Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική έκρηξη στο Χρηματιστήριο

Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δυο μηνών εμφάνισε ο Γενικός Δείκτης, με τις μετοχές των τραπεζών σε ρόλο πρωταγωνιστή μετά και τα «δώρα» Ντράγκι. Ράλι 19% για τον δείκτη των τραπεζών. Εσπευσμένο κλείσιμο short θέσεων. Ισχυρή άνοδος για Viohalco, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο.

Μία κίνηση, μάλλον μη αναμενόμενη, έφερε δεύτερες σκέψεις σε όσους διατηρούσαν "απαισιόδοξες" θέσεις, αρκετοί από τους οποίους προχώρησαν σε "short covering", ή σε εσπευσμένο κλείσιμο "short" θέσεων, σε μία συνεδρίαση που συνέπεσε με την λήξη Παραγώγων Απριλίου για τα ΣΜΕ και τα options του FTSE Large Cap.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή άνοδος του Δείκτη (+4,86%), ήταν η μεγαλύτερη του τελευταίου διμήνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 15/2 (+7,4%), ενώ συνοδεύτηκε με τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 12 συνεδριάσεων (ο αμέσως υψηλότερος στις 30/3 με 113,5 εκατ.)

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση στις Ελληνικές Τράπεζες καθώς και δυνατότητα μείωσης του ισολογισμού τους προσφέρει η ΕΚΤ καθώς αποφάσισε χθες να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την αγορά ομολόγων έκδοσης EFSF μέχρι το 30% κάθε έκδοσης. Αυτό σημαίνει ότι οι Εγχώριες Τράπεζες μπορούν να πουλήσουν σταδιακά, εντός της χρονιάς, ως και το 50% των ομολόγων έκδοσης EFSF, τα οποία διακρατούν, εγγράφοντας κέρδη και μειώνοντας τον ισολογισμό τους.

Η κίνηση του προέδρου της ΕΚΤ, είχε σημαντικό αντίκτυπο και στην Αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκε αξιοπρόσεκτη αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 2ετες 11,64%, 5ετες 10,45% και 10ετες 9,14%.

Από την άλλη, θα ήταν παράλειψη να μην σημειωθεί ότι η η σημερινή συνεδρίαση έγινε "υπό την σκιά" των χθεσινών αποφάσεων του Χ.Α., σύμφωνα με τις οποίες:

Οι μετοχές των εταιρειών Frigoglass (-20% και νέο ιστορικό χαμηλό), Χατζηκρανιώτη (0%) και Λιβάνη (-19,66%) μετεφέρθησαν από την Κύρια Αγορά στην Κατηγορία "Επιτήρησης".

Επίσης, αποφασίστηκε η διαγραφή του ΣΜΕ επί των μετοχών της Frigoglass, καθώς και η παύση συναλλαγών δανεισμού τίτλων επί των εν λόγω μετοχών.

Επίσης, από σήμερα, οι μετοχές της Βαράγκης (0%) μεταφέρθηκαν από την Κατηγορία "Προς Διαγραφή" στην Κατηγορία "Επιτήρησης", ενώ οι μετοχές της εταιρείας Προοδευτική (-20%) μεταφέρθηκαν από την Κατηγορία "Επιτήρησης" στην Κατηγορία "Προς Διαγραφή".

Οι παραπάνω αλλαγές, όπως αναμενόταν έφεραν αλλαγές και στην σύνθεση των δεικτών του Χ.Α.:

Οι μετοχές της εταιρείας Frigoglass αφαιρέθηκαν από τη σύνθεση του Γενικού Δείκτη, του Δείκτη Συνολικής Απόδοσης Γενικού Δείκτη Τιμών Χ.Α. και αντικαταστάθηκαν από τις μετοχές της εταιρείας Flexopack (+2,07%) με συντελεστή στάθμισης 28%.

Στον Δείκτη Τιμών Μεσαίας & Μικρής Κεφαλαιοποίησης Χ.Α. οι μετοχές της εταιρείας Flexopack αφαιρέθηκαν από την σύνθεση και αντικαταστάθηκαν από τις μετοχές της εταιρείας Ελινόιλ (-7,06%) με συντελεστή στάθμισης 37%.

Για τον Δείκτη FTSE/ΧΑ Mid Cap, οι μετοχές της Flexopack αφαιρέθηκαν από την σύνθεση και αντικαταστάθηκαν από τις μετοχές της Κορρές (+2,8%) με συντελεστή στάθμισης 37%.

Στον Δείκτη FTSE/ΧΑ Διεθνούς Δραστηριοποίησης Plus, οι μετοχές της Frigoglass αντικαταστάθηκαν από τις μετοχές της Φιερατέξ (0%) με συντελεστή στάθμισης 46%.

Για τους υπόλοιπους δείκτες που συμμετείχαν, οι μετοχές των Frigoglass και Χατζηκρανιώτη, αφαιρέθηκαν, χωρίς άμεση αντικατάσταση.

Επίσης από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας "ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ Α.Ε.Ε.Α.Π." (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2015, € 0,2035 ανά μετοχή.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. και κυρίως στο Τραπεζικό ταμπλό, καθώς το σύνολο των ενεργών χαρτοφυλακίων εκτίμηση ότι η απόφαση Draghi, ήταν καθαρά "Τραπεζική υπόθεση" αξίζει να σημειωθεί ότι Alpha Bank (+18,92%), Eurobank (+18,67%), Εθνική (+18,83%) και Πειραιώς (+27,07%), απέσπασαν το 68,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραπεζικός δείκτης (+18,92%) αναρριχήθηκε μέχρι τις 45,44 μονάδες (+18,92%), ο τίτλος της Alpha Bank μέχρι τα 2,01 ευρώ (+16,86%), της Εθνικής μέχρι τα 0,265 ευρώ (+18,83%), της Eurobank μέχρι τα 0,77 ευρώ (+21,84%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,23 ευρώ (+27,07%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Αντανακλαστική κίνηση και από την Αττικής (+14,29%), ο τίτλος της οποίας σημείωσε ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 0,133 ευρώ (+18,75%).

Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, η πολύ κοντά σε αυτά, ενώ η μετοχή της Alpha Bank δοκίμασε και τιμές οριακά υψηλότερες από την τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. (2,00 ευρώ).

Σαφώς επιφυλακτικότερη η εικόνα στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη ξεχώρισαν οι Viohalco (+7,97%), ΔΕΗ (+5,71%), Ελλάκτωρ (+5,61%), Μυτιληναίος (+5,57%), ΟΠΑΠ (+3,6%) και ΟΤΕ (+3,29%). Από όλο το ταμπλώ του FTSE25, μόνο οι Τιτάν (-0,17%) και Jumbo (-1,14%), ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο "κόκκινο", ενώ ιδιαίτερα πυκνές συναλλαγές έλαβαν χώρα στην Motor Oil (+1,5%) στα 9,39 ευρώ. Εμφανείς οι ρευστοποιήσεις μεγάλου χαρτοφυλακίου, χωρίς να πιεστεί ο τίτλος, που μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε και στα υψηλά ημέρας.

To ημερήσιο διάγραμμα της Motor Oil

Από εκεί και πέρα, συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό οι "εισαγόμενες", δηλώσεις όσων εμπλέκονται στο θέμα της Ελληνικής Αξιολόγησης, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις αποδείχθηκαν έως και αντικρουόμενες, μην προσθέτοντας ορατότητα στους ενεργούς παίκτες του Χ.Α.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι "μια ελάφρυνση χρέους δεν σημαίνει αναγκαστικά και 'κούρεμα'. Η ελάφρυνση μπορεί να γίνει με επιμήκυνση των ωριμάνσεων, μορατόριουμ στις πληρωμές, ή μείωση των επιτοκίων". Η ίδια τόνισε πως "το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τους Θεσμούς, αλλά διευκρίνισε πως μπορεί να έχει διαφορετικό ρόλο".

"Η Eurostat έχει υπολογίσει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 0,3% το 2015", δήλωσαν υψηλόβαθμοι διπλωμάτες της Ε.Ε. στην Γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt". Με βάση τα νέα αυτά στοιχεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως είναι εφικτό η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους που έχει συμφωνήσει στο τρίτο πακέτο διάσωσης των 85 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές της "Handelsblatt", ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον για να λύσουν τις διαφορές αυτές, όσον αφορά την επίτευξη Ελληνικού πλεονάσματος 3,5%, το 2018.

"Τo πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας θα συζητηθεί εκτενώς στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ" δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δημοσιογράφους. Ο ίδιος σημείωσε πώς "δεν υπάρχει ευελιξία για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 καθώς είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας του Καλοκαιριού". Πρόσθεσε ότι "αυτός ο στόχος χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, αλλά μπορεί να επιτευχθεί". Εκτίμησε πως "στην Ουάσινγκτον δεν θα υπάρξει μια λύση για την αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος.

"Το Ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν οδεύει προς κρίση", δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως "είναι κοντά η συμφωνία για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα 'ξεκλειδώσει' τα επιπλέον δάνεια προς τη Χώρα". Ειδικά για το θέμα του χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε στο CNBC πως "η Ευρώπη είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα με την Ελλάδα, όμως είναι κρίσιμης σημασίας το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης".

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως "δεν είναι αναγκαία η λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους. Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους μάς αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα", πρόσθεσε. Ο ίδιος ανέφερε ακόμα πως "ένα Ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν θα ήταν δυνατό για τη Γερμανία χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

"Μια συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων Πιστωτών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ελλάδας για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης της Ελληνικής διάσωσης πλησιάζει και θα συζητηθεί στο περιθώριο της συνάντησης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα", τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στο "POLITICO".

Εν τω μεταξύ, ασφαλώς μεγαλύτερο αντίκτυπο για την ψυχολογία των επενδυτών είχε η είδηση, η οποία έδωσε και την αρχική ανοδική κίνηση στο Χ.Α., σύμφωνα με την οποία "την επόμενη Κυριακή, 23 Απριλίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί στο Ανόβερο της Γερμανίας, όπου θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και ένα από τα πιο βασικά θέματα συζήτησης θα είναι η Ελλάδα και τα προβλήματα που την ταλανίζουν: Η οικονομική και η προσφυγική κρίση".

Αυτό, όμως, σε δεύτερη ανάγνωση σημαίνει πως μέχρι και το επόμενο Σαββατοκύριακο το θέμα της Αξιολόγησης μπορεί να παραμένει ανοιχτό και αυτό θα το τιμολογήσει σε δεύτερο χρόνο η Αγορά!

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ), "η παρεμβατική κίνηση του προέδρου της ΕΚΤ που προβαίνει σε αγορές των ομολόγων του EFSF οδηγεί σε πρόσθετη ρευστότητα τάξης 1 δισ ευρώ για τις συστημικές Τράπεζες.

Το ποσό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ήταν όμως ανέλπιστο και συνιστά την κύρια αιτία της ανοδικής κίνησης που συντελείται σήμερα για τις Τραπεζικές μετοχές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, συμβάλλοντας σε γενικότερη ανοδική κίνηση των Δεικτοβαρών κυρίως μετοχών. Αν έλθει και κάποιο θετικό νέο για το ζήτημα της αξιολόγησης και του Ελληνικού χρέους από τις συναντήσεις στην Εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ίσως η ανοδική κίνηση να έχει συνέχεια και την επόμενη εβδομάδα".

Σε άλλη περίπτωση, η απόφαση Draghi από μόνη της δεν δείχνει ικανή να δώσει τα απαιτούμενα "καύσιμα" για κίνηση υψηλότερα της πρόσφατης οροφής των 580 - 585 μονάδων και αν συνεχιστούν οι κωλυσιεργίες στο θέμα της Αξιολόγησης, ταχύτατα η επιφυλακτικότητα θα επιστρέψει στο ταμπλό του Χ.Α.

Συμπερασματικά, το "make or brake" για την βραχυπρόθεσμη κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, παραμένει η Αξιολόγηση, όμως αυτό δεν εμποδίζει αυτούς που τοποθετήθηκαν στα πρόσφατα χαμηλά και στον Τραπεζικό κλάδο, σήμερα να "γράφουν" αξιοπρόσεκτα βραχυπρόθεσμα κέρδη!

Ασφαλώς υπάρχουν και οι πιο συντηρητικά σκεπτόμενοι. Σύμφωνα με την άποψη του Πάνου Δάντη (CEO Alfa Alliance), "ακόμα και να επιτευχθεί η Αξιολόγηση και να περάσουν τα μέτρα από την Ελληνική Βουλή, εξαιρετικά αυξημένες δείχνουν οι πιθανότητες η Ελληνική Οικονομία να 'σκάσει' τους επόμενους μήνες, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των περισσότερων Ελλήνων έχει μηδενίσει και αυτό θα δημιουργήσει τεράστια "τρύπα" στα Δημόσια έσοδα και κατ΄ επέκταση οι Δανειστές θα απαιτήσουν και νέα μέτρα, εξέλιξη που θα φέρει σημαντικές πολιτικές ανατροπές!

Η σημερινή, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, έφερε σημαντικές ανατροπές στα τεχνικά δεδομένα, καθώς ο Γενικός Δείκτης υπερκέρασε τον απλό Κ.Μ.Ο των 30 ημερών, ενώ έκλεισε και το πτωτικό "gap" στην περιοχή των 559 μονάδων. Το κλείσιμο υψηλότερα των 569 μονάδων, έδωσε και ένα πρώτο αγοραστικό σήμα.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη από την αρχή του έτους

Από την άλλη, η σημερινή συνεδρίαση άφησε ένα ανοδικό "κενό" στην περιοχή των 550,11 - 551,79 μονάδων.
Για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε έδωσε την απόλυτη ανατροπή, ακριβώς στην τελευταία συνεδρίαση και προς γενική έκπληξη χάρισε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 2,34% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών κέρδη 9,15%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 8,97% και ο Τραπεζικός απώλειες 22,88%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Σε μακρά συσσώρευση παραμένει ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς διαπραγματεύεται σε ένα εύρος 40 μονάδων από τις αρχές Μαρτίου, αναμένοντας ‘’υπομονετικά’’ το κλείσιμο της 1ης Αξιολόγησης" αναφέρει ο Νίκος Καυκάς.

Θα αποφύγουμε τις προβλέψεις για την καταληκτική ημερομηνία του τέλους του συγκριμένου "μαρτυρίου", καθώς δεν επιθυμούμε να επαναλάβουμε το λάθος μας.

Παρά ταύτα, εκτιμούμε ότι το θετικό σενάριο θα ωθήσει την Αγορά μας στην περιοχή των 650 - 700 μονάδων, όταν αυτό πιστοποιηθεί, με ανάλογη αποκλιμάκωση του 10ετούς ομολόγου, ενδεχομένως μέχρι περίπου τα επίπεδα των 750 μονάδων βάσης. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες όπως Dow και DAX βρίσκονται σε κρίσιμα σημεία, έχοντας ολοκληρώσει μια ανοδική αντίδραση από τα χαμηλά του Γενάρη, και με την συμπεριφορά της Κινεζικής Αγοράς να παραμένει στο επίκεντρο, η πορεία του Χ.Α. νομοτελειακά θα συσχετιστεί εκ νέου με εκείνη των Διεθνών Αγορών.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ, "δυνατότητα για μεγάλες αποδόσεις από το Ελληνικό ταμπλώ υφίσταται, αλλά απέχει αρκετά από το να μετατραπεί σε υπολογίσιμη πιθανότητα όσο δεν ικανοποιούνται οι βασικές προϋποθέσεις, όπως πολιτική σταθερότητα, επενδύσεις και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον" (!)

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο Ιαπωνικός Nikkei (-0,37%) και τα μεγαλύτερα κέρδη ο Ινδικός Sensex 30 (+1,91%).

Επιφυλακτικότητα και ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, ενώ με απόλυτα οριακές απώλειες κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτη υποχώρηση για το US Oil, μικρά κέρδη για Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία, την βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη από το 2009 εμφάνισε η Κίνα το α' τρίμηνο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,7% το α' τρίμηνο του έτους, από 6,8% το δ' τρίμηνο του προηγούμενου έτους, όσο ανέμεναν οι αναλυτές.

Τα Κινεζικά Χρηματοοικονομικά Ιδρύματα χορήγησαν 1,37 τρισ. γουάν ($211,3 δισ.) σε νέα δάνεια τον Μάρτιο, από 726,6 δισ. γουάν τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" τοποθετούσαν τα νέα δάνεια στα 1,1 τρισ. γουάν.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, οι Εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1% στα 163,5 δισ ευρώ, ενώ οι Εισαγωγές ενισχύθηκαν 2% στα 144,4 δισ ευρώ, διαμορφώνοντας το εμπορικό πλεόνασμα στα 19,0 δισ ευρώ από 20 δισ ένα χρόνο νωρίτερα.

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εκτινάχθηκε τον Απρίλιο ο δείκτης της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Περιοχή της Νέας Υόρκης. Ειδικότερα, ενισχύθηκε στις 9,6 μονάδες τον Απρίλιο από 0,6 τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της New York Fed. Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του "MarketWatch" τοποθετούσαν τον δείκτη στις 3,0 μονάδες.

Επιβράδυνε τον Μάρτιο η βιομηχανική παραγωγή υποχωρώντας 0,6% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η Federal Reserve. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή έχει υποχωρήσει στους έξι από τους τελευταίες επτά μήνες. Για το α΄ τρίμηνο, υποχώρησε με ετήσιο ρυθμό 2,2%.

Στο μεταξύ, η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας υποχώρησε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 74,8% τον Μάρτιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" έκαναν λόγο για μικρότερη πτώση της παραγωγής κατά 0,1% τον Μάρτιο, ενώ τοποθετούσαν την παραγωγική ικανότητα στο 75,3%.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διολίσθησε τον Απρίλιο στις 89,7 μονάδες από 91 τον Μάρτιο. Ήταν η τέταρτη διαδοχική μηνιαία πτώση. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθεί στις 92 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα 20,60 ευρώ, από 18,5 πριν, αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Folli Follie η Eurobank Equities, διατηρώντας τη σύσταση "Buy". H χρηματιστηριακή αναφέρει ότι η εταιρεία θα συνεχίσει την επέκτασή της μέσω του ανοίγματος 30 - 50 καταστημάτων ανά έτος, τα επόμενα χρόνια. Η έμφαση παραμένει στην Ασία και κυρίως στην Κίνα.

Στα 1,10 ευρώ, από 1,40 πριν, μειώνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Intralot η IBG σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "neutral". Αναφέρει πως η διοίκηση της εταιρΕίας έχει θέσει νέo στρατηγικό "δόγμα" σε εφαρμογή. Αυτό περιλαμβάνει την δημιουργία ισχυρών συνεργασιών σε Τοπικές Αγορές.

Από εκεί και πέρα και επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 574,27 μονάδες (+4,77%), μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 574,99 (+4,91%) και τελικά έκλεισε στις 574,73 μονάδες με ημερήσια κέρδη 4,86%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 91 εκατ. από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ). Διακινήθηκαν, συνολικά, 179270308 τίτλοι, από τους οποίους οι 141243377 αφορούσαν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από τις μετοχές του 25αρη, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Viohalco, Motor Oil, Lamda Development.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 33 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Καμία αλλαγή, όσον αφορά την "σειρά αφίξεως" στην πρώτη τετράδα κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: ΕΕΕ (6,781 δισ), ΟΤΕ (3,847 δισ), Alpha Bank (3,058 δισ) και Εθνική (2,423 δισ ευρώ).

---ΧΠΑ

Με έντονα ανοδική συνεδρίαση, ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ τα "stop loss" και το "short covering" εκτόξευσαν τις συναλλαγές, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (106.932 συμβόλαια).

Στα 15.446 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15.812, 5.111 για τον Απρίλιο, 10.403 για τον Μάιο και 298 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα, 158,25) κινήθηκε μεταξύ 142,5 και 161,75 μονάδων, γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,75%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 Alpha Bank, 40.000 MIG, 31.200 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (924), Alpha Bank (16.833), Eurobank (8.752), Πειραιώς (36.939), Εθνική (29.304), MIG (11.951), ΟΤΕ (543), ΓΕΚ (104), ΟΠΑΠ (699), Ελλάκτωρα (100), Ελ. Πετρέλαια (186), Μυτιληναίο (130), ΕΧΑΕ (180).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap υποχώρησε στο 44% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν αισθητά αυξημένη στα 1.152 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.070 αγοράς και 82 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.220.532 τεμ.). Πειραιώς (2.210.343 τεμ.), Alpha Bank (2.447.600 τεμ.) και Eurobank (1.164.795 τεμ.), ΔΕΗ (1.177.524 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 10 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Μαϊου, με τιμή εξάσκησης τα 5,60 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v