Ανεβάζουν την πίεση Μητσοτάκης – Γεννηματά για εκλογές

Τα επιχειρήματα, οι κόντρες και οι τακτικές των δύο πλευρών. Διάσταση απόψεων στο Κίνημα Αλλαγής για το πότε πρέπει να στηθούν οι κάλπες. Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας και τι εκτιμούν για τις πολιτικές εξελίξεις Λεβέντης και Κουτσούμπας.

Ανεβάζουν την πίεση Μητσοτάκης – Γεννηματά για εκλογές

Ψηλά στον δημόσιο διάλογο βρίσκεται πλέον το θέμα των εκλογών και, ανεξάρτητα από το πότε αυτές θα γίνουν τελικά, είναι δεδομένο ότι η χώρα τελεί ήδη σε άτυπη προεκλογική περίοδο και η συγκεκριμένη συζήτηση θα κορυφώνεται ολοένα και περισσότερο με φόντο τις κάλπες.

Η κυβέρνηση επιμένει στα περί εξάντλησης της τετραετίας, ενώ από την άλλη πλευρά άμεση επίσπευση της διαδικασίας ζητούν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η Φώφη Γεννηματά, ιδιαίτερα έντονα τις τελευταίες μέρες.

Σε αντίθεση πάντως με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ένας εκ των βασικών εταίρων της στο Κίνημα Αλλαγής, το Ποτάμι, δεν έχει την ίδια άποψη, θεωρώντας ότι αυτή τη στιγμή οι προτεραιότητες της χώρας είναι άλλες, την ίδια στιγμή που τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εξαντλήσει τη θητεία της και θα αναγκαστεί να προσφύγει νωρίτερα στις κάλπες.

Σε κάθε δημόσια εμφάνιση του πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει ότι «η αντίστροφη μέτρηση για να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά έχει αρχίσει», καλώντας παράλληλα τα στελέχη της ΝΔ σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα και εγρήγορση. Εκτιμά πως ο Αλέξης Τσίπρας «έχει τελειώσει πια», αν και -όπως λέει- δεν θέλει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές λόγω της αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ από τους πολίτες, αλλά επειδή αυτοί εμπιστεύονται ξανά τη ΝΔ.

Κατά την Πειραιώς, ως το κόμμα «με την μεγαλύτερη δυναμική και ως αυριανή κυβέρνηση», θα πρέπει να είναι αυτοί που θα χαράξουν την ατζέντα του πολιτικού βίου και «ως υπεύθυνη δύναμη δεν πρόκειται να αφήσουμε τη χώρα να συνεχίσει τον κατήφορο». Ταυτόχρονα, βλέπουν τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να πολώνουν ακόμα περισσότερο το κλίμα και να «διχάζουν» τη χώρα, κάτι στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, δεν θέλει να ακολουθήσει. Στο πλαίσιο αυτό, θέλει να αφιερώνει στον δημόσιο λόγο του όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στο θετικό αφήγημα του κόμματός του και στο κυβερνητικό πρόγραμμα με το οποίο θα πορευτεί η χώρα στην μεταμνημονιακή εποχή.

Τρεις παράγοντες

Από τη πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά τις τελευταίες μέρες έχει σκληρύνει την αντιπολιτευτική της ρητορική και ζητά μετ’ επιτάσεως την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Η στρατηγική αυτή φέρεται να αποφασίστηκε σε πρόσφατη σύσκεψη με το επιτελείο της, λαμβάνοντας υπόψιν τρεις βασικά παράγοντες: Ο πρώτος έχει να κάνει με την εξωστρέφεια του κινήματος και την βούληση αυτό να μην ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, αλλά να εμφανίζεται ως βασικός πυλώνας σταθερότητας του πολιτικού μας συστήματος. Ο δεύτερος παράγοντας σχετίζεται με το δόγμα των «ίσων αποστάσεων» που θέλει να κρατήσει από τους δύο «μεγάλους» και με βάση τις τελευταίες κατηγορίες σε βάρος της ότι «φλερτάρει» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Γεννηματά θέλησε να τα διαψεύσει άμεσα, διαλύοντας κάθε υπόνοια σχετικών σεναρίων και κλείνοντας -τουλάχιστον προς ώρας- κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα. Το τρίτο (αλλά όχι λιγότερο σημαντικό) δεδομένο που έλαβαν υπόψιν στο Κίνημα Αλλαγής είναι ότι, αν αργήσουν οι εκλογές, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ανεξαρτήτως εάν αυτή είναι «καθαρή» ή όχι, και το κοινό στο οποίο κυρίως θα απευθυνθεί είναι αυτό που έχει βάλει στο στόχαστρο και η κ. Γεννηματά.

Η κοινή δεξαμενή ψηφοφόρων προφανώς κάνει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. να προσαρμόσουν αναλόγως την στρατηγική τους και σίγουρα η Φώφη Γεννηματά σε καμία περίπτωση δεν θέλει να εμφανίζεται ως «ουρά» του μείζονος κυβερνητικού εταίρου. Τη δική της σημασία πάνω σε αυτό το θέμα έχει η αναφορά στην χθεσινή ανακοίνωση του Κινήματος στην «ψευδαίσθηση του κ. Τσίπρα ότι θα μπορέσει να φέρει πίσω κάποιους από τους απογοητευμένους που τον εγκατέλειψαν».

Οι υψηλοί αντιπολιτευτικοί τόνοι θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχιστούν, με κύριο επιχείρημα την ανάγκη οι πολίτες να επιλέξουν τώρα το κόμμα το οποίο θα πάρει τις αποφάσεις που θα καθορίσουν τι θα συμβεί στον τόπο την επόμενη τετραετία, ίσως και περισσότερο. «Αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να δεσμεύσει τον τόπο για τα επόμενα χρόνια», σημειώνει.

Αλλες προτεραιότητες

Αποστάσεις, πάντως, από το Κίνημα Αλλαγής για την ανάγκη άμεσης προσφυγής στις κάλπες παίρνει το Ποτάμι. Ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Μαυρωτάς, δήλωσε «αιφνιδιασμένος από το αίτημα για εκλογές. Δεν έγινε κάποια κοινοβουλευτική συνάντηση για να τα συζητήσουμε όλα αυτά. Η θέση του Ποταμιού είναι ότι υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Το να ζητάς τώρα εκλογές, μάλλον γίνεται για το συμβολισμό του πράγματος, επειδή μας λένε ότι προσεγγίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε, με εμφανή τη διάσταση απόψεων των δύο πλευρών.

Την ίδια στιγμή, την υποψία ότι ο Αλέξης Τσίπρας «στήνει εκλογικό αιφνιδιασμό πριν έρθουν τα δυσάρεστα, η μείωση σε συντάξεις και αφορολόγητο», εκφράζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ενώ ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει ως τον Μάιο ή τον Σεπτέμβριο του 2019, όπως διατείνεται το Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v