Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συνταγή ανάπτυξης «χωρίζει» Τσακαλώτο-Στουρνάρα

Τη διαφορετική οπτική τους για το πώς θα προέλθει η ανάπτυξη κατέθεσαν Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Στουρνάρας. O ρόλος της αποταμίευσης και πότε ειπώθηκε η ατάκα «θα τρίζουν τα κόκαλα των αποθανόντων καθηγητών σου».

Η συνταγή ανάπτυξης «χωρίζει» Τσακαλώτο-Στουρνάρα

Στις διαφορές επί του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης και όχι περί της ύπαρξης ή μη πιστοληπτικής γραμμής και καθαρής εξόδου από το μνημόνιο περιορίστηκε η αποψινή συζήτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα στη διάρκεια παρουσίασης μελέτης του ΙΟΒΕ για τα χρηματοδοτικά εργαλεία και το αναπτυξιακό πρότυπο.

Το ότι δεν θα γινόταν τέτοια αναφορά το προεξόφλησε ο κ. Τσακαλώτος όπου αστειευόμενος, πρότεινε στους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν, γιατί τέτοιο θέμα δεν θα προέκυπτε. Ωστόσο, στην εξέλιξη της συζήτησης, προέκυψε διαφωνία μεταξύ των δύο ανδρών, αναφορικά με το ρόλο των Αναπτυξιακών Τραπεζών στην οικονομία, αλλά και για το ρόλο της ιδιωτικής αποταμίευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, για να επανέλθει η οικονομία σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης και σε επίπεδα της τάξεως άνω του 2% θα πρέπει να αυξηθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις, η ιδιωτική αποταμίευση και να αξιοποιηθούν οι πόροι του ασφαλιστικού συστήματος (πρώτος πυλώνας).

Η αναφορά του διοικητή της ΤτΕ, για το ρόλο της ιδιωτικής αποταμίευσης προκάλεσε το μειδίασμα του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος παίρνοντας τα λόγο είπε, ότι θα τρίζουν τα κόκκαλα των αποθανόντων καθηγητών του κ. Στουρνάρα και όσοι είναι εν ζωή θα πέφτουν από τον 5ο όροφο, με την άποψη ότι η ιδιωτική αποταμίευση μπορεί να στηρίξει μια οικονομία που μόλις βγήκε από την ύφεση. Αν δεν υπάρξει ιδιωτική κατανάλωση, πώς μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις, σημείωσε σκωπτικά ο υπουργός, λέγοντας μάλιστα ότι έχει στα χέρια του κείμενα που κ. Στουρνάρα που αναφέρουν τα αντίθετα.

Νωρίτερα, ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι μη συστημικές τράπεζες στην χρηματοδότηση της οικονομίας (συνεταιριστικές και η υπό σύσταση αναπτυξιακή), τόνισε, ότι ο Γιάννης Στουρνάρας από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, δεν έδωσε τη σημασία που θα έπρεπε στις τράπεζες αυτές.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Τσακαλώτος, παραδέχτηκε ότι το αναπτυξιακό σχέδιο έχει καθυστερήσει να παρουσιαστεί, τονίζοντας ότι όταν μια χώρα βρίσκεται σε ύφεση και έχει απωλέσει το 25% του ΑΕΠ, υπάρχει κοινωνική κρίση και βρίσκονται σε εξέλιξη αξιολογήσεις, τότε είναι εκ των πραγμάτων φυσιολογικό να δίνεται βαρύτητα στα επείγοντα θέματα και να μένουν πίσω τα μεσομακροπρόθεσμα.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε μια ισόρροπη, βιώσιμη κοινωνική ανάπτυξη, τονίζοντας ότι θα δοθεί έμφαση στους τομείς που η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, ενώ διαφώνησε με τον διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα που ανέφερε ότι χρειαζόμαστε πλέον κάθε είδους επένδυση. Στην ίδια γραμμή, με τον υπουργό, κινήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος του ΧΑΑ, Σωκράτης Λαζαρίδης.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε και τη σημασία που έχει η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή οικονομία για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τόνισε ότι πλέον το κλίμα έχει αλλάξει οριστικά. «Πλέον τα πράγματα είναι διαφορετικά και είμαι αισιόδοξος» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και ανέφερε ότι βλέπει τεράστια διαφορά από τους επενδυτές. «Πλέον δεν ρωτούν πότε θα κλείσει η αξιολόγηση αλλά που επενδύσουν».

Αναφορικά το τι θα γίνει με το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος (σ.σ. χωρίς να ερωτηθεί) ανέφερε ότι «αυτό που θα γίνει στο τέλος με το χρέος, είναι ότι θα μετατραπούμε από μια χώρα υπερβολικό χρέος, σε μια κανονική ευρωπαϊκή υπερχρεωμένη χώρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v