Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οπισθοχώρηση προς τις 545 μονάδες

Απώλειες σημειώνει το ΧΑ, μετά τα αρχικά κέρδη. Πτώση υψηλότερη του 4% για Εθνική Τράπεζα και Alpha, Eurobank. Στο κόκκινο Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ. Στήριξη από ΟΤΕ, Motor Oil, Μυτιληναίο, Viohalco. Αυξημένος ο τζίρος.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν από νωρίς στην Ευρώπη, με το Χ.Α. να ακολουθεί αρχικά, αλλά αργότερα να γυρίζει πτωτικά. Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και εύλογη η προσπάθεια των βραχυπρόθεσμων παικτών να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους.

Έτσι, από νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX κυμαίνεται μεταξύ 9.751,43-9.795,76 μονάδων, ενώ στην Αθήνα η συνεδρίαση ξεκίνησε με συγκρατημένες κινήσεις μεταξύ πωλητών - αγοραστών.

Από τις 546 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, από τις 150,42 μονάδες ο FT 25, με τον Δείκτη Τραπεζών από τις 39,02 να ενισχύεται έως τις 40,05 μονάδες -ακριβώς στο όριο της αντίστασης-, με τους αγοραστές να ανεβάζουν τον πήχη λίγο μετά τις 10:45-10:50, με τον τραπεζικό κλάδο σε θέση οδηγού και την Πειραιώς να ξεχωρίζει από τις πρώτες κιόλας κινήσεις.

Ωστόσο μετά τις 11:00 η σκυτάλη πέρασε στους πωλητές, που οδηγούν τον ΓΔ σε απώλειες της τάξεως του 1,0%.

Η επάνοδος του ΟΤΕ προς τα 8 ευρώ, η υπέρβαση των 6,50 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, η κίνηση της ΔΕΗ στα 3,25 ευρώ, η σταθερότητα της Coca Cola στα 17,84 ευρώ, διαμορφώνουν ένα «πλέγμα στήριξης» για τους βασικούς δείκτες, με αποτέλεσμα να «λύνονται» οι παίκτες στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και δευτερευόντως της μεσαίας.

Η υπέρβαση για τον Γ.Δ. των 555 μονάδων θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να διαμορφώσει νέα δεδομένα (τουλάχιστον) για όσους δίνουν βάση και στην τεχνική ανάλυση.

«Κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, σηματωρός η Alpha Bank (στο 1,71 ευρώ), οδηγός η Εθνική (στο 0,22 ευρώ), αλλά στο προσκήνιο σε αυτή τη φάση για τον κλάδο η Πειραιώς. Στο 0,175-0,184 ευρώ με υψηλές συναλλαγές, όπως τις τελευταίες συνεδριάσεις. Θυμίζω πως τις τελευταίες ημέρες με εκθέσεις, αναλύσεις τους, τον κλάδο στήριξαν η HSBC και η Eurobank Equities.

Από τα 7,69 προς τα 7,92 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο ενδεικτικό του ενδιαφέροντος και της συμμετοχής «ισχυρών χεριών». Στο 5,34% η εβδομαδιαία απόδοση για τη μετοχή του Οργανισμού, που μετά και τη σημερινή αντίδραση «μηδενίζει» τις απώλειες που είχε σε μέτρηση μηνός. Συνεπώς για τον ΟΤΕ η βραχυπρόθεσμη τάση τείνει να μεταστραφεί σε ανοδική.

Στα 6,46-6,58 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, που υψηλότερα των 7,60 ευρώ αποκτά άλλη δυναμική. Στα 3,18-3,27 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, με μάλλον μέτριο τζίρο. Στα 3,30 ευρώ η πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση για τον τίτλο της Επιχείρησης. Στο 1,16-1,23 ευρώ η μετοχή της Viohalco, που «μετρά» απόδοση 20,04% σε διάστημα εβδομάδας.

Να συνεκτιμηθεί πως για τον ΔΤΡ η απόδοση φθάνει στο 44% σε διάστημα εβδομάδος, υψηλό ποσοστό, που καθιστά αναπόφευκτη τη μερική κατοχύρωση θέσεων. Επίσης, η σπουδαιότητα της ευρύτερης περιοχής των 550-555 μονάδων, όπου εκτιμάται ότι θα δοκιμαστούν οι αντοχές της τελευταίας ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά των 471 μονάδων.

Στα 22 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, στα 14 εκατ. ευρώ ο τζίρος λόγω της διασποράς του ενδιαφέροντος -πέραν των τραπεζικών- στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ, Coca Cola, Τιτάν, Αεροπορίας Αιγαίου, Jumbo, Viohalco.

Νηνεμία στο ΧΠΑ, με λίγα συμβόλαια στον δείκτη. Μικρή υπερτίμηση/premium για 521 ΣΜΕ του FT 25.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v