Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Στο τραπέζι το σχέδιο εξόδου από Βαλκάνια

Μικρότερη παρουσία στα Βαλκάνια ζητά η DG Comp. Το σενάριο της αποχώρησης και η αντιπρόταση της «ανταλλαγής». Στο τραπέζι των συζητήσεων και τα σχέδια αναδιάρθρωσης. Τι έγινε στα ραντεβού Κούπμαν με τους τραπεζίτες.

Τράπεζες: Στο τραπέζι το σχέδιο εξόδου από Βαλκάνια

Το μόνο σοβαρό ανοικτό θέμα, στο οποίο θα υπάρξουν διαβουλεύσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, που απέμεινε στις συναντήσεις χθες και σήμερα του ανώτατου στελέχους της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν Γκέρτ Κουπμαν με τις διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών είναι η τελική φόρμουλα, η οποία θα επιλεγεί για να λυθεί ο γρίφος των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια. 

Στα ραντεβού του τελευταίου 24ωρου οι έλληνες τραπεζίτες κατήλθαν με ολοκληρωμένες προτάσεις, καθώς από το καλοκαίρι συνεργάζονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα με την ομάδα εργασίας του Κουπμαν.

«Οι θυγατρικές στα Βαλκάνια αποτελούν το πλέον δύσκολο θέμα στην διαπραγμάτευση. Βέβαια και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες κατέβηκαν στις συζητήσεις με τον Γκέρτ Κουπμαν με λογικά και ισχυρά επιχειρήματα. Επιχειρήματα, που διέφεραν από τράπεζα σε τράπεζα. Εκτιμούμε ότι θα βρεθεί μία λογική λύση», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας που συμμετείχε στην συνάντηση με τον ευρωπαίο τοποτηρητή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως οι ελληνικές τράπεζες θα φύγουν από κάποιες χώρες. Το πώς θα γίνει αυτό, πουλώντας ή ανταλλάσσοντας τη θυγατρική τους με την αντίστοιχη άλλης τράπεζας σε άλλη αγορά δεν έχει ακόμη αποφασισθεί και αποτελεί το βασικό αντικείμενο διαβούλευσης τους επόμενους δύο μήνες. Κι αυτό διότι οι τελικές… υπογραφές για το σχέδιο όσον αφορά τις θυγατρικές στα Βαλκάνια θα μπουν αφού ολοκληρωθεί και ο έλεγχος της Blackrock.

Ωστόσο, από τα έως τώρα δεδομένα και τις συζητήσεις φαίνεται ότι προκρίνεται η λύση ενός μείγματος ανταλλαγής και συγχώνευσης των θυγατρικών με παραμονή ανά χώρα της τράπεζας που διαθέτει την μεγαλύτερη δύναμη στην τοπική τραπεζική αγορά. Όσον αφορά στην πώληση εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον θα πραγματοποιηθεί για θυγατρικές με μικρά μερίδια αγοράς.

ΤΧΣ: Ολοκληρώθηκαν οι επαφές

Νωρίτερα το ΤΧΣ εξέδωσε ανακοίνωση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Όπως αναφέρει «σήμερα ολοκληρώθηκε ο κύκλος συναντήσεων μεταξύ της DG Comp και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, παρουσία του ταμείου και του υπουργείου Οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων επιτεύχθηκε ικανοποιητική πρόοδος στις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι τράπεζες απέναντι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφορικά με την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης (restructuring plans).

Η διαδικασία έγκρισης των πλάνων αναδιάρθρωσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων stress tests των τραπεζών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v