Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραμπ: «Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και εύκολα κερδίζονται»

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωσή του για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ο Αμερικανός πρόεδρος «ξαναχτύπησε», γράφοντας σε tweet του πως «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί».

Τραμπ: «Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και εύκολα κερδίζονται»

Όταν χάνουμε δισεκατομμύρια δολάρια από το εμπόριό μας με σχεδόν κάθε χώρα, τότε «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και εύκολα κερδίζονται», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. 

 

«Όταν μια χώρα (ΗΠΑ) χάνει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια από το εμπόριο με σχεδόν κάθε χώρα με την οποία έχει συναλλαγές, οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και εύκολα κερδίζονται. Παράδειγμα, όταν είμαστε μείον $100 δισ. με μια συγκεκριμένη χώρα και κάνουν εξυπνάδες, σταματήστε το εμπόριο -εμείς κερδίζουμε. Είναι εύκολο!», γράφει στην ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Λίγο αργότερα, επανήλθε με νέα tweets κάνοντας λόγο για ανάγκη προστασίας της πατρίδας και των εργαζόμενων, για ένα τεράστιο εμπορικό έλλειμμα και για την εισαγωγή ενός «φόρου αμοιβαιότητας».

«Η βιομηχανία χάλυβα δεν είναι σε καλή φόρμα. Αν δεν έχεις χάλυβα, δεν έχεις χώρα!», τόνισε σε μήνυμα του.

Στη συνέχεια έγραψε νέο μήνυμα: 

«Όταν μια χώρα Φορολογεί τα εισαγόμενα προϊόντα μας με ας πούμε 50% και εμείς φορολογούμε το ίδιο προϊόν που έρχεται στη χώρα μας με ΜΗΔΕΝ, αυτό δεν είναι δίκαιο ή έξυπνο. Θα ξεκινήσουμε σύντομα ΦΟΡΟΥΣ ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ώστε να χρεώνουμε το ίδιο πράγμα όσο μας χρεώνουν και αυτοί. Εμπορικό Έλλειμμα $800 Δισ.- δεν έχουμε επιλογή!»


Χθες ο Τραμπ είχε ανακοινώσει πως θα επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, προκειμένου να προστατεύσει τους Αμερικανούς παραγωγούς, αν και ο Λευκός Οίκος λίγο αργότερα ανέφερε πως δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα οι λεπτομέρειες.

Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου για την επιβολή δασμών προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία -ιδιαίτερα στους μεγάλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ-, με την Ευρώπη, την Κίνα και άλλες χώρες να προειδοποιούν για τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε την επιβολή δασμών «κατάφωρη παρέμβαση», που αντιστοιχεί σε προστατευτισμό, λέγοντας πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής δικών της δασμών ως «απάντηση». Απέφυγε να μιλήσει για αντίποινα, αλλά αναφέρθηκε σε αντίμετρα που θα είναι σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ήδη, η σουηδική εταιρεία Electrolux, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιχείρηση ηλεκτρικών οικιακών ειδών, ανακοίνωσε ότι βάζει σε αναμονή προγραμματισμένη επένδυση ύψους 250 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών.

Ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας δήλωσε πως τα μέτρα κινδυνεύουν να προκαλέσουν αντίποινα από άλλες οικονομίες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ η Κίνα προειδοποίησε πως θα πληγεί το παγκόσμιο εμπόριο, αν και άλλες χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ. 

«Οι βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου όλων των χωρών αντιμετωπίζουν δυσκολίες», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, συμπληρώνοντας πως «η Κίνα απευθύνει έκκληση στις ΗΠΑ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στη χρήση μέτρων προστατευτισμού στο εμπόριο, να σεβαστούν τους πολυμερείς εμπορικούς κανόνες και να κάνουν μια θετική συνεισφορά στη διεθνή εμπορική τάξη». 

Η Νότια Κορέα, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας χάλυβα προς τις ΗΠΑ μετά τον Καναδά και τη Βραζιλία, είπε πως θα συνεχίσει να μιλά με Αμερικανούς αξιωματούχους μέχρις ότου οριστικοποιηθούν τα σχέδια της Ουάσινγκτον. «Για εμάς, το χειρότερο σενάριο ήταν ένας δασμός 54%», σχολίασε στο Reuters αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εμπορίου. Ωστόσο, αν περάσει η πρόταση Τραμπ για δασμούς 25% στον χάλυβα, «και πάλι θα επηρεάσει τις εξαγωγές χάλυβά μας προς τις ΗΠΑ».

Άλλοι, πάντως, βλέπουν πιο… χαλαρά την ανακοίνωση Τραμπ. Η κορυφαία τουρκική χαλυβουργία Borusan Holding, δια στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της, είπε πως εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης της μονάδας της στις ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι ο έκτος μεγαλύτερος εξαγωγέας χάλυβα προς τις ΗΠΑ. Η αντίδρασή της ήταν σχετικά αισιόδοξη, με την Borusan να δηλώνει πως θα ενισχύσει τις αμερικανικές δραστηριότητές της, ενώ ο Τουρκικός Σύνδεσμος Εξαγωγέων Χάλυβα είπε πως η χαμηλότερη βάση κόστους της θα βοηθήσει τις εξαγωγές χάλυβα να παραμείνουν ανταγωνιστικές, ακόμα και μετά την επιβολή των δασμών.

Ο Τραμπ μπορεί να πιστεύει πως οι δασμοί θα προστατεύσουν τις αμερικανικές θέσεις εργασίας, ωστόσο πολλοί οικονομολόγοι λένε πως οι επιπτώσεις των αυξήσεων στις τιμές για τους χρήστες χάλυβα και αλουμινίου -όπως είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι πετρελαϊκές βιομηχανίες- θα καταστρέψουν περισσότερες θέσεις απ' όσες θα δημιουργηθούν από την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές.

Οι φόβοι για κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο πυροδότησαν νέο sell-off στη Wall Street χθες, που πέρασε από νωρίς τόσο στα ασιατικά χρηματιστήρια όσο και στα ευρωπαϊκά, πλήττοντας κυρίως τις μετοχές των χαλυβουργιών και των κατασκευαστών που προμηθεύουν τις αμερικανικές αγορές.

Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς χάλυβα προς τις ΗΠΑ

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής χάλυβα του κόσμου, καθώς το 2017 αγόρασε 35,6 εκατομμύρια τόνους του υλικού αυτού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Reuters, οι μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής χάλυβα προς τις ΗΠΑ, με το αντίστοιχο ποσοστό συνολικών αμερικανικών εισαγωγών του μετάλλου, είναι οι εξής:

1. Καναδάς 16,7%
2. Βραζιλία 13,2%
3. Νότια Κορέα 9,7%
4. Μεξικό 9,4%
5. Ρωσία 8,1%
6. Τουρκία 5,6%
7. Ιαπωνία 4,9%
8. Γερμανία 3,7%
9. Ταϊβάν 3,2%
10. Κίνα 2,9%
11. Ινδία 2,4%

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v