγοραστών παρατηρήθηκε μετά τις 14.09 στον ΟΠΑΠ, η οποία δεν είχε συνέχεια λόγω επιδείνωσης του κλίματος, με "κίνητρο" τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία προωθείται προς τη Βουλή σχέδιο νόμου για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ και στο διαδίκτυο με ταυτόχρονη οριστική αναστολή λειτουργίας και των τελευταίων εταιρειών που συνέχιζαν να προσφέρουν, έστω και με προσωρινή άδεια, υπηρεσίες αθλητικού στοιχηματισμού μέσω διαδικτύου. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να έφερε ιδιαίτερα υψηλές πιέσεις στην μετοχή της Centric (-20,16%).

Ανεξάρτητα όλων αυτών, εκείνο που προβλημάτισε εντονότατα κατά την σημερινή συνεδρίαση είναι η εντυπωσιακά κακή αναλογία μεταξύ ανοδικών - πτωτικών μετοχών, η οποία στο κλείσιμο ξεπέρασε το 1 προς 3, ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπερνούσε και το 1 προς 6 (!)

Ακόμα μία σημαντική ένδειξη, ότι η συντριπτική πλειονότητα των χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται την παρούσα φάση στο Χ.Α., είναι απόλυτα "τασικά" και εξαιρετικά βραχυπρόθεσμου ορίζοντα.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, η σημερινή συνεδρίαση "άνοιξε λογαριασμούς" για την συνεδρίαση της Δευτέρας. Κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 980 μονάδων και παραμονή του FTSE25 χαμηλότερα των 335 μονάδων, θα ενισχύσει τα σενάρια για περαιτέρω διόρθωση. Σε μία τέτοια περίπτωση ο Δείκτης μπορεί να υποχωρήσει προς τις 950 - 935 μονάδες και ο 25αρης προς τις 320 - 315 μονάδες.

---ΧΠΑ

Έντονα πτωτική συνεδρίαση, με κύριο χαρακτηριστικό τη σημαντική μείωση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (56.555 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μειώνοντας το premium 0,60%.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 16.879, 7.141 Σεπτεμβρίου, 9.097 Οκτωβρίου, 22 Νοεμβρίου και 608 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, Οκτώβριος, 336,75) κινήθηκαν μεταξύ 335 και 351 μονάδων.
 
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (6.170), ΔΕΗ (3.104), Alpha Bank (10.041), Εθνική (3.904), Πειραιώς (7.791), ΟΠΑΠ (1.453), ΓΕΚ (3.206), Μυτιληναίο (3.230), Eurobank (2.011), MIG (6.111), Ελλάκτωρα (2.858), ΕΥΔΑΠ (350), Σιδενόρ (867), Ελ. Πετρέλαια (534), Βιοχάλκο (398), ΕΧΑΕ (1.085), Intralot (1.131), Frigoglass (148), Τέρνα Ενεργειακή (226), Motor Oil (225), EEE (368), Μέτκα (165), Τιτάνα (112), ΟΛΠ (171), Σωλ. Κορίνθου (575), Jumbo (241).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων του FTASE-25 ιδιαίτερα αυξημένος ήταν ο όγκος συναλλαγών με συνολικά 2.962  δικαιώματα, (1.257 δικαιώματα αγοράς και 1.705 δικαιώματα πώλησης), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money υποχώρησε στα επίπεδα του 40%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.046.335 τεμ.), Εθνική (1.511.819 τεμ.).
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v