Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανάσα» για αγορές και Ευρώπη η επικράτηση Μακρόν

Ο κεντρώος υποψήφιος παρουσιάζεται ως το απόλυτο φαβορί στη μονομαχία με τη Μαρί Λεπέν. Ελάβε στήριξη από Φιγιόν και Αμόν στη μάχη κατά του «λαϊκισμού». Ψήφο κατά της παγκοσμιοποίησης ζητά η υποψήφια της ακροδεξιάς.

«Ανάσα» για αγορές και Ευρώπη η επικράτηση Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν θα βρεθούν αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την προεδρία της Γαλλίας, μετά τον πρώτο εκλογικό γύρο που άφησε τα κόμματα του κατεστημένου «άφωνα»  και τους ψηφοφόρους να επιλέξουν μεταξύ ριζικά αντίθετων οραμάτων για τη χώρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο των Εσωτερικών στη Γαλλία, τα τελικά αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών διαμορφώνονται ως εξής: Εμανουέλ Μακρόν 23,75%, Μαρίν Λεπέν 21,53%, Φρανσουά Φιγιόν 19,91%, Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64%.

«Σε ένα χρόνο αλλάξαμε την εικόνα της γαλλικής πολιτικής», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν μπροστά στους ενθουσιώδεις υποστηρικτές του.

«Θέλω να είμαι ο πρόεδρος των πατριωτών απέναντι στην απειλή των λαϊκιστών», είπε ο κεντρώος προεδρικός υποψήφιος, που εξέφρασε την επιθυμία να συγκροτήσει μία πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει με νέα πρόσωπα.

«Ακουσα τις επιθυμίες σας για την πραγματική αλλαγή... θα μεταφέρω τη φωνή της ελπίδας για τη χώρα μας και την Ευρώπη», είπε δηλώνοντας ότι έχει τη βούληση να δώσει νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο.

Η νίκη του Μακρόν καθησυχάζει στους επενδυτές, με τα χρηματιστήρια της Ευρώπης κάνουν ράλι: Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης αγγίζει νέο ιστορικό υψηλό και ο  δείκτης CAC του Παρισιού καταγράφει κέρδη 4,5%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 ετών, ενώ ο ιταλικός δείκτης FTMIB κινείται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2016. 

Τα μεγαλύτερα κέρδη εμφανίζουν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, καθώς υποχωρούν οι φόβοι για "Frexit", με τον Stoxx Europe Banks να ενισχύεται κατά περίπου 4,5% και τις μετοχές των Commerzbank, BNP Paribas, Societe Generale, Unicredit να καταγράφουν κέρδη που ξεπερνούν και το 8%.

Την ίδια ώρα, αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων -εξαιρουμένων των γερμανικών, που κινούνται ανοδικά καθώς οι επενδυτές βλέπουν τώρα αυξημένες πιθανότητες η ΕΚΤ να αποφασίσει αύξηση των επιτοκίων της στις αρχές του 2018- με του γαλλικού 10ετούς να υποχωρεί κάτω από το 0,8%, προς το 0,75%. 

Αντιθέτως, καθώς επέστρεψε η διάθεση των επενδυτών για τοποθετήσεις σε τίτλους υψηλότερου κινδύνου, ο χρυσός υποχωρεί κατά περίπου 1,3%, στα 1.272,50 δολάρια η ουγκιά.

Η νίκη του κεντρώου υποψήφιου δείχνει να ικανοποιεί -για την ώρα- και τους Ευρωπαίους εταίρους της Γαλλίας, παρά το γεγονός πως στις 7 Μαΐου θα έρθει αντιμέτωπος με την επικεφαλής της ακροδεξιάς. Και αυτό διότι οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών έδειχναν πως ο κ. Μακρόν θα κέρδιζε την αντιευρωπαία κα Λεπέν με μεγαλύτερο περιθώριο σε σχέση με τους άλλους δύο υποψήφιους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρησαν τον κ. Μακρόν και του ευχήθηκαν «καλή τύχη» για τον β’ γύρο των εκλογών.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες, οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα πρέπει να περιμένουν μια πολύ φορτισμένη προεκλογική εκστρατεία, κατά την οποία θα τους ζητηθεί να επιλέξουν μεταξύ δύο εκ διαμέτρου αντίθετων οραμάτων για τη Γαλλία και για τη θέση της χώρας στον κόσμο: να διαλέξουν μεταξύ του οράματος του κ. Μακρόν για εναγκαλισμό της παγκοσμοποιίησης, του οικονομικού εκσυγχρονισμού και της ευρωπαϊκής ενοποίησης, και του οράματος της κας Λεπέν για προστατευτισμό, επιστροφή των εθνικών συνόρων και αποχώρηση από το ευρώ.

«Το σύστημα προσπάθησε με όλα τα μέσα να καταπνίξει τη μεγάλη πολιτική συζήτηση που θα έπρεπε να αποτελέσουν αυτές οι εκλογές», δήλωσε η κα Λεπέν. «Αυτή η μεγάλη συζήτηση θα λάβει τώρα χώρα. Οι Γάλλοι πρέπει τώρα να αδράξουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Η άγρια παγκοσμιοποίηση θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό μας».

Μακρόν: Γυρνάμε σελίδα

«Σήμερα γυρνάμε μία σελίδα στη γαλλική πολιτική ζωή», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Οι Γάλλοι εξέφρασαν την επιθυμία για ανανέωση. Η λογική μας βρίσκεται πλέον στη συσπείρωση, που θα συνεχίσουμε μέχρι τις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, 39 ετών, που παραιτήθηκε τον Αύγουστο από την κυβέρνηση για να ιδρύσει το δικό του πολιτικό κίνημα.

Λεπέν: Βγάλτε με πρόεδρο για να απελευθερώσω τη Γαλλία

Στις πρώτες δηλώσεις της η Μαρίν Λεπέν εξέφρασε την ικανοποίηση για το αποτέλεσμα και την ευγνωμοσύνη της προς τον γαλλικό λαό, τον οποίο κάλεσε να τη στηρίξει στον δεύτερο γύρο.

Οι πρώτες δηλώσεις της Μαρίν Λεπέν:

«Με ταπεινότητα εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου. Το πρώτο βήμα για να φτάσουμε στο προεδρικό Μέγαρο έχει γίνει. Έχω μεγάλη ευθύνη για την ενότητα, την ασφάλεια και την ανεξαρτησία του γαλλικού έθνους. Μιλάμε για πράξη γενναιότητας.

Το σύστημα, με όλα τα μέσα, προσπάθησε να έχει ρόλο σε αυτή τη μονομαχία. Επιτέλους θα έχουμε τη δική μας φωνή. Το διακύβευμα των εκλογών είναι η παγκοσμιοποίηση. Είτε θα επιλέξετε τη Γαλλία των εθνικών συνόρων, έχετε επιλογή να αλλάξετε τα πάντα. Ώρα να ελευθερώσουμε τους Γάλλους πατριώτες.

Είμαι η υποψήφια του λαού. Καλώ τους Γάλλους πατριώτες να βγουν από τα δικά τους καταφύγια, να μας δείξουν το μέλλον, να υπερασπιστούμε το μέλλον της χώρας. Καλώ όλους να ενωθούν, να συνταχθούν μαζί μας. Ζήτω ο γαλλικός λαός, ζήτω η γαλλική Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία».

Ηττήθηκε το παλιό πολιτικό σύστημα

Λιγότερο από έναν χρόνο μετά τον σχηματισμό ενός νέου κόμματος, του En Marche!, ο ανεξάρτητος κεντρώος βοήθησε ώστε να «σπάσει» το πολιτικό «καλούπι», καθώς για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 50 χρόνια, κανένας υποψήφιος κατεστημένου κόμματος δεν θα είναι παρών στον δεύτερο γύρο.

Η νίκη του κ. Μακρόν, εν μέρει λόγω της ψήφου των μετριοπαθών κεντροδεξιών, πιθανότατα θα επιταχύνει τη διάλυση των Σοσιαλιστών, ενός εκ των δύο παραδοσιακών κυβερνώντων κομμάτων. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Μπενουά Χαμόν, κέρδισε ένα εξευτελιστικό 6%.

Οι εκλογές ήταν επίσης μια επώδυνη ήττα για τον κ. Φιγιόν -φαβορί κάποτε-, η προεκλογική εκστρατεία του οποίου αμαυρώθηκε από τις κατηγορίες για υπεξαίρεση. «Είμαι υπεύθυνος. Αυτή η ήττα είναι δική μου και μόνο δική μου», είπε σε υποστηρικτές του.

Ο κ. Μακρόν, ο οποίος επιμένει πως δεν είναι ούτε δεξιός ούτε αριστερός, είναι ένας ομολογημένος φιλοευρωπαίος, η πλατφόρμα του οποίου συνδυάζει μέτριες φιλοεπιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις με κοινωνική προστασία σκανδιναβικού στιλ. Σε αντίθεση με κάποιους από τους ακραίους υποψήφιους, ο ίδιος τάσσεται υπέρ των ανοικτών αγορών, της ελεγχόμενης μετανάστευσης και ενός κεντρικού ρόλο για τη Γαλλία στην καρδιά της ΕΕ.

Ο κ. Μακρόν θα πρέπει τώρα να πείσει τους συντηρητικούς και τους αριστερούς, που βλέπουν με καχυποψία τη σοσιαλφιλελεύθερη τάση του και το υπόβαθρό του ως οικονομικού συμβούλου και υπουργού Οικονομίας υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Μια χαμηλή συμμετοχή στον β’ γύρο των εκλογών θα μπορούσε να είναι προς όφελος της κ. Λεπέν.

Στηρίζουν Μακρόν στον β' γύρο Φιγιόν και Αμόν

Ο δεξιός ηγέτης Φρανσουά Φιγιόν με δήλωσή του παραδέχτηκε την ήττα του και δήλωσε ότι στηρίζει την υποψηφιότητα Μακρόν στον β' γύρο. «Η αποχή δεν είναι επιλογή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν δεν έδωσε επίσημη γραμμή στήριξης σε κάποιον από τους δύο υποψήφιους. «Οταν γίνουν γνωστά τα επίσημα αποτελέσματα, θα τα σεβαστούμε. Οι ψηφοφόροι μας θα πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους ποιο είναι το καθήκον τους», δήλωσε. 

Εν τω μεταξύ, ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν κάλεσε τους ψηφοφόρους να νικήσουν το Εθνικό Μέτωπο, ψηφίζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον Εμανουέλ Μακρόν.

Και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Πιερ Ραφαρέν καλεί όλους τους δημοκράτες να συσπειρωθούν γύρω από τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο ακροαριστερός κ. Μελανσόν αρνήθηκε από την πλευρά του χθες το βράδυ να παραδεχθεί την ήττα του ή να στηρίξει τον κεντρώο υποψήφιο έναντι της ακροδεξιάς υποψήφιας, λέγοντας πως θα περιμένει για το επίσημο αποτέλεσμα του υπουργείου Εσωτερικών.

Πρωτιά Μακρόν στα exit polls

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το France 24 και η Ipsos, πρώτος έρχεται ο Μακρόν με 23,7% και ακολουθεί η Μαρίν Λεπέν με 21,7%. Τρίτος έρχεται ο Φιγιόν ενώ ακολουθεί ο Μελανσόν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IfopOpinion για το Paris Match, ο Μακρόν λαμβάνει 23,8% και η Λεπέν 21,6%, με τον Φιγιόν στο 20,3% και τον Μελανσόν στο 19,6%. 

 

Γύρω στο 20% η αποχή

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία κινήθηκε στο 78,23%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. 

Σύμφωνα με δύο έρευνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίτερα, το τελικό ποσοστό της αποχής στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 20%. Η έρευνα του Harris Interactive προβλέπει αποχή στο 21,5%, ενώ έρευνα του Ifop-Fiducial για το Paris Match και το CNews τοποθετούν την αποχή στο 19%. Η αποχή που καταγράφηκε στην αντίστοιχη ψηφοφορία του 2012 ήταν 20,52%.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας, που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v