Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BBG: Στο μακροπρόθεσμο ελληνικό χρέος στρέφονται οι επενδυτές

Ξένοι οίκοι προσπαθούν να μετακυλίσουν θέσεις από βραχυπρόθεσμα σε μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα. Ενδιαφέρον υπάρχει όπως και προσδοκία για υπεραξίες, αλλά δεν εμφανίζονται πωλητές στο σύστημα!

BBG: Στο μακροπρόθεσμο ελληνικό χρέος στρέφονται οι επενδυτές

Οι επενδυτές αυξάνουν τις λήξεις στις τοποθετήσεις τους σε ελληνικά ομόλογα, καθώς γίνονται πιο αισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές της χώρας, αφότου οι πιστωτές συμφώνησαν στη διάσωση, μεταδίδει το Bloomberg.

Η πρόσφατη συμφωνία από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης έδωσε τέλος σε εικασίες μηνών σχετικά με το αν η Ελλάδα θα κατάφερνε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου και πυροδότησε ένα ράλι στο χρέος της χώρας την Παρασκευή. Οι PGIM Fixed Income και Greylock Capital Mgmt επιδιώκουν να παρατείνουν τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικό χρέος, ενώ η Citigroup θεωρεί τις αποδόσεις «πολύ ελκυστικές» σε σύγκριση με άλλα τοπικά περιουσιακά στοιχεία.

«Αν τα πράγματα πάνε καλά, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για άνοδο», τόνισε ο Mike Collins της PGIM, που ήδη έχει στην κατοχή της κάποια από τα ομόλογα της χώρας με μικρές λήξεις. «Καθώς χάνουμε έκθεση σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα, αναζητούμε ευκαιρίες για να προσθέσουμε ίσως και πάλι κάποια έκθεση σε πιο μακροπρόθεσμους τίτλους», πρόσθεσε.

Η Greylock, η οποία επενδύει σε υποτιμημένα, υποβαθμισμένα περιουσιακά στοιχεία με υψηλές αποδόσεις, χρησιμοποίησε τις πρόσφατες κινήσεις των τιμών για να βγει από το βραχυπρόθεσμο χρέος και να μετατοπιστεί σε ελληνικά ομόλογα μεγαλύτερων λήξεων και μετοχές τραπεζών. «Αυτά που ανακοινώθηκαν σαφέστατα ευνοούν αυτού του είδους τις συναλλαγές», εξήγησε ο Diego Ferro, υπεύθυνος στην εταιρία για τις επενδύσεις, με έδρα στη Νέα Υόρκη.

Ελάχιστο trading

Οι αποδόσεις του δεκαετούς χρέους παρέμειναν αμετάβλητες τη Δευτέρα στο 5,69%, κοντά στα χαμηλότερά τους εδώ και ένα μήνα. Όπως θεωρεί ο Zoeb Sachee της Citigroup, η απόδοση και πάλι είναι συγκριτικά ευνοϊκή. Οι αποδόσεις των πορτογαλικών και των ιταλικών ομολόγων είναι περίπου στο 2,89% και 1,95% αντίστοιχα.

«Δεν μπορείς να αποκλείσεις την πιθανότητα η Ελλάδα να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στην αγορά ομολόγων όταν έρθει η ώρα», υπογράμμισε ο Sachee και πρόσθεσε: «Αναμένω άνοδο στη ζήτηση από το εξωτερικό για τα ελληνικά ομόλογα».

Και πάλι, οι συναλλαγές ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων παραμένουν ελάχιστες. Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν πως οι συναλλαγές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΑΤ ανήλθαν συνολικά στα έξι εκατ. ευρώ αυτό τον μήνα μέχρι τις 9 Ιουνίου, έναντι 104 εκατ. ευρώ τον Μάιο. Αυτό αποτελεί υποχώρηση από το peak των 136 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο του 2004, ενώ ο ετήσιος όγκος των 519 εκατ. ευρώ πέρυσι ήταν ο μικρότερος τουλάχιστον από το 2001.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι όσοι έχουν ελληνικό χρέος στην κατοχή τους δεν είναι πρόθυμοι να μειώσουν τις τοποθετήσεις τους, σύμφωνα με δύο traders στην Αθήνα που επικαλείται ως πηγές το Bloomberg. Παρότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά του χρέους σε όλο το μήκος της καμπύλης, η προσφορά είναι ελάχιστη, ιδιαίτερα για βραχυπρόθεσμο χρέος. Λογαριασμοί από το εξωτερικό που προσπαθούν να αγοράσουν, αναφέρουν πως κάποιες φορές δεν τους εμφανίζεται καν τιμή, διότι κανείς δεν θέλει να πουλήσει, πρόσθεσαν αυτά τα άτομα.

«Είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων πριν το καλοκαίρι του 2018, για να αποφευχθεί ένα τέταρτο πακέτο διάσωσης», επεσήμανε ο Carsten Hesse, οικονομολόγος στην Berenberg. Είναι «πιθανό οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να υποχωρήσουν κι άλλο και να περιορίσουν το χάσμα σε σχέση με τις αποδόσεις των πορτογαλικών και των κυπριακών ομολόγων», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v