Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα πονταρίσματα στον... λευκό καπνό

Σε ποιες μετοχές παίζεται το στοίχημα της ενδιάμεσης συμφωνίας. Τα όρια κίνησης για Γενικό Δείκτη και τράπεζες και οι κινήσεις «ισχυρών χεριών». Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το ρίσκο της... διάψευσης.

Σε απόλυτο συγχρονισμό με τις εξελίξεις στο "μέτωπο της διαπραγμάτευσης" το ΧΑ κινήθηκε την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Σε ανάλογο ρυθμό θα συνεχίσει προσβλέποντας στην επίτευξη μίας "ενδιάμεσης συμφωνίας", ενδεχόμενο που θα δώσει ώθηση σε μετοχές και δείκτες για έναν επόμενο ανοδικό κύκλο.

Ο Μάιος ξεκινά χρηματιστηριακά εν μέσω αντικρουόμενων και ενίοτε ακραίων θέσεων, δηλώσεων και αλληλοδιαψευδόμενων ειδήσεων, πληροφοριών. Δηλαδή στο κλίμα, που ολοκληρώθηκε και ο Απρίλιος με ενδεικτικές από τη μία τις δηλώσεις του Γ. Νταισελμπλούμ (...περί Plan B) και από την άλλη της κυβέρνησης με τον έλληνα πρωθυπουργό να εμφανίζεται αισιόδοξος.

Εάν δεν υπάρξει κάποια θεαματική εξέλιξη μέχρι το πρωί της Δευτέρας, στην αγορά υπάρχει "ουρά αγορών" και ενδείξεις από τις αγορές παραγώγων και ομολόγων πως η προεξόφληση θα συνεχιστεί με πολύ σημαντικό σταθμό την Τετάρτη (Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ), όπου ενδεχομένως να κριθούν αρκετά.

Στις 822,88 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με κέρδη 15,8% τον Απρίλιο αλλά απώλειες 32% από την αρχή του έτους, (υπό)στηρίχθηκε από την ισχυρή αντίδραση κυρίως του τραπεζικού κλάδου, κίνηση που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ακολουθήθηκε σταδιακά από ένα ευρύτερο τμήμα όχι μόνο της μεγάλης-μεσαίας κεφαλαιοποίησης αλλά ορισμένων της χαμηλότερης.

Από τις 245,27 μονάδες ξεκινά χρηματιστηριακά ο Μάιος για τον FT25, καθώς ο Τραπεζικός Δείκτης με απόδοση 15,83% (τον Απρίλιο) και επαναφορά στις 651,18 μονάδες ώθησε την "μεγάλη κατηγορία".

Με χορηγία ΕΚΤ (χειρί Benoit Coeure...) στα υψηλά της Πέμπτης (και οριακά στην κορυφή μηνός) το ΧΑ, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος σε μία συνεδρίαση- την τελευταία του μήνα- με αυξημένες συναλλαγές και αρκετές "ψαγμένες" κινήσεις στην αγορά Παραγώγων με το "κουδούνι της λήξης" (*)

Προφανώς "ισχυρά χέρια" και κεφάλαια, που ποντάρουν βραχυπρόθεσμα σε... στοιχήματα (όπως αυτό της επίτευξης ή όχι συμφωνίας) πυροδότησαν ένα μίνι ράλι προεξόφλησης. Κίνηση αυξημένου ρίσκου, σε μία αγορά που μόλις τελευταία υποβαθμίστηκε και από την Moody's, που παραμένει υπό ασφυκτική πίεση ρευστότητας, με έναν τραπεζικό κλάδο υπέρ-πιεσμένο σε ιστορικά ελάχιστες τιμές (στο διήμερο 21-22/4).

Εάν επιβεβαιωθεί το ενδεχόμενο μίας ενδιάμεσης λύσης/διεξόδου (που μέχρι τώρα συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες) οι τοποθετήσεις από τα χαμηλά των προηγούμενων ημερών θα αποφέρουν υψηλότατες αποδόσεις. Δείγμα αυτών, οι υπεραξίες που σημειώθηκαν στην διάρκεια της αντίδρασης με μοχλό τις τράπεζες (και τον κλαδικό δείκτη από τις 420 προς τις 650 μονάδες).

Ουσιαστικά από την επίτευξη ή όχι μίας "ενδιάμεσης συμφωνίας" στο πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου εξαρτάται κατά πόσον το ΧΑ θα συνεχίσει το τελευταίο ανοδικό σερί του υψηλότερα και των 880 με στόχο τις 950-1.000 μονάδες ή θα υποχωρήσει και πάλι στα πρόσφατα χαμηλά των 690 μονάδων.

Με διψήφια απόδοση, ο Τραπεζικός Δείκτης εάν κατοχυρωθούν άμεσα οι 650-680 μονάδες έχει περιθώριο κίνησης έως 10-15% υψηλότερα με την προϋπόθεση βέβαια πως κατ΄ αρχήν η ΕΚΤ (στις 6/5) και στο Eurogroup (11/5) οι εξελίξεις θα αρέσουν στις "αγορές".

Σύμφωνα με τις συναλλαγές των τελευταίων 5-6 συνεδριάσεων ο μέσος ημερήσιος τζίρος στις τραπεζικές μετοχές έχει αυξηθεί σχεδόν 30-35% με προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης καθώς "επιθετικά χαρτοφυλάκια" φέρεται να διερευνούν το έδαφος για ενδεχόμενη... απόβαση τους στον κλάδο.

Θα πρόκειται για μία καθαρά βραχυπρόθεσμη κίνηση προεξόφλησης, εκτιμά στέλεχος τραπεζικής ΑΧΕΠΕΥ, που χωρίς να παραγνωρίζει τα σημαντικά προβλήματα/εκκρεμότητες που αντιμετωπίζει ο κλάδος θα ποντάρει στην προοπτική μόχλευσης και δημιουργίας βραχυπρόθεσμων υπεραξιών. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό, πως σε χρηματιστήρια "ρηχά" και αναδυόμενα, όπως το ελληνικό, hedge funds και ισχυροί διαχειριστές μπορούν να οδηγήσουν μία γρήγορη κούρσα.

Παράλληλα, όπως εκτιμά το ίδιο στέλεχος πιο συντηρητικά/παθητικά χαρτοφυλάκια δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο διερεύνησης και τοποθέτησης τους στην ελληνική αγορά εάν διαφανεί μονιμότερη διέξοδος/λύση για το επόμενο διάστημα.

Κλειδί οι τράπεζες

Ωστόσο ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός, που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος και των επενδυτικών κεφαλαίων. Δεδομένου, ότι από τα ελάχιστα των 21-22/4 στις μετοχές του κλάδου πραγματοποιούνταν το 55% των συναλλαγών (μ.ο) είναι προφανής η συσσώρευση ρευστότητας/θέσεων που ανάλογα με τις εξελίξεις είτε θα πυροδοτήσουν ισχυρή ανοδική αντίδραση είτε θα προκαλέσουν ακόμη μία κατάρρευση για τον κλάδο.

Στα 1,25 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με απόδοση 14,68% στο μήνα (και απώλειες 14,94% από την αρχή του έτους) θεωρείται ο οδηγός του κλάδου. Σε ενδεχόμενη επιβεβαίωση του θετικού σεναρίου εφικτός θεωρείται ο στόχος της επανάκαμψης προς τα 1,70-1,72 ευρώ (αρχές Φεβρουαρίου). Στα 0,311 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank (με 15,61% στο μήνα) "βλέπει" κατ΄ αρχήν τα 0,38-0,40 ευρώ, ενώ στα 0,396 ευρώ η Πειραιώς (23,75%) έχει ως πρώτη σημαντική αντίσταση τα 0,50 ευρώ. Στα 0,135 ευρώ η Eurobank (15,38%) έχει ως προτεραιότητα την υπέρβαση των 0,15 ευρώ.

Η ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary θεωρεί, πως οι επενδυτές έχουν βραχυ-μεσοπρόθεσμα το περιθώριο επιλεκτικών κινήσεων σε συγκεκριμένες μετοχές/εισηγμένες με γνώμονα (εκτός από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης) τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2015 (η ανακοίνωση τους ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα), τις συστάσεις των ξένων οίκων και τις επί μέρους κινήσεις των διοικήσεων των εταιρειών. Τα μεγέθη Q1/15, η μερισματική πολιτική που ακολουθούν αρκετές εισηγμένες, οι προοπτικές των εταιρειών αποτελούν βασικά κριτήρια επιλογής τις τελευταίες εβδομάδες.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως από τις μετοχές του FT25 εισροές τις τελευταίες συνεδριάσεις καταγράφηκαν (εκτός από τον τραπεζικό κλάδο) σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, στα λεγόμενα "κρατικόχαρτα" (με δέλεαρ την υψηλή μερισματαπόδοση τους) ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και ΕΥΑΘ, ΟΛΘ αλλά και σε τίτλους των Motor Oil, FF Group, Grivalia, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο-ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ/Τέρνα- Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και δευτερευόντως σε ΤΙΤΑΝ, CC/HBC, Αεροπορία Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη η αύξηση των συναλλαγών κατά 45% (σε εβδομαδιαία μέτρηση) με τη μερίδα του λέοντος στις τράπεζες καταδεικνύει το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον και τις προσδοκίες ορισμένων επενδυτικών κύκλων για την εξεύρεση λύσης.

Ωστόσο οι ίδιοι κύκλοι σε ενδεχόμενη εμπλοκή δεν θα διστάσουν να "πυροβολήσουν" τις ελληνικές μετοχές προκαλώντας ακόμη έναν κύκλο διόρθωσης.

Δεδομένου, ότι πάνω από το 85% των συναλλαγών πραγματοποιείται στην ολιγομελή ομάδα των μετοχών του FT 25 και δη αυτών με χρηματιστηριακή αξία υψηλότερη του μισού δις ευρώ η τάση θα εξαρτηθεί από τίτλους-κλειδιά (όπως η CC/HBC), σηματωρούς (Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά.).

Ειδικότερα στα 7,043 δισ. ευρώ αποτιμάται η CC/HBC, με τη μετοχή στα 19,18 ευρώ (στάθμιση σχεδόν στο 1/5 του δείκτη) και ζητούμενη την επαναφορά υψηλότερα των 20 ευρώ.

Στα 4,133 δισ. ευρώ η Εθνική, στα 3,728 δισ. ευρώ η τέταρτη στη σχετική κατάταξη Alpha Bank με τις τιμές-στόχους για τις δύο μετοχές να έχουν προαναφερθεί.

Με αποτίμηση 3,940 δισ ευρώ ο ΟΤΕ στην τρίτη θέση και με τη μετοχή να αποτελεί από τις βασικές επιλογές και αμυντικών χαρτοφυλακίων εκτιμάται πως όσο παραμένει πάνω από τα 7,90-8 ευρώ μπορεί να επανέλθει προς τα 8,80 ευρώ. Με 2,536 δισ. ευρώ ο ΟΠΑΠ και με τη μετοχή στα 7,95 χρειάζεται μία μικρή ώθηση προς τα 8,10 ευρώ για να επανακτήσει την ανοδική φορά του. Πειραιώς με 2,269 δισ. ευρώ και Eurobank με 1,809 δισ. ακολουθούν ενώ έπεται η εκτός FT 25 τραπεζική της Κύπρου (στα 1,802 δισ. ευρώ).

Από την 8η θέση και μέχρι την 20η, ακολουθούν οι ΤΙΤΑΝ (1,723 δισ. ευρώ), FF Group (1,658), Ελληνικά Πετρέλαια (1,302), ΔΕΗ (1,262) και Jumbo με 1,225 δισ. ευρώ, που συμπληρώνουν το... 13άρι (των εταιρειών με χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη του ενός δις ευρώ).

Motor Oil (864 εκατ. ευρώ), Grivalia (718), Μυτιληναίος (692), ΚΑΡΕΛΙΑ (626), Viohalco (573), Αεροπορία Αιγαίου (527 ) και με ΕΥΔΑΠ με αποτίμηση 508 εκατ. ευρώ είναι οι κυριότερες επιλογές ξένων και ελλήνων επενδυτών και παικτών.

(*) ενδεικτική η "αγορά" 1.163 Συμβολαίων του ft25 στις 254 μονάδες (245,27 σε κλείσιμο στην spot) στις 17.19΄ με το "κλείσιμο" της Πέμπτης.

σ.σ. Στις 822,88 μονάδες σε "κλείσιμο" ο ΓΔ επανήλθε πάνω από τις 818 μονάδες. Επίπεδο που πλειστάκις έχει αναφεθεί/εκτιμηθεί ως ελάχιστη προϋπόθεση για ακύρωση (ή μετάθεση) του πτωτικού σεναρίου προς τις... 666 μονάδες.

Επίσης για τον Τραπεζικό Δείκτη "κλείσιμο" στις 651,18 μονάδες με σημαντικότατη περιοχή των 689 μονάδων (σημείο διέλευσης του Εκθετικού ΚΜΟ 70 και το 50% επίπεδο της διόρθωσης από την κορυφή Φεβρουαρίου των 939,32 μονάδων, στις 25 Φεβρουαρίου.

Για τον Τραπεζικό Δείκτη, καθότι σηματωρός της αγοράς θα εξεταστούν 2-3 ανοδικά σενάρια εάν και εφ΄ όσον έχουμε πειστικές εξελίξεις και δεσμεύσεις εκατέρωθεν. Πληροφοριακά σημειώνω, πως σύμφωνα με φίλο γνώστη του κλάδου και άριστο χειριστή της τεχνικής ανάλυσης ο πρώτος στόχος που τίθεται για τον ΤΡ.Δ είναι οι 940/950 μονάδες.

Επαναλαμβάνω όμως... εάν και.. εφόσον θα τα συνεξετάσουμε διεξοδικά.

Καλό μήνα, να έχουμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v