Διχασμένη η Wall Street εν αναμονή της Fed

Μικτά πρόσημα στη Wall Street. Πτώση 128 μονάδων για τον Dow Jones. Οριακή άνοδος για τον Nasdaq. Ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της Fed. Στο επίκεντρο η αύξηση των επιτοκίων. Σε νέο χαμηλό έξι ετών η τιμή του πετρελαίου. Δεύτερη ημέρα ανάκαμψης για το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στους δείκτες Dow Jones και S&P μετά το ράλι των μετοχών στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Με κέρδη έκλεισε ο Nasdaq.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η διήμερη συνεδρίαση της Fed όπου αναμένεται να δοθούν ενδείξεις για τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της RW Baird & Co, Bruce Bittles, «Οι αγορές κινούνται με μεγάλες διακυμάνσεις αλλά ουσιαστικά δεν πάνε πουθενά (άνοδο ή πτώση). Αυτές οι διακυμάνσεις οφείλονται στην αβεβαιότητα αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων καθώς και με την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας».

Σημειώνεται ότι οι φήμες για πρόωρη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed εξαιτίας της ισχυρής αμερικανικής οικονομίας έχει καθηλώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον στη Wall Street. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Marketwatch, η Wall Street συγκαταλέγεται στα χρηματιστήρια των αναπτυγμένων αγορών με τις χειρότερες αποδόσεις για το 2015.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,71% στις 17.849,01 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,34% στις 2.074,19 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,16% στις 4.937,44 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον ενεργειακό κλάδο καθώς η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε για έκτη διαδοχική ημέρα, σε νέο χαμηλό έξι ετών. Ενδεικτικά η μετοχή της Exxon Mobil κατέγραψε πτώση 0,7%.

Επιπλέον, ο τίτλος της Macerich Co. υποχώρησε 3,5% καθώς η διοίκηση αρνήθηκε την πρόταση εξαγοράς ύψους 20 δισ. δολαρίων της Simon Property Group.

Στον αντίποδα τα κέρδη του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq στήριξε η άνοδος της μετοχής της Apple κατά 1,7%.

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι ενάρξεις νέων κατοικιών τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ μειώθηκαν 17% και συγκεκριμένα στις 897.000 κατοικίες έναντι 1,08 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στο 1,30 δολ., καταγράφοντας άνοδο 0,7%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,4% στα 43,26 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,5% στα 1.147 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε για δεύτερη διαδοχική ημέρα από το χαμηλό 12 ετών έναντι του δολαρίου. Ειδικότερα, το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα κινήθηκε υψηλότερα 0,3% στο 1,0605 δολ. Σημειώνεται ότι το σημερινό εύρος διακύμανσης του δολαρίου κινήθηκε μεταξύ 1,0552 έως 1,0651. Επιπλέον το δολάριο υποχώρησε οριακά 0,1% σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 121,3070 γεν έναντι 121,34 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,06%. Στον αντίποδα, υψηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,26% (+9 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,23% (+7 μ.β.). Παράλληλα, το γερμανικό 10ετές ομόλογο έμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τη Δευτέρα στο 0,25%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v