Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Task Force:Καταπέλτης για ιδιωτικοποιήσεις-ΤΑΙΠΕΔ

Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν συνδεθεί με γενικότερο σχέδιο ανάπτυξης, προωθούνται χωρίς επαρκή πολιτική στήριξη, ενώ απουσιάζουν... διοικητικές ικανότητες, δηλώνει σύμβουλος της Task Force. Οι μαύρες τρύπες του προγράμματος.

Task Force:Καταπέλτης για ιδιωτικοποιήσεις-ΤΑΙΠΕΔ

Αιχμές για την πορεία και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων άφησε χθες, κατά τη διάρκεια παρέμβασης στο συνέδριο του Euromoney, ο Ειδικός Σύμβουλος της Ομάδας Δράσης (Task Force) της Κομισιόν για την Ελλάδα Joly Dixon.

Ο πολύπειρος κ. Dixon, με θητεία 30 ετών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε άλλες θέσεις στη Βρετανία, υποστήριξε πως οι ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν συνδεθεί με ένα γενικότερο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας. Ο ίδιος εκτίμησε πως το πρόγραμμα «εμφανίζεται να προωθείται χωρίς επαρκή πολιτική στήριξη», ενώ η μέχρι σήμερα πορεία δείχνει πως απουσιάζουν οι διοικητικές ικανότητες που θα επέτρεπαν την ομαλή υλοποίησή του.

Ο Joly Dixon, με διπλωματική γλώσσα, είπε πως η κυβέρνηση δε ζήτησε έγκαιρα τη βοήθεια της Task Force («ήρθαν το 2012», υποστήριξε). Πρόσθεσε πως η Ομάδα Δράσης έχει μεταφέρει στην κυβέρνηση την άποψη πως ο σχεδιασμός του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) πρέπει να επικεντρώνεται στις επιπτώσεις που θα έχει μια αποκρατικοποίηση στην αγορά όπου δραστηριοποιείται η υπό πώληση εταιρεία ή το υπό παραχώρηση περιουσιακό στοιχείο (π.χ. μεταφορές, ενέργεια κ.λπ.) και όχι στα έσοδα από την πώλησή τους.

Ο ίδιος, πάντως, παρέλειψε να αναφέρει πως στο μνημόνιο δεν υπάρχουν μόνο στόχοι «ανοίγματος αγορών», αλλά και εισπρακτικοί στόχοι από τις ιδιωτικοποιήσεις και η κυβέρνηση εγκαλείται επειδή δεν τους έχει καλύψει.

Στις αντικειμενικές δυσκολίες του εγχειρήματος στάθηκε ο οικονομολόγος Ben May της Capital Economics, ο οποίος υποστήριξε πως δεν μπορείς να περιμένεις υψηλά τιμήματα από ιδιωτικοποιήσεις σε μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση.

Σοβαρές επιφυλάξεις για τη θεσμική θωράκιση του πολιτικού συστήματος από τυχόν φαινόμενα διαφθοράς που μπορεί να συνδέονται με τις ιδιωτικοποιήσεις εξέφρασε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ.

Ο ίδιος επισήμανε πως χωρίς τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές και δικλίδες ασφαλείας η Ελλάδα κινδυνεύει να ζήσει φαινόμενα κλεπτοκρατίας τα οποία γνωρίσαμε την περίοδο που ακολούθησε την πτώση του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη. Πρόσθεσε, επίσης, πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάθε ρυθμιστικό εργαλείο που θα αποτρέψει τη μετατροπή των σημερινών δημόσιων μονοπωλίων σε ιδιωτικά.

Σε θετικά σχόλια για την αντιμετώπιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων από τους ξένους επενδυτές προχώρησε ο επικεφαλής του Investment Banking της Εθνικής Τράπεζας Θ. Τζούρος, ο οποίος είπε πως το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα αποτυπώνεται στην αύξηση της προσέλευσης επενδυτών από τη Δυτική Ευρώπη. Ενώ στους πρώτους διαγωνισμούς (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ κ.ά.) απείχαν οι επενδυτές από τη Δύση, στους τελευταίους διαγωνισμούς όπως τα περιφερειακά αεροδρόμια και ο Αστέρας Βουλιαγμένης υπάρχει αυξημένη προσέλευση, τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v